Americanul Jim Thorpe a redevenit campion olimpic după aproape 110 ani

După aproape 110 ani de când a pierdut medaliile de aur pentru încălcarea regulilor privind sportivii amatori în vigoare la acea vreme, americanul Jim Thorpe şi-a recuperat, vineri, cu titlul post-mortem, titlurile sale de campion olimpic din 1912 la pentatlon şi decatlon, e, informează AFP și Agerpres. „Numele lui Jim Thorpe va apărea de acum […]

Americanul Jim Thorpe a redevenit campion olimpic după aproape 110 ani
Sursă foto: Libertatea.ro

După aproape 110 ani de când a pierdut medaliile de aur pentru încălcarea regulilor privind sportivii amatori în vigoare la acea vreme, americanul Jim Thorpe şi-a recuperat, vineri, cu titlul post-mortem, titlurile sale de campion olimpic din 1912 la pentatlon şi decatlon, e, informează AFP și Agerpres.

„Numele lui Jim Thorpe va apărea de acum înainte ca fiind singurul şi unicul medaliat cu aur la pentatlon şi decatlon. Este o situaţie cu totul specială şi unică, un gest extraordinar de fair-play al comitetelor naţionale olimpice vizate care au permis îndreptarea acestei situaţii”, a declarat preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach.

La Jocurile Olimpice de la Stockholm din 1912, Jim Thorpe, pe atunci în vârstă de 25 de ani, a câştigat detaşat probele de pentatlon şi decatlon care îşi făceau debutul olimpic.

Ulterior, în 1913, atletul american şi-a pierdut cele două titluri, când strămoşul Comitetului olimpic american a descoperit că acesta încasase bani înaintea Jocurilor Olimpice pentru a juca baseball.

Norvegianul Ferdinand Bie şi suedezul Hugo Wieslander, clasaţi pe locurile secunde la pentatlon şi decatlon, au fost desemnaţi la acea vreme campioni olimpici.

„Ca urmare a acestei decizii, numele lui Jim Thorpe va apărea ca singurul şi unicul medaliat cu aur la pentatlon şi decatlon, iar cele ale lui Ferdinand Bie şi Hugo Wieslander ca medaliaţi de argint”, a precizat CIO.

„Americanul James Donahue şi canadianul Frank Lukeman vor păstra totodată medaliile de argint şi de bronz la pentatlon care le-au fost atribuite în cursul modificării rezultatelor din 1913. La fel va fi în cazul suedezilor Charles Lomberg şi Gosta Holmer, medaliaţi cu argint şi bronz la decatlon”, a mai precizat CIO.

Jim Thorpe a decedat în 1953, la vârsta de 64 de ani.

FOTO: Profimedia