27.6 C
București
miercuri, iulie 6, 2022
AcasăZiare NaționaleLibertatea.roANPC a sancționat Blue Air de trei ori în acest an pentru...

ANPC a sancționat Blue Air de trei ori în acest an pentru că nu a returnat banii de bilete. Două avertismente și o amendă de 5.000 de lei

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat că pregătește o nouă sancțiune împotriva companiei aeriene, după cele aplicate anterior. Libertatea a solicitat instituției detalii suplimentare.

De la începutul acestui an, instituția condusă de Horia Constantinescu a sancționat Blue Air de trei ori, potrivit unui răspuns al ANPC pentru Libertatea.

„Din cele trei sancțiuni aplicate, două sunt avertismente și o sancțiune de amendă în valoare de 5.000 de lei pentru nerespectarea termenului de restituire a contravalorii biletelor de avion. Sancțiunile aplicate nu au fost contestate în instanță până acum”, se arată în răspunsul datat 22 iunie.

Termenul legal de restituire a banilor pentru cursele anulate este de șapte zile, dar Libertatea a scris că clienții se plâng că nu primesc banii cu lunile sau chiar cu anii.

Peste 11.000 de zboruri anulate

ANPC a anunțat săptămâna trecută că Blue Air a anulat 11.289 de zboruri în intervalul 30 aprilie 2021-14 iunie 2022, cărora le corespund 178.405 rezervări pentru care clienții au făcut plăți totale de 66,5 milioane de lei. 

Conform ANPC, Blue Air lansează oferte, apoi anulează fără justificare cursele și nu restituie banii.

Sancțiuni de până la două milioane de euro

Instituția a arătat că va amenda din nou Blue Air, de această dată în baza unei noi directive europene, care permite sancțiuni de până la două milioane de euro. 

ANPC nu poate aplica încă amenda, deoarece nu este transpusă total în legislație directiva respectivă.

„Deși au fost realizate mai multe verificări, cel puțin în anii 2021 și 2022, în urma cărora s-au constatat nereguli similare, iar operatorul aviatic a fost avertizat, consiliat și i s-au interzis practicile comerciale incorecte de la acel moment, acesta a recidivat”, anunța ANPC în data de 16 iunie.

Compania Blue Air a replicat la acel moment, afirmând că nu a primit niciun document oficial și nu a precizat nimic legat de bani.

Ajutoare de la stat

Blue Air a primit din pandemie și până acum două ajutoare de stat, unul de 28,3 milioane de euro și altul de 33,84 de milioane de euro. 

Societatea urmează să mai primească încă unul, tot de 33,84 de milioane de euro, astfel că suma totală ajunge la circa 96 de milioane de euro.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments