„Armata rațelor”. O podgorie din Africa de Sud e protejată de aproape 1.600 de rațe. Ce misiune au

O podgorie de lângă Cape Town folosește aproximativ 1.600 de rațe pentru a ține la distanță dăunătorii din vie, potrivit CNN Travel. Practica e una veche de sute de ani, iar proprietarii cramei spun că au revenit la ea în încercarea de a face producția de vin mai sustenabilă. Industria vinicolă din Africa de Sud […]

„Armata rațelor”. O podgorie din Africa de Sud e protejată de aproape 1.600 de rațe. Ce misiune au
Sursă foto: Libertatea.ro

O podgorie de lângă Cape Town folosește aproximativ 1.600 de rațe pentru a ține la distanță dăunătorii din vie, potrivit CNN Travel. Practica e una veche de sute de ani, iar proprietarii cramei spun că au revenit la ea în încercarea de a face producția de vin mai sustenabilă.

Industria vinicolă din Africa de Sud are aproximativ 270.000 de angajați și produce unele dintre cele mai căutate vinuri din lume. Nu toate locurile de muncă sunt lăsate în seama oamenilor, iar în unele cazuri, rațele fac o treabă mai bună.

Inspirată de rațele folosite pentru a scăpa de dăunătorii de pe plantațiile de orez din Asia, podgoria Vergenoegd Löw Wine Estate, a mobilizat un „batalion de rațe” pentru a-și menține via curată de dăunători.

„Eu numesc rațele soldații podgoriilor noastre. Mănâncă afide, melci, viermi – o păstrează fără dăunători”, a spus directorul general al podgoriei, Corius Visser, pentru CNN.

Păsările sunt din specia raței indiene alergătoare – o specie de rațe care nu zboară și care are simțul mirosului foarte dezvoltat.

Trupele de rațe sunt conduse într-un circuit de 14 zile prin podgorie, mâncând și fertilizând pământul în timp ce se plimbă.

Ele au „concediu anual” în timpul recoltării viei, pentru că mănâncă strugurii. În acest timp, se hrănesc pe pășune, înoată într-un lac din apropiere și sunt supuse unei reproduceri selective, spune Visser.

Ouăle de rață sunt consumate în restaurantul din podgorie, dar niciodată rațele. „Ar fi ca și cum ai mânca un coleg”, după cum a spus Gavin Moyes, managerul sălii de degustare a proprietății, într-un interviu din 2020

„Lumea se îndreaptă de la agricultura convențională la una mai organică. Pentru Vergenoegd, este un obiectiv important să aibă mai puțină influență asupra Pământului, a solului și a mediului”, a mai spus Visser.