Autoritățile ucrainene au efectuat exerciții de urgență, în caz de dezastru, în apropierea centralei nucleare din Zaporojie

Autoritățile ucrainene au efectuat miercuri exerciții de intervenție în caz de dezastru în urma bombardamentelor repetate asupra centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare de acest tip din Europa, care a fost ocupată de ruși și se află pe linia frontului, informează Reuters. Ucraina și Rusia se acuză reciproc de efectuarea unor atacuri în […]

Autoritățile ucrainene au efectuat exerciții de urgență, în caz de dezastru, în apropierea centralei nucleare din Zaporojie
Sursă foto: Libertatea.ro

Autoritățile ucrainene au efectuat miercuri exerciții de intervenție în caz de dezastru în urma bombardamentelor repetate asupra centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare de acest tip din Europa, care a fost ocupată de ruși și se află pe linia frontului, informează Reuters.

Ucraina și Rusia se acuză reciproc de efectuarea unor atacuri în apropierea instalației în ultimele zile și de implicare în ceea ce ele numesc „terorism nuclear”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care dorește stabilirea unei zone demilitarizate în jurul centralei pentru a evita o potențială catastrofă, se va întâlni joi, în Ucraina, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru discuții privind situația de la situl nuclear.

Ca parte a exercițiilor de urgență, primii respondenți ucraineni au îmbrăcat echipamentul de protecție complet și apoi s-au ocupat de un bărbat care pretindea că este o victimă. După ce echipa a efectuat o scanare a nivelului de radiații, au așezat pacientul pe o targă, l-au acoperit cu o folie argintie lucioasă și apoi l-au urcat într-o ambulanță.

Primii respondenți au fost verificați pentru radiații înainte de a fi spălați cu furtunul și de a se debarasa de echipamentul lor. Exercițiile vor fi repetate în zilele următoare, au precizat autoritățile.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko, a declarat că guvernul de la Kiev este foarte îngrijorat de siguranța centralei din orașul Enerhodar, din sud-estul țării.

„De aceea ne aflăm aici, de aceea am creat acest grup”, a declarat Halushchenko reporterilor.

Ucraina și Rusia susțin că doresc ca inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să viziteze centrala nucleară de la Zaporojie. Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că este pregătit să conducă o misiune care să inspecteze instalația nucleară.

„Trebuie să prezinte o estimare tehnică a ceea ce se întâmplă, pentru că pur și simplu nu avem informații concrete despre ce se întâmplă înăuntru”, a declarat Halushchenko.

Centrala este în continuare administrată de tehnicieni ucraineni, deși forțele ruse au ocupat-o în luna martie, în primele etape ale invaziei Moscovei în Ucraina.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia