32.3 C
București
miercuri, iulie 6, 2022
AcasăZiare NaționaleLibertatea.roAvocații lui Mario Iorgulescu vor suspendarea procesului și cer să i se...

Avocații lui Mario Iorgulescu vor suspendarea procesului și cer să i se facă o expertiză în Italia. Judecătoarea vrea să-l vadă: „Poate veni și de bunăvoie, nu doar încarcerat”

Noii avocați angajați de Gino Iorgulescu au anunțat la termenul de miercuri al procesului în care fiul lui este judecat pentru omor că vor să ceară suspendarea procesului. Ei au solicitat, în acest sens, ca Mario Iorgulescu să fie evaluat psihiatric de către medicii italieni. 

Miercuri, 22 iunie, a fost al treilea termen în procesul în care Mario Iorgulescu este judecat după ce a accidentat mortal un om în septembrie 2019. După amânarea de dimineață, noii avocați ai inculpatului, Dominic Pop și Dan Lupașcu, au venit în sala de judecată și au anunțat că vor cere suspendarea procesului, deoarece Iorgulescu jr suferă de o „boală gravă”, care îl împiedică să participe la judecată. 

Legea prevede că, în astfel de situații, instanța poate dispune suspendarea judecății, până când starea sănătății inculpatului va permite participarea lui la proces.

Primul pas al avocaților a fost să ceară o expertiză psihiatrică, invocând decizia Curții de Apel din Milano, unde sunt citate două rapoarte medicale ale unui expert numit de către instanța italiană. 

În decizia magistraților italieni se arată că Iorgulescu Gino Mario suferă de invaliditate totală și de incapacitate permanentă de muncă 100%.

Avocat Dan Lupașcu:

Avocații au mai susținut că Mario Iorgulescu nu se sustrage de la judecată, așa cum acuză procurorii, pentru că „sustragerea înseamnă o acțiune voluntară, comisă de cineva care are discernământ. Or, Mario Iorgulescu este păzit permanent, nu are voie să părăsească locul respectiv”.

Judecătoare: „Este internat voluntar sau nevoluntar?

Președinta completului, judecătoarea Manuela Orzață, a vrut să știe, în primul rând, dacă cei doi avocați au discutat cu inculpatul. Apărătorii lui Mario Iorgulescu au răspuns negativ. 

„Este internat voluntar sau nevoluntar?”, a fost a doua întrebare a judecătoarei. Era retorică, pentru că tot ea a precizat apoi că, atâta vreme cât Mario Iorgulescu „este internat voluntar în acel spațiu (clinica din Italia – n.r.), trebuie să existe consimțământul lui scris, pentru expertiza psihiatrică”.

Judecătoarea a mai subliniat că în raportul depus la Curtea de Apel din Milano expertul psihiatru folosește termeni vagi, precum „se pare” și „sunt indicii”. În aceste condiții, a adăugat magistratul, este obligatorie prezența și audierea inculpatului în sala de judecată, pentru ca instanța să-și dea seama dacă e nevoie de o expertiză.

„Ca să ajungă în fața dumneavoastră, ar trebui ca autoritățile italiene să-l încarcereze”, a precizat unul dintre avocații lui Iorgulescu. 

„Poate veni și de bunăvoie. De asemenea, puteți solicita, tot din motive medicale, și amânarea sau întreruperea pedepsei în celălalt dosar, unde este condamnat la 3 ani de închisoare”, a replicat judecătoarea. 

Procuror: „Nu vorbim despre o persoană aflată în comă”

Avocații au insistat ca expertiza să se facă în Italia și, pentru asta, ei au cerut emiterea unui ordin european de anchetă. Asta înseamnă că autoritățile italiene ar trebui să asigure efectuarea acestei expertize acolo.

Procurorul de ședință s-a opus, precizând că legea noastră prevede că inculpatul trebuie dus în fața unei comisii de la INML și că Mario Iorgulescu s-a sustras urmăririi penale.

Diagnosticele puse de medicii italieni nu au relevanță, inculpatul este mobil, poate fi adus la proces, nu vorbim despre o persoană aflată în comă.

Procurorul de ședință:

După ce a ascultat toate argumentele, judecătoarea a fost de aceeași părere cu procurorul și a spus că, analizând probele din dosar, consideră că inculpatul „se poate deplasa oricând, dacă el dorește aflarea adevărului, așa cum susțin avocații lui”.

La finalul ședinței de judecată, instanța a aprobat emiterea unui ordin european de anchetă, însă doar pentru ca Mario Iorgulescu să fie audiat prin videoconferință, ca să-și poată dea consimțământul pentru expertiză și să spună dacă vrea să fie judecat în baza recunoașterii faptei.

În baza ordinului european de anchetă, autoritățile italiene ar trebui să asigure prezența lui Mario Iorgulescu, la o data fixată, pentru ca el să fie audiat prin videoconferință. 

Judecătoarea a anunțat că următorul termen al procesului va fi pe 18 august 2022.

Italienii refuză extrădarea

În septembrie 2019, imediat după accidentul mortal provocat de el, Mario Iorgulescu a fost transferat de părinții lui în Italia. De atunci, a trecut prin patru clinici medicale, unde, conform documentelor medicale din dosarul aflat la Tribunalul Bucureşti, starea lui de sănătate s-a agravat progresiv. 

Diagnosticele au evoluat, de la tulburări de somn şi sindrom de stres posttraumatic, până la leziuni cerebrale ce ar fi apărut înainte de producerea accidentului din septembrie 2019.

Pe 31 mai anul acesta, Curtea de Apel din Milano a respins cererea de extrădare a lui Mario Iorgulescu, deoarece starea lui psihică „este de natură să împiedice participarea conștientă la proces într-un mod ireversibil”, precizează magistrații italieni. 

„Băiatul meu va rămâne internat, pentru că suferă de o boală ireversibilă”, a declarat, pentru Libertatea, Gino Iorgulescu, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal.

Dat în urmărire de 2 ani

Mario Gino Iorgulescu este dat în urmărire de Poliţia Română din mai 2020.

Pe numele lui au fost emise două mandate europene de arestare: 

  • primul, după ce, în mai 2020, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea lui preventivă în dosarul de omor;
  • al doilea, pentru condamnarea definitivă la 3 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la lipsire de libertate, pentru o faptă anterioară accidentului, decisă în aprilie anul trecut de Curtea de Apel Bucureşti. 

Accidentul din 2019

În seara de 7 septembrie 2019, fiul lui Gino Iorgulescu a mers la o petrecere, într-o localitate de lângă Bucureşti. Acolo, a început să se certe la telefon cu fosta lui prietenă, iar în jurul orei 3.00 s-a urcat la volan și a plecat spre București. 

Tânărul conducea o mașină primită cadoul de la tatăl său, un Aston Martin model DBS, care costase 300.000 de euro.

La intrarea în Capitală, având 143 km/h, după cum au stabilit anchetatorii, Iorgulescu jr a intrat pe contrasens şi a izbit frontal un alt autoturism. Acesta era condus de Daniel Vicol, care a murit pe loc, iar doi copii, de 4 luni, respectiv 7 ani, au rămas orfani de tată.   

Rănit în accident, Iorgulescu a fost dus la Spitalul Elias, unde i-au fost recoltate probe biologice. Testele de specialitate au arătat că se afla sub influenţa cocainei şi avea o alcoolemie de 1,96 g/l, de peste două ori mai mare decât valoarea de la care fapta e pedepsită de legea penală. 

De ce a fost acuzat de omor

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti l-a acuzat pe Mario Iorgulescu nu de ucidere din culpă (unde pedepsele se dau, de obicei, cu suspendare), ci de omor (pedepsit cu închisoarea de la 10 la 20 de ani), pentru că el, acuză procurorii, a ucis victima cu „intenţie indirectă”, fiind „indiferent faţă de urmările acţiunilor sale, pe care le-a prevăzut”. 

În august 2020, procurorii au finalizat rechizitoriul, iar dosarul a ajuns în camera preliminară, unde judecătorii au verificat dacă ancheta penală a fost corectă. În decembrie 2021, Curtea de Apel Bucureşti a decis că procesul poate începe.

La primul termen al procesului, din 18 mai anul acesta, instanța a amânat judecarea cauzei, după ce Gino Iorgulescu, reprezentantul legal al inculpatului, a invocat lipsa de apărare.

La termenul următor, avocatul lui Mario Iorgulescu a solicitat o nouă amânare, invocând că a fost angajat cu doar 24 de ore în urmă și nu a avut timp să studieze dosarul.  

Al treilea termen, cel de miercuri, 22 iunie, a început la ora 8.30, cu o cerere de amânare făcută de avocatul Oleg Burlacu, care a anunțat că este viceprimar la Primăria Sectorului 4 și că nu îl mai poate reprezenta pe Mario Iorgulescu. 

Procesul s-a reluat la ora 14.00, cu noua echipă de avocați. 

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments