Bărbatul care l-a înjunghiat pe Salman Rushdie se declară admirator al ayatollahului Khomeini, cel care a emis fatwa împotriva scriitorului

Bărbatul acuzat că l-a înjunghiat pe Salman Rushdie a declarat că îl respectă pe ayatollahul Ruhollah Khomeini, liderul revoluţiei islamice iraniene din 1979, dar nu a spus că s-ar fi inspirat din fatwa emisă de fostul lider suprem iranian, potrivit unui interviu apărut miercuri în New York Post și citat de Reuters. Hadi Matar a […]

Bărbatul care l-a înjunghiat pe Salman Rushdie se declară admirator al ayatollahului Khomeini, cel care a emis fatwa împotriva scriitorului
Sursă foto: Libertatea.ro

Bărbatul acuzat că l-a înjunghiat pe Salman Rushdie a declarat că îl respectă pe ayatollahul Ruhollah Khomeini, liderul revoluţiei islamice iraniene din 1979, dar nu a spus că s-ar fi inspirat din fatwa emisă de fostul lider suprem iranian, potrivit unui interviu apărut miercuri în New York Post și citat de Reuters.

Hadi Matar a declarat că „nu a citit decât câteva pagini” din romanul lui Rushdie „Versetele Satanice” şi că un tweet care anunţa în iarnă vizita autorului la Institutul Chautauqua i-a dat ideea să se ducă şi el acolo.

Rushdie, 75 de ani, urma să susţină o conferinţă despre libertatea artistică în vestul statului New York când Matar, 24 de ani, s-a repezit pe scenă şi l-a înjunghiat pe scriitorul de origine indiană, vinerea trecută.

Rushdie a trăit sub ameninţarea unei recompense puse pe capul său după apariţia „Versetelor satanice”, în 1988. Atunci, Khomeini a emis o fatwa prin care îi îndemna pe musulmani să-l omoare pe Rushdie.

„Îl respect pe ayatollah. Cred că a fost o persoană formidabilă. Este tot ce voi spune cu privire la acest subiect”, a declarat Matar pentru New York Post, într-un interviu video din închisoarea comitatului Chautauqua.

„Nu-mi place prea mult”, a spus Matar referindu-se la Rushdie. „A atacat islamul, a atacat convingerile acestuia, sistemele acestei credinţe”, a spus el, adăugând că a urmărit pe YouTube înregistrări video cu scriitorul.

Matar a negat că ar fi fost în contact cu Gardienii Revoluţiei din Iran, armata de elită a regimului iranian, potrivit ziarului.

Avocatul său, numit din oficiu, a declarat că nu a fost la curent cu faptul că New York Post a intrat în contact cu clientul său pentru a-i lua un interviu.

„Eu nu am autorizat nicio sursă din exterior, cu sau fără ajutorul guvernului, să intre în contact cu clientul meu”, a declarat avocatul Nathaniel Barone pentru Reuters.

Matar, din Fairview, statul New Jersey, a pledat nevinovat la acuzaţiile de tentativă de omor şi agresiune în tribunalul în faţa căruia a compărut sâmbătă. Un mare juriu urmează să emită în cursul săptămânii un rechizitoriu în care vor figura oficial acuzaţiile aduse acestuia.

Foto: Profimedia