35.6 C
București
marți, iulie 5, 2022
AcasăZiare NaționaleLibertatea.roBilanț tot mai dramatic în urma seismului din Afganistan: cel puțin 1.500...

Bilanț tot mai dramatic în urma seismului din Afganistan: cel puțin 1.500 de morți: ”I-am pierdut pe toți din familie”

Numărul persoanelor care și-au pierdut viața în cutremurul devastator din Afganistan a ajuns la 1.500, iar alți peste 2.000 de oameni sunt răniți, potrivit unui oficial taliban citat de rețeaua de televiziune Al Jazeera și agenția de presă rusă TASS. Salvatorii continuă operațiunile de salvare, însă intervenția lor e tot mai dificilă, din cauza ploilor abundente, a mormanelor de moloz și a resurselor aproape epuizate.

Bilanțul de cel puțin 1.500 de morți este însă unul provizoriu, iar mulți alți afgani rămân îngropați sub casele prăbușite, construite în mare parte din chirpici.

Cele mai multe victime de până acum sunt în districtele Gayan și Barmal din Paktika, iar spitalele, deja în pragul colapsului, nu mai fac față răniților.

De pe patul de spital din Paktika, mai mulți supraviețuitori au mărturisit pentru BBC că și-au pierdut mai mulți membri ai familiei în cutremur.

„Șapte într-o cameră, cinci în alta, patru în alta, apoi trei în alta, toți din familia mea au fost uciși”, a spus o afgană, pentru BBC.

”S-a auzit un bubuit și patul meu a început să tremure. Tavanul a căzut. Eram prins, dar vedeam cerul. Mi s-a dislocat umărul, m-a durut capul, dar am ieșit. Sunt sigur că șapte sau nouă persoane din familia mea, care se aflau în aceeași cameră cu eu, sunt morți”, a declarat un alt supraviețuitor, Shabir, pentru BBC.

Confruntat deja cu o criză umanitară, Afganistanul a fost lovit în noaptea de marți spre miercuri de un cutremur cu magnitudinea de 6,1, în apropiere de frontiera cu Pakistan.

Bilanț tot mai dramatic în urma seismului din Afganistan: cel puțin 1.500 de morți: ”I-am pierdut pe toți din familie”
Echipele de intervenție talibane, dar și localnici caută oameni prinși sub dărâmături. Foto: Epa

Dezastrul este o provocare majoră pentru guvernul taliban, „incapabil financiar să ajute oamenii în măsura în care este necesar”, după cum a spus un înalt oficial taliban, Abdul Qahar Balkhi.

În urma dezastrului, ONU s-a „mobilizat pe deplin”, iar medici, provizii medicale, alimente și adăposturi de urgență au fost trimise în zona cutremului. Primele ajutoare internaționale au început să ajungă joi în țară, însă salvatorilor le este greu să ajungă la oameni din cauza drumurilor ruinate și a serviciilor de comunicații care au picat.

Bilanț tot mai dramatic în urma seismului din Afganistan: cel puțin 1.500 de morți: ”I-am pierdut pe toți din familie”
Salvatorii ajung cu greu la răniți și cei aflați în nevoie din cauza drumurilor. Foto: Epa

„Este iunie și vremea nu ar trebui să fie așa. Am avut grindină și zăpadă și asta îngreunat foarte mult lucrurile. Acele drumuri nu au fost niciodată dezvoltate cu adevărat din cauza situației de securitate din ultimii douăzeci de ani, așa că există o mulțime de provocări, dar sperăm să putem ajunge” a declarat voluntarul Obaidullah Baheer, de la ONG-ul Salvați Afganii de Foamete, pentru BBC

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments