Bronz, costume de baie și bălăceală. Imaginile difuzate de ruși care arată cum se distrează oamenii într-un oraș în care se mai aud explozii. Ce spun ucrainenii – FOTO

Mai multe fotografii publicate de agențiile ruse de presă arată că viața în orașul Berdiansk, ocupat de Moscova chiar în primele zile ale invaziei, merge înainte: oamenii se relaxează în parcul acvatic din localitate, fac poze și se bucură de timpul frumos. În același timp, presa ucraineană scrie că sezonul estival în orașul-port de la […]

Bronz, costume de baie și bălăceală. Imaginile difuzate de ruși care arată cum se distrează oamenii într-un oraș în care se mai aud explozii. Ce spun ucrainenii – FOTO
Sursă foto: Libertatea.ro

Mai multe fotografii publicate de agențiile ruse de presă arată că viața în orașul Berdiansk, ocupat de Moscova chiar în primele zile ale invaziei, merge înainte: oamenii se relaxează în parcul acvatic din localitate, fac poze și se bucură de timpul frumos. În același timp, presa ucraineană scrie că sezonul estival în orașul-port de la Marea Azov este o catastrofă, iar oamenii se tem să iasă din casă.

Povestea parcului acvatic din Berdiansk este un episod al războiului informațional ruso-ucrainean.

Acest parc acvatic din regiunea Zaporojie este unul dintre cele mai mari din Ucraina. El a fost redeschis la 6 iulie, în timp ce presa ucraineană a scris la 9 iulie că pozele de la deschidere arată că parcul este pustiu.

Parcul funcționează zilnic, în intervalul orar 10-18, iar prețul unui bilet este de 250 de grivne pentru adulți și 125 pentru copiii (40 de lei, respectiv 20 de lei). Cu toate că orașul a fost ocupat de militarii ruși, prețurile sunt încă în grivne, și nu în ruble.

Presa ucraineană a mai scris că locuitorii orașului Berdiansk sunt revoltați, menționând că rușii niciodată nu vor putea „repeta succesul turistic din ultimii ani” ai independenței Ucrainei.

Ukraine Water ParkIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Pagina oficială a parcului acvatic prezintă informații din 2021

Dacă accesăm pagina oficială a parcului, observăm că aceasta nu a mai fost reînnoită din 2021. Toate tarifele, noutățile și evenimentele se referă la perioada când orașul Berdiansk nu era sub ocupație.

Acest fapt indică că parcul a fost redeschis de administrația de ocupație, care nu are acces la website-ul oficial.

Noul „proprietar” al parcului acvatic este un colaborator rus

Potrivit presei locale din sudul Ucrainei, administrația de ocupație l-a numit pe Arcadi Mihailov, un fost funcționar al primăriei Berdiansk, noul director al parcului acvatic, fără să întrebe de foștii proprietari și investitori.

Acesta le-a promis militarilor ruși să deschisă repede parcul, ceea ce s-a și întâmplat.

Odihnă pe fundalul bubuiturilor 

Potrivit Dnepr Glavnoe, unii locuitori ai orașului-port Berdiansk consideră că este foarte periculos să te distrezi și să te relaxezi pe timp de război, în timp ce nu îți este asigurată securitatea elementară.

Presa ucraineană adaugă că sezonul estival din Berdiansk, un important centru turistic de la Marea Azov pe timp de vară, s-a terminat fără să înceapă.

În schimb, presa rusească – agenția RIA Novosti – preluată de agențiile de foto internaționale – a publicat o serie de fotografii de la complexul acvatic în care apar oameni în costume de baie care se bălăcesc sau fac fotografii la soare. Nu știm dacă aceștia sunt chiar clienți reali ai bazinelor sau au fost aduși în scopuri de propagandă pentru a arăta viața frumoasă după „eliberarea de ucraineni”.

Cert este că în Berdiansk și acum se aud explozii, iar despre unele dintre ele au  raportate recent și pe canalul oficial de Telegram al autoproclamatului șef al Administrației de Stat Zaporojie, Vladimir Rogov.

Chiar și jurnaliștii presei guvernamentale ruse au scris că plajele și parcurile acvatice din Berdiansk nu sunt aglomerate în anul curent, din simplul motiv că „locuitorii orașelor mari nu sunt adepții unei astfel de odihnă”.