Care este diferența dintre gresie și faianță

Suntem siguri că ai trecut măcar o dată prin experiența unei amenajări interioare, fie că ți-ai cumpărat un apartament, fie că ți-ai propus să-l renovezi pe cel în care locuiești. Știm cu toții că nu există, practic, proces de renovare al unei locuințe fără să se schimbe gresia și faianța, operațiune care de cele mai […]

Care este diferența dintre gresie și faianță
Sursă foto: Libertatea.ro

Suntem siguri că ai trecut măcar o dată prin experiența unei amenajări interioare, fie că ți-ai cumpărat un apartament, fie că ți-ai propus să-l renovezi pe cel în care locuiești.

Știm cu toții că nu există, practic, proces de renovare al unei locuințe fără să se schimbe gresia și faianța, operațiune care de cele mai multe ori are darul de a transforma spectaculos designul interior și de a asigura un nivel ridicat de confort.

Pe internet sunt disponibile numeroase informații atât despre gresie, cât și despre faianță, însă nu întotdeauna acestea sunt complete și nici nu răspund la chiar toate întrebările cetățenilor.

Una dintre aceste întrebări pe care și-o pun mai ales persoanele neexperimentate se referă la diferențele dintre gresie și faianță. De aceea, ne-am gândit să îți spunem în acest articol tot ceea ce trebuie să știi despre cele două tipuri de plăci ceramice.

Ce trebuie să știi despre gresie și faianță?

Atât gresia, cât și faianța sunt plăci ceramice care pot avea diverse compoziții, și implicit, diverse grade de rezistență.

Atunci când te afli în cautarea gresiei și faianței pentru locuința ta este important să analizezi proprietățile tehnice ale plăcilor ceramice, indiferent dacă acestea sunt produse în Europa sau în Asia. Astfel, te asiguri de calitatea acestora.

Înainte de orice este foarte important să știi prin ce se deosebesc cele două finisaje interioare. Faianța se utilizează exclusiv pe plan vertical, și anume pentru decorarea pereților. Aceasta nu poate fi montată pe pardoseală deoarece nu suportă traficul sau greutățile adiționale.

În schimb, gresia poate fi aplicată atât pe pardoseală – destinația principală, cât și pe suprafața pereților, în funcție de preferințele și de nevoile fiecărui om în parte.

Care sunt diferențele dintre gresie și faianță?

Un barbat monteaza pe perete placile de faianta

În general, sunt cunoscute două variante, și anume pastă roșie și porțelanată. În același timp, plăcile au și diverse dimensiuni.

Ceramica pastă roșie este absorbantă, are o densitate mai mică și nu se recomandă pentru spații exterioare care sunt expuse la intemperii.

De asemenea, nu se recomandă nici pentru spațiile de gătit, mai ales în zona aragazului din bucătărie. De ce? Ei bine, explicația este aceea că nu rezistă la variații de temperatură și ajung să crape.

Variantele de gresie și de faianță pastă roșie sunt cele mai ieftine. De aceea, îți recomandăm să te informezi cât mai bine înainte de a face o astfel de achiziție, mai ales că este vorba despre una pe termen lung și destul de costisitoare. În plus, este foarte important să ții cont de tipul de spațiu unde dorești să le montezi.

Ceramica porțelanată are o densitate ridicată ceea ce îi oferă o rezistență mai mare la variații de temeperatură și o face pretabilă atât pentru spații interioare, cât și exterioare.

Gresia sau faianță porțelanată este mai dură decât plăcile ceramice obișnuite. Modul de frabricare, dar și proprietățile tehnice ale acestora diferă și este foarte important de știut caracteristicile care le diferențiază.

În concluzie, diferența dintre gresie și faianță este dată, în primul rând, de designul plăcilor și de compoziția acestora.

Plăcile sensibile prin compoziția și textura de suprafață nu permit montajul pe pardoseli. În schimb, plăcile rezistente din punct de vedere al compoziției și al texturii de pe suprafața lor permit instalarea acestora atât pe pardoseală, cât și pe perete, în funcție de aspect și de rezultatul final dorit.