32.3 C
București
miercuri, iulie 6, 2022
AcasăPosturi TVB1tv.roCartel Alfa, avertisment legat de OUG privind decarbonizarea: Ministerul Energiei pune în...

Cartel Alfa, avertisment legat de OUG privind decarbonizarea: Ministerul Energiei pune în pericol securitatea energetică națională. Planul poate distruge economia țării (VIDEO)

CNS Cartel Alfa a anunțat că va depune plângere penală împotriva membrilor Guvernului care vor semna Ordonanța de Urgență privind decarbonizarea, pentru subminarea economiei naţionale şi lezarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor.

Petru Dandea, vicepreședintele Cartel Alfa, a explicat, pentru B1 TV, cât de nocivă este această OUG mai ales în actualul context economic și internațional. Acesta a subliniat că Ministerul Energiei riscă efectiv să distrugă economia națională dacă merge mai departe cu această Ordonanță.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

 

Condițiile în care Guvernul vrea ca România să renunțe de tot la cărbune

 

Este vorba despre OUG care prevede eliminarea cărbunelui din sistemul energetic național. Ordonanța se află în dezbatere publică. Ea a fost realizată de Ministerul Energiei, condus de Virgil Popescu (PNL), într-o perioadă în care mai multe state europene fac fix invers: deschid minele de cărbune pentru producția de energie, ca să compenseze cantitățile tot mai mici importate din Rusia.

Moscova este supusă mai multor sanțiuni UE după ce a invadat Ucraina, statele Uniunii depunând eforturi să reducă dependența de resursele energetice rusești prin găsirea de alternative.

În paralel, Moscova a redus livrările de gaze, specialiștii explicând că a făcut acest lucru ca europenii să nu-și poată umple depozitele pentru iarnă. Experții consideră că Rusia vrea să oprească gazul de tot fix la iarnă, pentru a forța UE să renunțe la sancțiunile împotriva ei, dar și la sprijinul pe care îl oferă Ucrainei.

 

Dandea avertizează că am putea ajunge să importăm energie de la vecini

 

„Noi am făcut acest anunț pentru că ni se pare extrem de periculos planul ministrului Popescu de a închide și ultimul complex energetic național care produce energie electrică pe cărbune, e vorba de Complexul Oltenia. Adunând capacitatea de producție închisă la Mintia anul trecut și capacitatea care funcționează – nu cea instalată, care e mult mai mare – la Oltenia, scoatem din sistemul național peste 2200 de megawatti. În aceste condiții, practic România, neavând resurse de energie regenerabilă suficiente, vom fi obligați să importăm de la statele vecine energie. Când vor ști că România nu mai are capacități de producție în funcțiune, aceste state vor crește prețul simțitor”, a declarat Dandea, pentru B1 TV.

El a mai spus că nu înțelege de ce România merge practic contra curentului, căci renunță la cărbune, când restul statelor își redeschid minele: „Nu înțelegem această politică, în condițiile în care până și Germania, poate cea mai mare locomotivă europeană, redeschide două mine de cărbune care fuseseră închise. Le redeschide pentru a reîncepe producția de energie pe cărbune, dat fiind contextul în care ne aflăm”.

 

Ce implicații are închiderea Complexului Energetic Oltenia

 

„E un moment foarte grav, că această intenție a Ministerului Energiei pune practic în pericol securitatea energetică națională. De asta vorbim noi de subminarea economiei naționale, că ea pune în pericol rețeaua. E un lucru extrem de grav!

În condițiile în care noi închidem Complexul Energetic Oltenia, practic noi eliminăm și ultimul actor din sistem capabil să intervină în zona în care apar vârfuri de consum în rețea. Acesta e Complexul Oltenia. Dacă îl scoatem, suntem în pericol ori să închidem rețeaua cu efectele pe care vi le puteți imagina atât din punct de vedere al consumul casnic, dar mai ales din punct de vedere al consumului industrial, unde sunt instalații care, odată oprite, nu mai pot fi repornite decât cu costuri uriașe”, a explicat liderul Cartel Alfa.

 

Dandea: Planul Ministerului Energiei poate distruge economia

 

„Nu înțelegem de ce ministrul Popescu promovează acest punct de vedere, în condițiile în care, așa cum spune, de la Spania până în Bulgaria, trecând prin Germania și Polonia, toată lumea redeschide capacitățile de cărbune.

E un comportament aberant, deși am avut nenumărate discuții la Minister

Ministerul se face că nu vede și nu aude și merge înainte cu acest plan care practic poate distruge economia națională”, a avertizat Petru Dandea, vicepreședintele Cartel Alfa.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments