Ce i-a răspuns prinţul moştenitor saudit lui Joe Biden după ce liderul SUA a adus în discuție cazul asasinării jurnalistului Khashoggi

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a negat implicarea în uciderea jurnalistului Jamal Khasoggi, petrecută în 2018, în consulatul saudit de la Istanbul, și i-a transmis lui Joe Biden că acest caz este închis din punctul de vedere al Riadului, iar cei vinovaţi au fost traşi la răspundere, potrivit CNN. Joe Biden a […]

Ce i-a răspuns prinţul moştenitor saudit lui Joe Biden după ce liderul SUA a adus în discuție cazul asasinării jurnalistului Khashoggi
Sursă foto: Libertatea.ro

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a negat implicarea în uciderea jurnalistului Jamal Khasoggi, petrecută în 2018, în consulatul saudit de la Istanbul, și i-a transmis lui Joe Biden că acest caz este închis din punctul de vedere al Riadului, iar cei vinovaţi au fost traşi la răspundere, potrivit CNN.

Joe Biden a ajuns vineri în Arabia Saudită, unde s-a întâlnit cu mai mulţi şefi de stat şi responsabili din regiune, în special cu prinţul Mohammed bin Salman, zis şi MBS, despre care CIA consideră că este principalul responsabil pentru asasinarea lui Jamal Khashoggi.

În cadrul unei întâlniri pe care cei doi lideri au avut-o la palatul regal din Jeddah, Joe Biden a abordat și acest subiect, moment în care MBS i-a spus că „nu este personal responsabil” pentru uciderea lui Khasoggi.

Biden l-a confruntat însă, precizând că, în baza informațiilor de la serviciile secrete americane, nu poate fi de acord cu afirmațiile sale.

Ce i-a răspuns prinţul moştenitor saudit lui Joe Biden după ce liderul SUA a adus în discuție cazul asasinării jurnalistului Khashoggi
Joe Biden alături de prințul Mohammed bin Salman. Foto: Epa

În replică, MBS a adus în discuție abuzurile fizice și sexuale la care au fost supuși prizonierii irakieni de la închisoarea Abu Ghraib și uciderea de către armata israeliană a jurnalistei palestiniano-americane Shireen Abu Akleh, în Cisiordania.

Ministrul de stat saudit pentru afaceri externe, Adel al-Jubeir, a declarat sâmbătă pentru CNN că, în cazul lui Khasoggi, cei vinovaţi au fost traşi la răspundere, fiind pronunţate mai multe condamnări.

„Am anchetat, am pedepsit și ne-am asigurat că așa ceva nu se va mai întâmpla niciodată. Așa fac țările. Aceasta este ceea ce au făcut SUA când a fost comisă greșeala lui Abu Ghraib”, a declarat Adel al-Jubeir, într-un interviu pentru CNN.

Vizita lui Joe Biden în Arabia Saudită s-a încheiat sâmbătă după-amiază, cu promisiunea acesteia de creştere a ”capacităţii” de extracţie a petrolului cu un milion de barili pe zi, notează Agerpres.

Vizita sa, venită într-un moment în care prețul petrolului este aproape record în SUA a fost criticată, mai ales în contextul în care, în timpul campaniei electorale, Biden calificase Arabia Saudită drept un stat ”paria”.

Dar interesele geostrategice şi economice ale Washingtonului în contextul invaziei în Ucraina au determinat SUA să reseteze relațiile cu Arabia Saudită, ţară care este cel mai mare exportator de petrol.

Ce s-a întâmplat cu Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi, un cunoscut critic al guvernului saudit și al prințului Mohammed bin Salman, a fost ucis și dezmembrat de agenți saudiți în interiorul consulatului regatului din Istanbul în octombrie 2018.

Prințul moștenitor a fost acuzat de agențiile de informații americane că a aprobat o operațiune de capturare și ucidere a acestuia. Prințul a negat însă acuzațiile.

Jurnalistul, în vârstă de 59 de ani la momentul morții sale, s-a născut în Arabia Saudită, dar a trăit într-un exil autoimpus în SUA și scria pentru Washington Post.