Cod portocaliu de caniculă pentru zece județe. În Timișoara sunt așteptate temperaturi de 43 de grade

Zece județe se află sâmbătă sub cod portocaliu de caniculă și disconfort termic, în Timișoara azi temperaturile vor atinge și 43 de grade celsius. Asta în timp ce aproape toată țara se va afla azi sub avertizare de cod galben de caniculă printre care și Capitala. Zonele vizate de codul portocaliu sunt Banat, Crişana, sudul […]

Cod portocaliu de caniculă pentru zece județe. În Timișoara sunt așteptate temperaturi de 43 de grade
Sursă foto: Libertatea.ro

Zece județe se află sâmbătă sub cod portocaliu de caniculă și disconfort termic, în Timișoara azi temperaturile vor atinge și 43 de grade celsius. Asta în timp ce aproape toată țara se va afla azi sub avertizare de cod galben de caniculă printre care și Capitala.

Zonele vizate de codul portocaliu sunt Banat, Crişana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei şi în vestul Maramureşului.

În județele Timiș, Mehedinți și Dolj termometrele indică pentru ziua de azi și temperaturi de 43 de grade Celsius. În Dolj reprezentanții ISU au transmis un mesaj Ro-Alert valabil până duminică.

La Timișoara autoritățile au decis vineri mai multe măsuri pentru a-i proteja pe oameni de caniculă: mai multe ambulanțe pe teren și un discpecerat non-stop pentru problemele cauzate de caniculă.

Nici Capitala nu scapă de temperaturi ridicate, azi fiind așteptate 39 de grade celsius. Aproape toate județele se află sub avertizare de cod galben, iar potrivit meteorologilor indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cod portocaliu de caniculă pentru zece județe. În Timișoara sunt așteptate temperaturi de 43 de grade
Cod galben și portocaliu de caniculă. Foto: ANM

Vreme caniculară și duminică

Meteorologii au emis averizarea pentru ziua de duminică, iar numărul județelor vizate de caniculă a ajuns la 15. Ies duminică de sub codul portocaliu județele din vestul țării și intră cele din sud.

Duminică (24 iulie) în Oltenia, Muntenia și sud-vestul Dobrogei valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38- 41 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20-22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cod portocaliu de caniculă pentru zece județe. În Timișoara sunt așteptate temperaturi de 43 de grade
Cod portocaliu extins duminică sursa: ANM

Restricții de caniculă pentru camioane

Pentru protejarea asfaltului și prevenirea deformațiilor care pot apărea pe rețeaua rutieră, Compania Națională de Drumuri instituie restricții de circulație pentru traficul greu în zilele de sâmbătă și duminică.

Astfel, autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 t nu vor avea voie sa circule între orele 10:00 și 20:00 pe autostrăzile, drumurile expres și drumurile naționale din județele Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș – Severin, Timiș, Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare.

Vor fi și excepții. Între acestea, transporturile de persoane, animale vii, apă îmbuteliată, carburanți și ambulanțele.