22.3 C
București
joi, iulie 7, 2022
AcasăZiare NaționaleLibertatea.roCurtea Supremă din SUA a anulat limitele impuse de statul New York...

Curtea Supremă din SUA a anulat limitele impuse de statul New York privind portul armelor în public

Cu un vot de 6-3, Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat o lege din New York care restricționa dreptul de purtare a armelor, informează BBC. Legea impunea rezidenților care doreau o licență să dovedească „cauza corectă” pentru a purta arme ascunse și să arate că se confruntă cu un pericol „special”. Legea încalcă dreptul constituțional de a purta arme, se notează în decizia Curții.

Hotărârea pune în pericol restricții similare din alte state și extinde drepturile asupra armelor. Agenția Reuters a scris că este o victorie istorică susținătorilor drepturilor la arme de foc într-o națiune profund divizată în ceea ce privește modul de abordare a violenței provocate de armele de foc.

În hotărârea adoptată cu 6-3, cu judecători conservatori în majoritate și judecători liberali în dezacord, s-a constatat că legea statului New York, adoptată în 1913, încalcă dreptul unei persoane de a „deține și purta arme”, conform celui de-al doilea amendament al Constituției SUA.

Decizia reprezintă cea mai importantă pozițioanare a instanței privind dreptul la arme de foc din ultimii peste zece ani.

În 2008, instanța a recunoscut pentru prima dată dreptul unui individ de a păstra arme la domiciliu pentru autoapărare într-un caz din Districtul Columbia, iar în 2010 a aplicat acest drept la nivelul statelor.

Senatul american ar trebui să voteze joi, 23 iunie, pentru a avansa un proiect de lege privind controlul armelor de foc, despre care susținătorii speră că va contribui la limitarea atacurilor în masă, în ceea ce ar putea deveni prima nouă lege federală privind armele de foc din ultimele decenii.

Foto: EPA

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments