Debitul Dunării la intrarea în țară, de 2,5 ori mai mic decât media lunii iulie

Pe secţiunea Baziaş a fluviului debitul va fi în scădere pe parcursul săptămânii viitoare până la valoarea de 2.150 metri cubi pe secundă (mc/s), sub media multianuală a lunii iulie, de 5.350 mc/s, arată prognoza Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până pe 23 iulie 2022, scrie Agerpres. În aval de […]

Debitul Dunării la intrarea în țară, de 2,5 ori mai mic decât media lunii iulie
Sursă foto: Libertatea.ro

Pe secţiunea Baziaş a fluviului debitul va fi în scădere pe parcursul săptămânii viitoare până la valoarea de 2.150 metri cubi pe secundă (mc/s), sub media multianuală a lunii iulie, de 5.350 mc/s, arată prognoza Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până pe 23 iulie 2022, scrie Agerpres.

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în general în scădere, exceptând prima zi ale intervalului de prognoză, când vor fi în uşoară creştere pe sectorul Zimnicea – Giurgiu.

Pentru fluviul Dunărea, hidrologii au prognozat pentru luna iulie un debit maxim de 3.500 mc/s, iar cel minim de 2.500 mc/s.

Pentru râurile din ţară, prognoza de specialitate arată că, în perioada 17 – 23 iulie 2022, debitele medii zilnice vor fi relativ staţionare.

„Pe toată durata intervalului de prognoză, sunt posibile creşteri izolate de niveluri şi debite, pe unele râuri din zona de munte, ca urmare a precipitaţiilor slabe cantitativ, sub formă de aversă, prognozate”, avertizează hidrologii.

În această lună sunt posibile scurgeri mari pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide pe unele râuri din zonele de deal şi munte şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, mai ales în nordul țării, din cauza averselor şi ploilor torenţiale.