Două măsuri pentru protejarea accesului la avort, adoptate de Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA

Cele două măsuri votate de Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA au venit în urma deciziei controversate şi surprinzătoare a Curţii Supreme de la finalul lunii iunie, care a anulat dreptul constituţional la avort, transmite AFP, conform Agerpres. Primul dintre cele două proiecte de lege, adoptate doar cu voturile democraţilor din Camera Reprezentanţilor, ar legaliza din […]

Două măsuri pentru protejarea accesului la avort, adoptate de Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA
Sursă foto: Libertatea.ro

Cele două măsuri votate de Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA au venit în urma deciziei controversate şi surprinzătoare a Curţii Supreme de la finalul lunii iunie, care a anulat dreptul constituţional la avort, transmite AFP, conform Agerpres.

Primul dintre cele două proiecte de lege, adoptate doar cu voturile democraţilor din Camera Reprezentanţilor, ar legaliza din nou avortul în toate statele componente ale SUA. Al doilea text ar oferi protecţie femeilor care s-ar deplasa dintr-un stat american în altul pentru a face avort.

Cele două proiecte ar avea însă nevoie în Senat de sprijinul al cel puţin 10 republicani, întrucât se aplică regulile majorităţii calificate.

„În urmă cu trei săptămâni, Curtea Supremă a dat o mare lovitură drepturilor noastre fundamentale”, a denunţat preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi. „Iată de ce vom lua noi măsuri pentru a apăra libertatea femeilor în materie de procreare”, a afirmat Pelosi.

Pe 24 iunie, Curtea Supremă din SUA a anulat hotărârea istorică Roe vs. Wade, în vigoare din 1973, prin care era recunoscut dreptul constituțional la avort.