Drumul pe care circulă vehiculele militare spre baza NATO de la Cincu, blocat de localnici: „Nu se mai poate așa. Își bat joc de noi“

Mai mulți locuitori din două sate brașovene au blocat complet luni de dimineață un drum care duce la baza NATO de la Cincu. Șoseaua face legătura între două sate și e improvizată, pentru că drumul principal e închis din cauza unui pod pe care autoritățile nu-l repară, scrie portalul de știri Brașov.net. Revoltați că își […]

Drumul pe care circulă vehiculele militare spre baza NATO de la Cincu, blocat de localnici: „Nu se mai poate așa. Își bat joc de noi“
Sursă foto: Libertatea.ro

Mai mulți locuitori din două sate brașovene au blocat complet luni de dimineață un drum care duce la baza NATO de la Cincu. Șoseaua face legătura între două sate și e improvizată, pentru că drumul principal e închis din cauza unui pod pe care autoritățile nu-l repară, scrie portalul de știri Brașov.net.

Revoltați că își distrug mașinile pe o șosea improvizată, zeci de oameni din satele Cincu și Cincșor au blocat drumul de acces către aceste localități. Drumul care leagă cele două sate este singura variantă de acces în zonă, după ce podul de la Voila a fost închis. Alternativa de ocolire prin comuna Agnita, din județul Sibiu, i-ar face pe oameni să ocolească zeci de kilometri.

„Nu se mai poate așa. Acest drum este un dezastru. Își bat joc de noi“, spune unul din protestatari, care de un an ocolește pe drumul de la Dridif, care e neasfaltat și duce la hidrocentrala peste Olt. Lucrările la podul de la Voila sunt oprite de 7 luni din cauza lipsei unui aviz de la Hidroelectrica.

Drumul e din ce în ce mai degradat și pentru că pe el circulă și vehiculuele militare, multe de mare tonaj, care merg spre sau dinspre baza NATO de la Cincu. În acest moment, la Cincu se află 800 de militari francezi și belgieni, iar până la finalul anului vor fi 1.000. Mai mult, așa cum a anunțat Consiliul Județean Brașov, Ministerul Apărării Naționale e implicat și în construirea noului pod.

„Consiliul Județean Brașov a întocmit Studiul de Fezabilitate pentru construirea unui nou pod peste râul Olt pe DJ 105, pe raza UAT Voila. Având în vedere importanța strategică a podului, Ministerul Apărării Naţionale a fost implicat în alegerea variantei din SF și s-a decis demolarea podului existent și construirea unui pod nou pe același amplasament.

Când s-au obținut avizele, Hidroelectrica a avut prioritate față de ABA Olt la emiterea avizului, pentru că în amonte se află barajul de la Voila, iar podul este amplasat la capătul canalului de fugă al barajului. Avizul dat de Hidroelectrica nu permite nicio lucrare în albia Oltului. Cu această condiționalitate s-a realizat Proiectul Tehnic și au urmat 4 licitații pentru desemnarea constructorului, pentru că la primele trei licitații nu s-a prezentat niciun ofertant.

Câștigătorul SC Con-A Sibiu a demarat proiectul, a realizat arcele metalice pentru noul pod, dar a înţeles că nu poate demola podul conform proiectului și al avizului Hidroelectrica. Con-A a propus alte variante de demolare, respectiv o demolare prin implozie, dar această variantă presupune impactul asupra culeelor existente și o reavizare de la Hidroelectrica care ar permite intervenții în albia Oltului.

Acesta este motivul întârzierilor și sperăm, conform discuțiilor cu constructorul, că până la sfârșitul lunii Iunie vom definitiva o soluție.”, a comunicat CJ Brașov.