Erupția din Tonga are efecte la 7.000 km distanță, chiar și după 6 luni. Imagini spectaculoase din Antarctica

Erupția vulcanului Hunga din Tonga își arată efectele chiar și astăzi, la 6 luni de la eveniment. Cerul Antarcticii a fost inundat de nuanțe orbitoare de roz și mov, din cauza efectului de „afterglow” al erupției vulcanice din Ianuarie, notează The Guardian. Cerul neobișnuit de înflăcărat a fost deja raportat în Noua Zeelandă și Australia […]

Erupția din Tonga are efecte la 7.000 km distanță, chiar și după 6 luni. Imagini spectaculoase din Antarctica
Sursă foto: Libertatea.ro

Erupția vulcanului Hunga din Tonga își arată efectele chiar și astăzi, la 6 luni de la eveniment. Cerul Antarcticii a fost inundat de nuanțe orbitoare de roz și mov, din cauza efectului de „afterglow” al erupției vulcanice din Ianuarie, notează The Guardian.

Cerul neobișnuit de înflăcărat a fost deja raportat în Noua Zeelandă și Australia în ultima lună, iar oamenii de știință au identificat o creștere a aerosolilor, aruncați în atmosferă de vulcanul Hunga Tonga-Hunga Ha’apai.

Oamenii de știință care lucrează în Antarctica au raportat fenomenul la Institutul Național de Apă și Atmosferică (Niwa) din Noua Zeelandă, după ce și-au dat seama că același lucru se întâmplă în cea mai sudică regiune a lumii.

„De obicei, în mijlocul iernii, în Antarctica este aproape mereu întuneric, cu excepția unui ușor «amurg nautic» în preajma prânzului, ceea ce înseamnă că orizontul este puțin vizibil în condiții bune”, a spus Stuart Shaw, tehnician din Noua Zeelandă, staționat la baza Scott din Antarctica.

Shaw a suprins imaginile din Antarctica cu cerul neobișnuit de colorat și luminos.

„Credeți sau nu, nici eu nu am editat aceste culori, sunt aproximativ la fel cu ce am văzut noi”, a spus Shaw. „Este incredibil.”

Datele arată că există o abundență de aerosoli în stratosferă deasupra Antarcticii, care nu erau acolo înainte de erupție, a spus Nava Fedaeff, un meteorolog al NIWA.

Ea spune că acești aerosoli din stratosferă „pot circula pe glob timp de luni de zile după o erupție vulcanică”, influențând culorile care apar pe cer și lumina soarelui.

Amurgurile vulcanice sunt cunoscute sub denumirea de „străluciri de după” (afterglow), culoarea și intensitatea depind de cantitatea de ceață și de nori prin care trece lumina din stratosferă, a spus Nava Fedaeff.

Deși Antarctica se află la aproximativ 7.000 km de Tonga, „împărțim același cer”, a spus Jordy Hendrikx, consilier șef științific al Antarcticii Noua Zeelandă.