Examen de admitere la colegiile naționale, prin noua lege a educației. Părinți și experți se întreabă: „Evaluarea națională va fi pentru ratați?”

Publicația Școala 9 a vorbit cu specialiști în educație despre propunerea din noua lege ca anumite licee să organizeze examene de admitere pentru maxim 90% din numărul de locuri. Restul vor fi ocupate prin repartiție computerizată, pe baza mediei la Evaluarea națională. Îngrijorarea unanimă este legată de accesul egal al copiilor de la țară și […]

Examen de admitere la colegiile naționale, prin noua lege a educației. Părinți și experți se întreabă: „Evaluarea națională va fi pentru ratați?”
Sursă foto: Libertatea.ro

Publicația Școala 9 a vorbit cu specialiști în educație despre propunerea din noua lege ca anumite licee să organizeze examene de admitere pentru maxim 90% din numărul de locuri. Restul vor fi ocupate prin repartiție computerizată, pe baza mediei la Evaluarea națională. Îngrijorarea unanimă este legată de accesul egal al copiilor de la țară și de la oraș la școlile bune. 

Gabi Bartic a făcut parte dintr-o generație care a dat examen de admitere la liceu. Se numea atunci „treapta întâi”. Puteai să pici și asta înseamna să ajungi la un liceu cotat mai prost, dar asta se întâmpla rar, își amintește Gabi. 

„Ne calculam foarte bine posibilitățile de a intra la liceu și ne uitam foarte mult la felul în care se intrase în anii trecuți”, spune aceasta, pentru Școala 9. „Apoi, admiterea în clasa a cincea a fost super-personalizată de fiecare școală – și asta a deschis poarta largă pentru două lucruri: meditații făcute de profesorii din respectiva școală exact pe tipicul subiectelor care se dădeau la acea școală și accesul foarte greu al celor veniți din mediul rural în aceste colegii”, explică aceasta, astăzi expert în evaluare și director executiv al platformei de testare standardizată Brio. Ministerul Educației a încheiat un parteneriat cu compania în acest an pentru un program-pilot național de testare a literației la toate clasele, scrie Școala 9

Gabi Bartic a coordonat grupul de evaluare în cadrul platformei „O voce pentru Educație” care a venit cu o serie de propuneri pentru noua lege. „Propunerile noastre se duc către standardizarea evaluării și către utilizarea de standarde în evaluare. În acest moment, există asta în lege, principiile enunțate în lege sunt bune, dar acestea pot fi aplicate ori foarte bine ori foarte prost pentru elevi, depinde de legislația subsecventă.”

Examen de admitere la colegiile naționale, prin noua lege a educației. Părinți și experți se întreabă: „Evaluarea națională va fi pentru ratați?”
Copii discutând după examenul de Evaluare Națională 2022 Foto: Vlad Chirea / Libertatea

Subiectele să nu fie făcute „cu dedicație”

În 2003, a fost introdusă selecția computerizată la liceu pe baza mediilor la Evaluarea Națională și a celor din gimnaziu. Reintroducerea unor evaluări la nivelul colegiilor naționale, așa cum este propunerea din noua lege, ridică o serie de întrebări. Dar prima asupra căreia se oprește specialista este cum și cine va face subiectele.

„Trebuie să ne asigurăm că subiectele nu sunt fit to measure (făcute cu dedicație, n.r.), nu sunt făcute ca să fie citite corect doar de copiii care au beneficiat de o pregătire suplimentară cu profesorii care au făcut subiectele respective. E păcat ca într-un sistem în care nu va mai conta nota și media anilor de studii, elevii să învețe în ultimul an exclusiv pentru examen. În specialitate se cheamă «learning to the test» (să înveți pentru testare)”, explică Bartic.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a dat lămuriri în această privință, într-o conferință de presă. „Am spus că subiectele ar putea să nu fie elaborate de profesorii din acel colegiu și ar putea fi elaborate de Societatea de Științe Matematice din România, pentru că ați văzut ce rezultate ne-a oferit la olimpiadele internaționale, și de Institutul de Lingvistică, de Academia Română, de colective externe de experți, de colective de profesori dintr-un grup de 10-12 colegii care vor să se unească și să aibă subiecte unice, sau 20, 30”, a spus atunci ministrul.

„Poate să fie calea către niște abuzuri”

Gabi Bartic spune că problema echității stă de fapt în numărul de locuri pentru care colegiile naționale vor putea să facă propria selecție. „Că un colegiu poate să-și aleagă cu mâna până la 90% dintre copiii poate să fie calea către niște abuzuri. E foarte clar că într-un fel sau altul elevii foarte buni vor ajunge în școli foarte bune. Dar și cel mai bun copil de la țară trebuie să poată să ajungă la un colegiu bun și n-o va putea face pe doar 10% dintre locuri. Atunci trebuie să forțăm echitatea”, crede aceasta.

Prin urmare, propunerea expertei ar fi diminuarea procentului de 90% din locurile puse la bătaie prin admitere.

Evaluarea națională va fi pentru looseri?

Au mai existat și alte voci care au atras atenția cu privire la problema echității atunci când doar o parte dintre licee poate organiza admitere.

Șerban Iosifescu, expert în educație, fostul președinte al ARACIP, agenția care evaluează școlile, a numit propunerea „o nouă victorie a lobby-ului școlilor de fițe”.

„În ciuda recomandărilor diferitelor rapoarte naționale și internaționale, nu numai că păstrăm examenul cu miză mare în interiorul învățământului obligatoriu (Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a), dar îl și dublăm cu examen de admitere la liceele de fițe”, a spus acesta pe pagina sa de Facebook.

Irina Costache, medic pediatru și „mama lui Andrei (clasa a saptea) și Vlad (clasa a doua)” a făcut o scrisoare adresată ministrului Cîmpeanu, revoltată de decizia examenelor de admitere.

„Practic, Evaluarea națională va fi pentru looseri/ratați/pierzători? Eu nu mai știu cum să gestionez, ce planuri să mai fac? Îl omor cu învățatul în ăștia doi ani? Îl las în voia lui și a sorții?”, se întreabă mama.

În toată țara sunt în jur de 200 de colegii naționale care vor putea să organizeze examen de admitere dacă legea va trece în forma propusă. Proiectul este însă în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educației până pe 24 august și oricine poate veni cu propuneri de modificări.