32.3 C
București
miercuri, iulie 6, 2022
AcasăPosturi TVB1tv.roExpert britanic: Autoritatea lui Putin în Rusia se erodează lent

Expert britanic: Autoritatea lui Putin în Rusia se erodează lent

O caracteristică a conflictului din ultimele săptămâni a fost impasul militar care s-a dezvoltat – și aparenta incapacitate a lui Vladimir Putin de a impune o strategie care să dea Rusiei un avantaj definitiv, scrie Skynews.

Autoritatea lui Vladimir Putin se erodează

Lawrence Freedman, profesor emerit de studii de război la King’s College din Londra, a publicat în această dimineață un eseu care sugerează că relativa inacțiune a președintelui este o reflectare a „eroziunii treptate” a autorității sale la Moscova.

„Acum se presupune pe scară largă în Occident că nu se va da înapoi în războiul cu Ucraina și, dacă lucrurile merg prost, va da peste cap întreaga conducere a lui Puin”, scrie el.

„Un astfel de om nu trebuie provocat. Cu toate acestea, imaginea începe să se sfărâme la margini. În spatele tuturor laudelor, puterea lui se erodează încet.

„Simptomele acestui lucru se găsesc nu într-o disponibilitate de a face compromisuri în privința războiului, care rămâne absent, ci într-o paralizie a politicii, continuând cu strategia stabilită pentru că nu se poate gândi la nimic mai bun de făcut”.

El continuă spunând că evoluțiile recente din conflict – inclusiv discursul lui Putin săptămâna trecută la Sankt Petersburg și actualul punct de foc cu Lituania asupra Kaliningradului – „se potrivesc cu erodarea treptată a autorității lui Putin în Rusia”.

„Elitele ruse se luptă să se împace cu un război pe care Putin l-a început fără consultare și pe care nu știe cum să-l încheie în condiții favorabile”, spune el.

„Nu este dispus să-și asume riscurile și mai mari necesare pentru a asigura o victorie militară (presupunând că acestea ar putea reuși), dar e incapabil să accepte ceva care ar părea ca o înfrângere”.

Războiul se va prelungi

Profesorul Freedman a spus că „nimeni din elită nu are nicio idee cum să scape de această enigma sau, chiar dacă ar avea, nu are curajul politic și oportunitatea de a acționa împotriva lui Putin”, ceea ce înseamnă că o lovitură de stat care să-l răstoarne este puțin probabilă.

Și concluzionează că poziția înrădăcinată atât a Rusiei, cât și a Occidentului înseamnă că este puțin probabil ca o paralizie a conflictului să fie perturbată în curând.

„Nimic din toate acestea nu înseamnă încheierea timpurie a războiului. Nici nu înseamnă că lucrurile vor deveni mai ușoare pentru Ucraina.

„Strategia implicită a lui Putin este întotdeauna să provoace durere, chiar dacă nu poate realiza nimic altceva. Riscul unei acțiuni mai imprudente nu poate fi exclus.

„Cu toate acestea, nu ar trebui să presupunem că Rusia este inepuizabilă sau, doar pentru că nu putem alege un câștigător în bătălie în acest moment, că războiul este destinat unui impas prelungit”.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments