Exporturile de aur ale Rusiei către UE, interzise. Comisia Europeană a adoptat cel de-al șaptelea pachet de sancțiuni

Comisia Europeană a adoptat vineri al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, care prevede inclusiv o interdicţie asupra exporturilor de aur ale Rusiei către blocul comunitar, transmit AFP, Reuters şi DPA, potrivit Agerpres. ”Aceasta nu este o măsură simbolică, întrucât Rusia este un mare exportator de aur. (Măsura) va permite tăierea a încă unui robinet […]

Exporturile de aur ale Rusiei către UE, interzise. Comisia Europeană a adoptat cel de-al șaptelea pachet de sancțiuni
Sursă foto: Libertatea.ro

Comisia Europeană a adoptat vineri al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, care prevede inclusiv o interdicţie asupra exporturilor de aur ale Rusiei către blocul comunitar, transmit AFP, Reuters şi DPA, potrivit Agerpres.

”Aceasta nu este o măsură simbolică, întrucât Rusia este un mare exportator de aur. (Măsura) va permite tăierea a încă unui robinet de finanţare a războiului lui Putin în Ucraina”, a anunțat vicepreşedintele Comisiei Europene pentru relaţii interinstituţionale, Maros Sefcovic, în timpul unei reuniuni a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană, desfăşurată la Praga.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat, într-o declaraţie, că noul pachet de sancţiuni contra Moscovei, care urmează să fie dezbătut de statele membre ale Uniunii Europene săptămâna viitoare, înăspreşte ”sancţiunile dure ale UE împotriva Kremlinului”.

„Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei continuă fără încetare. Prin urmare, propunem astăzi să înăsprim sancțiunile noastre dure împotriva Kremlinului, să le aplicăm mai eficient și să le prelungim până în ianuarie 2023. Moscova trebuie să plătească în continuare un preț ridicat pentru agresiunea sa”, a afirmat Ursula von der Leyen.
Propunerea executivului comunitar face parte din eforturile mai ample pentru alinierea sancţiunilor UE la cele decise de principalele şapte state industrializate din lume (G7) şi de alţi parteneri internaţionali.

„Pachetul de «menținere și aliniere» adoptat clarifică o serie de dispoziții pentru a consolida securitatea juridică pentru operatori și punerea în aplicare de către statele membre. De asemenea, acesta aliniază în continuare sancțiunile UE cu cele ale aliaților și partenerilor noștri, în special în cadrul G7. Este important faptul că pachetul reiterează poziția fermă a Comisiei de a proteja securitatea alimentară în întreaga lume”, a transmis Executivul comunitar, într-un comunicat de presă.

În luna iunie, G7 a anunţat o interdicţie asupra exporturilor de aur ruseşti. SUA, Regatul Unit, Canada şi Japonia au impus deja o asemenea sancţiune.

Cel mai mare cumpărător de aur rusesc este Regatul Unit, cu 290 de tone în anul 2020, în schimbul unei sume de 16,9 miliarde de dolari, potrivit datelor furnizate de serviciul vamal rus. Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană, dar este membru al G7.

Totdată, miniştrii de externe din UE urmează să aprobe un ”acord politic” pentru deblocarea celei de-a cincea tranşe, în valoare de 500 de milioane de euro, din cadrul Instrumentului european pentru pace, pentru a finanţa achiziţia de armamente furnizate Ucrainei.

Noul pachet mai propune prelungirea sancțiunilor actuale ale blocului comunitar împotriva Moscovei cu șase luni, până la următoarea revizuire, la sfârșitul lunii ianuarie 2023.

Cele şase pachete de sancţiuni contra Rusiei adoptate deja de europeni de la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei vizează în special sectoarele economice.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina