Franța așteaptă temperaturi record. „În anumite zone va fi o apocalipsă de căldură”

16.000 de persoane au fost evacuate din mai multe regiuni din Franța, în contextul în care incendiile de vegetație și valul de caniculă din Europa se extind, relatează BBC și The Guardian. Franța se pregătește pentru vârful valului de căldură. Nu mai puțin de 15 regiuni au fost puse în stare de alertă ridicată pentru […]

Franța așteaptă temperaturi record. „În anumite zone va fi o apocalipsă de căldură”
Sursă foto: Libertatea.ro

16.000 de persoane au fost evacuate din mai multe regiuni din Franța, în contextul în care incendiile de vegetație și valul de caniculă din Europa se extind, relatează BBC și The Guardian.

Franța se pregătește pentru vârful valului de căldură. Nu mai puțin de 15 regiuni au fost puse în stare de alertă ridicată pentru temperaturi extreme, în contextul în care incendiile de vegetație au făcut ravagii.

Potrivit meteorologilor, temperaturile din Franța vor depăși 38 de grade celsius în jumătatea de vest a țării. „În anumite zone din sud-vest, va fi o apocalipsă de căldură”, a declarat meteorologul Francois Gourand pentru AFP.

În pădurea Landes, situată în regiunea de sud-vest a Aquitainei, temperaturile vor urca chiar la peste 42 de grade Celsius, arată prognoza meteo. De asemenea, Brittany este o altă regiune din Franța care va înregistra temperaturi record, spun experții. Valul de caniculă va atrage temperaturi de până la 40 de grade Celsius.

Totodată, autoritățile din Gironde, o regiune turistică populară din Franța, au luat măsuri după ce, până duminică seară, incendiile au distrus 13.000 de hectare. Paznicii din locurile de campare au fost trimiși acasă, iar turiștii au plecat mai devreme.

În acest context, ministerul de Interne al Franței a anunțat că va trimite încă trei avioane de stingere a incendiilor, în afara celor șase existente deja, dar și numărul pompierilor va fi sporit cu 200.

Ciclistul francez Mikael Cherel, participant la Turul Franței, în partea de sud a țării, a descris situația ca fiind „foarte, foarte dificilă”. „Nu am văzut niciodată o zi atât de fierbinte, fiind pe bicicletă”, a precizat el.

Avertizare de căldură extremă în Marea Britanie

Situația din Franța este similară cu cea din alte state europene. În Spania, autoritățile au raportat că aproximativ 20 de incendii de vegetație sunt scăpate de sub control, iar suprafața afectată este de 4.500 de hectare de teren. Totodată, peste 3.000 de oameni au fugit din calea incendiilor din regiunea Mijas.

În Portugalia, aproape toată țara este în alertă maximă pentru incendii, în ciuda unei scăderi ușoare a temperaturilor, după ce joi s-a atins un vârf de 47 de grade Celsius, un record pentru luna iulie.

Totodată, în Marea Britanie, meteorologii au emis o avertizare de căldură extremă, avertizând că viețile oamenilor sunt în pericol dacă se expun temperaturilor ridicate. Conform prognozelor, temperaturile din sudul Angliei ar putea depăși 40 de grade Celsius astăzi sau mâine, ceea ce a făcut ca unele școli să anunțe că for fi închise săptămâna viitoare.