Gazprom invocă forța majoră în ce privește livrările de gaze

O sursă comercială a declarat că scrisoarea se referă la livrările prin conducta Nord Stream 1, o rută majoră de aprovizionare a Germaniei și nu numai. [...] The post Gazprom invocă forța majoră în ce privește livrările de gaze appeared first on Cotidianul RO.

Gazprom invocă forța majoră în ce privește livrările de gaze
Sursă foto: Cotidianul.ro

Compania rusă Gazprom a declarat forță majoră în ce privește livrările de gaze către Europa pentru cel puțin un client important, potrivit unei scrisori a companiei datată 14 iulie și consultată luni de Reuters. Măsura va escalada probabil tensiunile dintre Rusia și Occident.

În scrisoare se arată că Gazprom, care deține monopolul exporturilor de gaze rusești prin conducte, nu și-a putut îndeplini obligațiile de furnizare din cauza unor circumstanțe „extraordinare” care nu se află sub controlul său.

Gazprom a precizat că măsura de forță majoră, o clauză invocată atunci când o afacere este afectată de ceva ce nu se află sub controlul său, a intrat în vigoare de la livrările începând cu 14 iunie.

O sursă comercială citată de Reuters a declarat că scrisoarea se referă la livrările prin conducta Nord Stream 1, o rută majoră de aprovizionare a Germaniei și nu numai.

Gazprom nu a făcut niciun comentariu până acum.

Măsura va escalada probabil tensiunile dintre Rusia și Occident în legătură cu invazia rusă în Ucraina, acțiune pe care Moscova o numește „operațiune militară specială”.

Uniunea Europeană, care a impus sancțiuni Moscovei, își propune să nu mai folosească combustibili fosili ruși până în 2027, dar dorește ca livrările să continue deocamdată.

Livrările de gaze rusești au scăzut prin rutele majore, inclusiv prin Ucraina și Belarus și prin Nord Stream 1 pe sub Marea Baltică.

Nord Stream 1 se află în prezent în lucrări de întreținere.

The post Gazprom invocă forța majoră în ce privește livrările de gaze appeared first on Cotidianul RO.