Gazprom spune că nu poate garanta funcționarea Nord Stream 1 din cauza îndoielilor cu privire la returnarea unei turbine din Canada

Exportatorul rus de gaze Gazprom a declarat sâmbătă că se așteaptă ca Siemens să își îndeplinească pe deplin obligațiile atunci când întreține turbinele necesare pentru funcționarea gazoductului Nord Stream 1 și pentru transporturile de energie către Europa, scrie Reuters. Gazprom, controlată de Kremlin, a declarat că nu poate garanta funcționarea în siguranță a unei părți […]

Gazprom spune că nu poate garanta funcționarea Nord Stream 1 din cauza îndoielilor cu privire la returnarea unei turbine din Canada
Sursă foto: Libertatea.ro

Exportatorul rus de gaze Gazprom a declarat sâmbătă că se așteaptă ca Siemens să își îndeplinească pe deplin obligațiile atunci când întreține turbinele necesare pentru funcționarea gazoductului Nord Stream 1 și pentru transporturile de energie către Europa, scrie Reuters.

Gazprom, controlată de Kremlin, a declarat că nu poate garanta funcționarea în siguranță a unei părți foarte importante a conductei care trece pe sub Marea Baltică către Germania, din cauza îndoielilor cu privire la returnarea unei turbine din Canada.

Sâmbătă, Gazprom a declarat că i-a cerut companiei Siemens să prezinte documentație care ar permite ca turbina să fie adusă la o stație de compresoare Nord Stream 1.

„Gazprom se bazează pe grupul Siemens să-și îndeplinească necondiționat obligațiile în ceea ce privește întreținerea motoarelor cu turbine cu gaz de care depinde funcționarea fiabilă a conductei Nord Stream și furnizarea de gaze naturale către consumatorii europeni”, se arată în comunicat.

Un purtător de cuvânt al Siemens Energy a declarat, în această săptămână, că experții companiei „lucrează intens la toate celelalte aprobări oficiale și logistică”, după ce Canada a declarat că emite un „permis limitat în timp și revocabil” pentru a scuti returnarea echipamentului de sancțiunile rusești.

Fluxurile fizice de gaz prin conducta Nord Stream 1 din Rusia către Germania au scăzut luni, după ce au fost anunțate lucrări de întreținere până pe 21 iulie.

Guvernele, piețele și companiile europene sunt îngrijorate că sistarea ar putea fi prelungită de partea rusă.

Livrările Gazprom de gaz către Europa prin Ucraina au rămas stabile sâmbătă la 41,6 milioane de metri cubi.