Guvernul a adoptat azi noile modificări la Codul Fiscal

Guvernul a adoptat vineri forma finală a ordonanţei de modificare a Codului fiscal, anunțul a fost făcut la finalul ședinței de Guvern de ministrul Finanțelor Adrian Câciu. Câteva măsuri vor intra în vigoare la începutul lunii august, iar altele de la 1 ianuarie 2023. „Astăzi am adoptat forma finală a ordonanţei privind modificările la Codul […]

Guvernul a adoptat azi noile modificări la Codul Fiscal
Sursă foto: Libertatea.ro

Guvernul a adoptat vineri forma finală a ordonanţei de modificare a Codului fiscal, anunțul a fost făcut la finalul ședinței de Guvern de ministrul Finanțelor Adrian Câciu. Câteva măsuri vor intra în vigoare la începutul lunii august, iar altele de la 1 ianuarie 2023.

„Astăzi am adoptat forma finală a ordonanţei privind modificările la Codul fiscal. Sunt  o serie de măsuri care intră in vigoare de la 1 ianuarie 2023 şi câteva măsuri care intră în vigoare începând din data de 1 august 2022. O să accentuez această chestiune privind abordarea echilibrată pe această reformă fiscală, pentru că au fost o serie de poziţii ale mediului public prin care s-a solicitat o abordare mai radicală”, a transmis, vineri, Adrian Câciu într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

Ministrul de Finanțe a explicat faptul că Guvernul a considerat că la acest moment nu este oportun să facă ajustări radicale de mediu fiscal „ci este bine să-şi continue traiectoria de susţinere a mediului de afaceri”.

În sectorul HORECA, ministrul Finanţelor a anunţat că termenul de intrare în vigoare a impozitului pe cifra de afaceri de 1% sau a opţiunii de impozit pe profit a fost dus către data de 1 ianuarie 2023.

„Modificări importante ale Codului Fiscal, în beneficiul economiei, din punctul nostru de vedere, o reprezintă extinderea facilităţii de scutire de impozit a profitului reinvestit şi pentru zona de dezvoltare, procesare producţie, pentru că avem acest feed-back din economie, şi economia reacţionează pozitiv atâta vreme cât este sprijinită”, a mai adăugat ministrul de Finanțe.

Acesta a enumerat o serie de excepţii care sunt eliminate prin Ordonanţă, cum ar fi excepţia de cotă redusă de TVA de 5% la serviciile de restaurant, cazare şi catering şi revenirea la cota de 9% de TVA.

„La fel, o eliminare de cotă redusă de TVA de 9% la băuturile pe bază de îndulcitori sau zahăr şi revenirea la cota de 16%”, a mai spus Câciu.

Ministrul de Finanțe a anunţat şi o diminuare a plafonului pentru care se acordă facilităţile la construcţii şi industria alimentară, de la 30.000 de lei la 10.000 de lei, începând cu data de 1 august şi o ajustare a accizelor la tutun, inclusis tutunul încălzit, începând cu 1 august şi la alcool, având în vedere că aceste accize, pe de o parte la tutun nu au fost actualizate în acest an, iar pentru alcool încă din 2015.