Încrederea în Curtea Supremă a SUA era la un minim istoric înainte ca instanța să elimine dreptul constituțional la avort  

Numai 25% dintre americani mai au încredere în Curtea Supremă a Statelor Unite, cea mai înaltă instanță din sistemul judiciar federal. Un sondaj al companiei de analiză Gallup, publicat cu o zi înainte ca instanța să lase la latitudinea statelor reglementarea avortului, arată că nivelul de încredere a scăzut cu aproape 10%, comparativ cu 2021.  […]

Încrederea în Curtea Supremă a SUA era la un minim istoric înainte ca instanța să elimine dreptul constituțional la avort  
Sursă foto: Libertatea.ro

Numai 25% dintre americani mai au încredere în Curtea Supremă a Statelor Unite, cea mai înaltă instanță din sistemul judiciar federal. Un sondaj al companiei de analiză Gallup, publicat cu o zi înainte ca instanța să lase la latitudinea statelor reglementarea avortului, arată că nivelul de încredere a scăzut cu aproape 10%, comparativ cu 2021. 

Americanii au cea mai scăzută încredere în Curtea Supremă a SUA din ultimii 47 de ani, scrie compania americană Gallup, care analizează din 1975 cum se raportează populația la cea mai înaltă instanță. 

Posibilitatea ca instanța supremă să anuleze hotărârea Roe versus Wade, prin care, în 1973, femeile au obținut dreptul federal la avort, se dezbătea de mai mult timp în spațiul public american, ceea ar putea să explice procentul de numai 25% legat de încrederea în această instituție. La acest sondaj din 2022 au participat 1,015 adulți din toate statele americane.

Curtea Supremă a luat decizia istorică pe 24 iunie, când au început în toată lumea discuțiile despre impactul pe care îl va avea această hotărâre. În acest context, Libertatea a întrebat câțiva politicieni români cum se poziționează față de întreruperea de sarcină. 

De 16 ani americanii au rămas sceptici cu privire la deciziile instanței supreme

În 2021, 36% dintre americani au declarat că au „multă încredere” în Curtea Supremă, cel mai scăzut procent, până la sondajul din acest an. Atunci, „Curtea Supremă a refuzat să blocheze o lege din Texas care interzicea avortul după șase săptămâni de sarcină”, notează autorii cercetării. 

Între 1973 și 2006, 47% dintre americani, în medie, se simțeau în siguranță cu privire la deciziile pe care le-ar fi putut lua instanța. Dar în ultimii 16 ani încrederea se învârte în jurul procentului de 35%, iar în sondaje nu a mai depășit 40%. 

Democrații și independenții sunt cei mai neîncrezători

Dacă în cazul independenților și al democraților încrederea în Curtea Supremă a scăzut de anul trecut până acum, de la 40% la 25%, respectiv, de la 30% la 13%, în ce îi privește pe republicani se observă o ușoară creștere, de la 37% la 39%. Deși opinia republicanilor nu s-a schimbat prea mult în ultimul an, a scăzut semnificativ, de la 53% în 2020. 

„Curtea Supremă va emite probabil una dintre cele mai importante hotărâri ale sale într-un moment în care încrederea publicului în această instituție nu a fost niciodată mai scăzută”, scriau realizatorii sondajului cu o zi înainte ca instanța să ia decizia istorică. Au precizat, între altele, că deocamdată este neclar dacă hotărârea va afecta reputația instituției sau dacă, dimpotrivă, va avea un impact pozitiv, în caz că americanii sunt de acord cu alegerea instanței. 

Se așteptau americanii la această hotărâre? 

„Este posibil ca publicul (n.r. – participant la sondaj) să fi luat deja în considerare poziția Curții Supreme în chestiunea avortului, în urma deciziei privind legea din Texas. Dar o decizie reală, mai degrabă decât una ipotetică sau așteptată, ar putea avea o mai mare putere să schimbe părerea americanilor despre Curte”, au mai precizat cercetătorii. 

Cum au primit cei mai mulți americani vestea care a revoltat o lume întreagă, și anume că instanța a revocat dreptul femeilor la avort, la nivel federal, vom afla din următorul sondaj.