Joe Biden l-a salutat cu pumnul pe prințul conducător al Arabiei Saudite. Cum a motivat Casa Albă

Joe Biden și prințul moştenitor saudit Mohammed bin Salman s-au salutat cu pumnul, la sosirea preşedintelui american în Arabia Saudită, informează BBC. Casă Albă a precizat că Joe Biden încearcă să evite strângerile de mână pentru a se proteja de COVID. Joe Biden a fost criticat din cauza acestei vizite, după asasinarea disidentului Jamal Khashoggi […]

Joe Biden l-a salutat cu pumnul pe prințul conducător al Arabiei Saudite. Cum a motivat Casa Albă
Sursă foto: Libertatea.ro

Joe Biden și prințul moştenitor saudit Mohammed bin Salman s-au salutat cu pumnul, la sosirea preşedintelui american în Arabia Saudită, informează BBC. Casă Albă a precizat că Joe Biden încearcă să evite strângerile de mână pentru a se proteja de COVID.

Joe Biden a fost criticat din cauza acestei vizite, după asasinarea disidentului Jamal Khashoggi de către agenți saudiți. În replică, Biden a susţinut că nu vrea să rupă legăturile cu Arabia Saudită. Vizita are loc într-un moment în care prețul petrolului este aproape record în SUA, fiind de așteptat ca președintele să preseze oficialii saudiți să se angajeze să crească producția.

Casa Albă a minimalizat întâlnirea lui Biden cu prințul Mohammed, spunând că acesta se va întâlni și cu alți lideri arabi atunci când va participa sâmbătă la o conferință la Jeddah.

Potrivit sursei citate, preşedintele american a zburat spre regat direct din Israel, lucru interzis anterior.

Arabia Saudită, care nu recunoaște oficial Israelul și care a condus timp de decenii un boicot regional împotriva statului evreu, a anunțat anterior că va permite „tuturor transportatorilor” să îi folosească spațiul aerian, considerat un gest de conciliere față de Biden și Israel.

Arabia Saudită a fost mult timp un aliat regional important al SUA, fiind un furnizor important de petrol și cumpărând armament american în valoare de miliarde de dolari. Cu toate acestea, legăturile au fost puse la încercare în ultimii ani.

Relația dintre SUA și Arabia Saudită s-a confruntat cu cea mai serioasă provocare odată cu asasinarea, în 2018, a lui Jamal Khashoggi, un jurnalist stabilit în SUA care a scris pentru Washington Post.

Prințul moștenitor Mohammed a fost acuzat de agențiile de informații americane că a aprobat această crimă. Prințul a negat acuzațiile, iar procurorii saudiți au dat vina pe agenți saudiți „necinstiți”.

În timpul campaniei electorale pentru președinția din 2019, Biden a promis că va face din Arabia Saudită un stat „paria” pentru uciderea lui Khashoggi.

Foto: Profimedia