32.3 C
București
miercuri, iulie 6, 2022
AcasăZiare NaționaleLibertatea.roKlaus Iohannis, despre compensarea prețurilor la carburanți: „Până la urmă și 50...

Klaus Iohannis, despre compensarea prețurilor la carburanți: „Până la urmă și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu-i dai”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat,  joi, într-o conferință de presă la Bruxelles, despre măsura Guvernului de a compensa preţul la carburanţi cu 50 de bani per litru, că guvernele nu pot scădea accizele din cauza normelor europene existente, iar această măsură i-a fost prezentată anterior de premierul Nicolae Ciucă.

„În situația în care și la noi prețurile la pompă au crescut destul de mult, guvernul pe bună dreptate a analizat chestiunea și a ajuns la concluzia că trebuie să facă ceva atât cât se poate. Nu este posibil să plafonezi prețul direct sau să subvenționezi o parte semnificativă, dar atât cât se poate. Am discutat cu premierul această chestiune și mi-a explicat cum vede mecanismul. Până la urmă și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu-i dai. Pentru transportul de mărfuri, la final de lună se simte, și la unii se simte chiar semnificativ”, a declarat Klaus Iohannis, joi,  după participarea la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, de la Bruxelles.

Klaus Iohannis a mai spus că măsura anunțată de premierul Nicolae Ciucă este una bună, având în vedere că guvernele nu pot scădea accizele din cauza normelor europene existente.

„Reducerea accizelor este doar așa aparent la îndemâna guvernelor, în realitate nu e așa. La accize este ușor de umblat dacă vrei să le crești, dacă vrei să le scazi nu se prea poate, sub un anumit nivel. Celelalte instrumente sunt să umble la TVA, la sprijin bugetar, alte mecanisme”, a mai adăugat șeful statului.

Precizările lui Klaus Iohannis vin după ce azi premierul Nicolae Ciucă a anunțat într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria că a identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare a preţului carburanţilor, în sumă fixă de 50 de bani, care se va aplica direct la pompă.

„Pentru ca cetățenii români și firmele să plătească mai puțin pentru carburanți am identificat împreună cu specialiștii o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă”, a declarat Nicoale Ciucă la finalul ședinței de Guvern.

Compensarea de 50 de bani pe litru, care se va aplica în perioada iulie-septembrie, va fi trecută distinct pe bonul fiscal, drept discount, pentru ca procesul să fie ușor de urmărit.

PSD a criticat măsura

La scurt timp după anunțul premierului, PSD a transmis într-un mesaj pe pagina de Facebook a partidului că alternativa PSD ar fi fost una mai bună.

„Respectăm decizia premierului, dar credem în continuare că alternativa PSD ar fi fost mai bună și ar fi condus la rezultate mult mai apropiate de așteptările românilor. În plus, în multe alte țări europene, soluția compensării a funcționat doar câteva săptămâni, după care prețurile au revenit și au ajuns chiar la niveluri mai mari”, a fost mesajul postat, joi, de PSD pe pagina de Facebook.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments