35.6 C
București
marți, iulie 5, 2022
AcasăPosturi TVB1tv.roLituania cere Comisiei Europene să clarifice „cu mai multă precizie” cum trebuie...

Lituania cere Comisiei Europene să clarifice „cu mai multă precizie” cum trebuie aplicate sancțiunile

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a anunțat joi că aşteaptă din partea Comisiei Europene să clarifice cu „mai multă precizie” cum trebuie puse în aplicare sancţiunile contra Moscovei pe fondul războiului provocat de Putin în Ucraina.

Rusia a trecut la amenințări și a spus că răspunsul său „nu va fi de natură diplomatică”, acest lucru vine după ce Lituania a blocat parţial tranzitul de mărfuri către enclava din Rusia Kaliningrad.

Lituania cere Comisiei Europene să clarifice cum trebuie aplicate sancțiunile

Comisia Europeană a lucrat intens la planuri care vizează  detensionarea acestei crize, pe fondul temerilor că ea ar putea escalada repede, conform unor diplomaţi şi oficiali europeni, relatează Politico.eu.

„Lituania nu introduce propriile sale sancţiuni. Noi doar respectăm normele stabilite de Uniunea Europeană şi aplicăm sancţiunile în baza acestor reguli. Aşadar, este desigur necesară stabilirea normelor cu mai multă precizie”, a declarat  Nauseda   înaintea summitului european de la Bruxelles, relatează EFE, notează Agerpres.

Astfel că, potrivit  preşedintelui lituanian, noile tensiuni cu Rusia provocate de sancțiunile impuse de Lituania tranzitului spre Kaliningrad nu sunt „o temă bilaterală între Lituania şi Rusia, ci una între UE şi Rusia”.

Dmitrii Peskov, atac dur la adresa autorităților lituaniene

Autoritățile de la Moscova sunt de părere că decizia Lituaniei de a interzice tranzitul unor mărfuri către Kaliningrad este „fără precedent” şi avertizat că va reacţiona, transmite Reuters, citat de agerpres.

Anunțul vine în contextul în care autoritățile de la Vilnius au interzis tranzitul pe teritoriul lituanian al tuturor produselor supuse sancțiunilor Uniunii Europene.

Unica linie ferată din Rusia către exclava rusă Kaliningrd de la Marea Baltică trece prin Lituania, iar printre mărfurile interzise se numără cărbunele, metalele, materialele de construcţie şi echipamentele cu tehnologie avansată, arată sursa citată.

Așadar, Comisia Europeană a apreciat că aceste sancțiuni „nu sunt o blocadă” asupra exporturilor din Rusia, ci inspecţii „specifice” şi „proporţionale”.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, a scris pe Twitter că „Lituania aplică măsuri restrictive pe care Uniunea Europeană le-a impus în mod unanim Rusiei (…) în ultimele luni, ca răspuns faţă de război”.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments