19.4 C
București
joi, iulie 7, 2022
AcasăZiare NaționaleLibertatea.roLIVETEXT Război în Ucraina, ziua 121 | „Armata rusă arde tot ce îi...

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 121 | „Armata rusă arde tot ce îi iese în cale sau devastează teritoriile ocupate”

Luptele de pe frontul de est din Ucraina continuă, bătăliile pentru orașele Lisiceansk și Severodonețk ajungând în punctul culminant, după cum spune un consilier al președintelui Volodimir Zelenski. Referindu-se la distrugerile din estul țării, liderul de la Kiev afirmă că forțele ruse își propun ”să transforme fiecare oraș din Donbas într-un Mariupol”. Între timp, liderii UE au confirmat astăzi statutul de candidat al Ucrainei pentru aderarea la blocul comunitar.

23 iun. – Acum 8 ore
23-06-2022

Stoltenberg enunţă „deciziile importante” care vor fi luate la summitul NATO

Potrivit lui Stoltenberg, săptămâna viitoare la Madrid, vor fi luate „decizii importante” la cinci capitole „cheie”, printre care sprijinul pentru Ucraina, consolidarea prezenţei militare şi aprobarea noului Concept Strategic, documentul care va orienta strategiile Alianţei în anii următori, informează Agerpres.

Vorbind la o conferinţă de presă comună cu premierul ceh Petr Fiala, secretarul general al NATO a amintit despre acest Concept Strategic că reprezintă ”planul cardinal pentru viitorul Alianţei noastre” şi ”va stabili poziţia noastră comună faţă de Rusia, provocările emergente şi China, precum şi asocierea noastră cu UE, care a atins niveluri fără precedent”.

Acest document, revizuit ultima dată în anul 2010, descrie obiectivele NATO, identifică trăsăturile esenţiale ale mediului de securitate şi oferă orientări pentru adaptarea forţelor armate.

‘Intensificăm descurajarea şi apărarea, ne consolidăm prezenţa, capacităţile şi disponibilitatea, în special în partea estică a Alianţei”, a adăugat Stoltenberg.

Vor fi de asemenea adoptate măsuri de susţinere a Ucrainei şi a ”altor parteneri în situaţie de risc”, NATO având prevăzut să aprobe pentru Ucraina ”un pachet exhaustiv de asistenţă”. La summitul NATO va participa şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar el va interveni prin legătură video.

Liderii statelor NATO vor aborda de asemenea la summit problema bugetelor alocate apărării şi ”vor ameliora repartizarea cheltuielilor, cu mai multe investiţii în apărare care să fie făcute împreună”.

Summitul de la Madrid va lua în discuţie şi cererile Finlandei şi Suediei de aderare la Alianţă, blocate însă de veto-ul Turciei, care solicită celor două ţări să-şi schimbe radical atitudinea faţă de organizaţiile politice kurde.

”Turcia are preocupări legitime pentru securitatea sa şi lucrăm la soluţionarea lor împreună cu Suedia şi Finlanda”, a declarat Stoltenberg despre acest subiect.

Summitul de săptămâna viitoare, a mai spus el, este ”o oportunitate de a ne angaja din nou faţă de legătura vitală între Europa şi America de Nord”.

23 iun. – Acum 8 ore
23-06-2022

Kuleba le-a cerut țărilor din Africa să fie alături de Ucraina

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a îndemnat joi ţările africane „să fie alături de Ucraina”, a cărei invazie de către armata rusă, la sfârşitul lui februarie, alimentează temeri cu privire la riscul unei grave crize alimentare mondiale în Africa, relatează AFP.

„Are sens ca africanii să fie alături de Ucraina”, a subliniat Dmitro Kuleba, îndemnând totodată ţările africane ”să nu cumpere cereale ucrainene furate” de către Rusia.

„Ajutaţi-ne să rezolvăm problema. Îndemn ţările africane să colaboreze pentru a exercita presiuni asupra Rusiei, în vederea garantării unei rute maritime securizate a exporturilor noastre de cereale” către Africa”, a precizat Dmitro Kuleba într-o videoconferinţă cu jurnalişti africani.

23 iun. – Acum 9 ore
23-06-2022

Dmitri Peskov: „Planul de pace este posibil după ce Ucraina îndeplinește toate cerințele părții ruse”

O soluționare pașnică a crizei ucrainene este posibilă numai după ce Kievul acceptă toate cererile Moscovei, a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin.

„În ceea ce privește planul de pace, da, este posibil după ce Ucraina îndeplinește toate cerințele părții ruse”, a precizat Dmitri Peskov.

Când a fost rugat să clarifice care sunt aceste cerințe, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a răspuns scurt: „Ucraina știe totul foarte bine”.

23 iun. – Acum 9 ore
23-06-2022

Cinci civili au fost uciși în Donețk în urma bombardamentelor rusești

Pavlo Kirilenko, șeful Administrației Regionale de Stat Donețk, a anunțat, într-un mesaj postat pe Telegram, că în urma bombardamentelor rusești de joi din regiunea Donețk, șase civili au fost uciși și alți cinci au fost răniți.

„Pe 23 iunie, rușii au ucis 6 civili în regiunea Donețk: trei în Prișib, doi în Avdiivka și unu în Chasov Yar. Alte 5 persoane au fost rănite astăzi (n.r. – joi)”, a transmis Pavlo Kirilenko.

Oficialul ucrainean a mai precizat că în prezent este imposibil să se stabilească numărul exact de victime în Mariupol și Volnovakha.

23 iun. – Acum 9 ore
23-06-2022

Liderii UE au acordat Ucrainei și Moldovei statutul de candidate la aderarea la Uniunea Europeană

Liderii celor 27 de ţări UE au convenit, joi, să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de membri candidati ai uniunii, a declarat joi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

„Consiliul European tocmai a decis să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat UE”, a precizat Charles Michel într-un mesaj pe Twitter.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia spunând că este un moment „unic și istoric”.

Mai multe detalii: Moldova și Ucraina au primit statutul de state candidate la aderarea la UE. „Un moment istoric”

23 iun. – Acum 10 ore
23-06-2022

Atacul rușilor a fost oprit la periferia orașului Lisichansk, în timp ce în Severodonețk se duc lupte grele, anunță armata ucraineană

Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, joi, într-un comunicat, că a fost oprită ofensiva trupelor ruse la periferiei de sud a orașului Lisichansk, în timp ce la Severodonețk luptele continuă cu intensitate.

„Trupele ucrainene au oprit ofensiva la periferia de sud a Lisichansk, au provocat pierderi inamicului și l-au forțat să se retragă. Invadatorii ruși se reorganizează pentru a relua ofensiva. Apărătorii ucraineni au oprit și ofensiva inamicului lângă Borivski”, a transmis Statul Major General al armatei ucrainene.

În direcția Severodonețk, trupele ruse au tras din tancuri, mortiere, artilerie și lansatoare de rachete în zonele localităților Sirotine, Lisichansk, Severodonetsk, Voronovo și Myrna Dolina. 

„Unitățile Corpului 2 de Armată, cu sprijinul Rosguard, iau asalt pentru a stabili controlul deplin asupra orașului Severodonețk. Lupta continuă”, a precizat Statul Major General al armatei ucrainene.

„Luptele continuă în toate direcțiile. Multe structuri defensive au fost deja distruse în zona industrială Severodonețk, nu excludem posibilitatea de a ne retrage în poziții noi, mai fortificate. În cazul ocupării orașului Severodonețk, oamenii care se ascund în adăposturile „Nitrogen” (n.r. – instalația chimică Azot) vor deveni ostatici ai rasiștilor”, a transmis și Serhiy Haidai, guvernatorul ucrainean din regiunea Luhansk.

23 iun. – Acum 11 ore
23-06-2022

10.000 de oameni sunt dați dispăruți în Ucraina din cauza războiului

Șeful departamentului de sprijin organizațional și analitic și răspuns operațional al Poliției Naționale, Oleksii Sergeiev, a precizat, joi, că după începerea ostilităților cu Federația Rusă, 20.000 de oameni au fost dați dispăruți, jumătate dintre ei fiind găsiți ulterior de forțele de ordine.

„Din 24 februarie, agențiile și unitățile de poliție au primit rapoarte privind dispariția a 20.000 de persoane, dintre care aproape jumătate sunt în continuare căutate”, a spus Oleksii Sergeiev.

Oficialul ucrainean a mai spus că după 24 februarie au fost căutați 533 de minori, 360 dintre ei fiind depistați. ​​Dintre ceilalți copii, 169 „au dispărut” în urma luptelor din zonele respective.

Poliția din regiunea Herson a deschis 408 de proceduri penale privind dispariția civililor din regiune. Până în prezent se știe că 204 oameni au fost eliberați, în timp ce despre soarta altor 204 persoane răpite nu se cunoaște nimic.

23 iun. – Acum 11 ore
23-06-2022

Zelenski: „Armata rusă arde tot ce îi iese în cale”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, joi, că trupele ruse distrug și devastează total teritoriile ucrainene, folosind artilerie, bombe aeriene și rachete de croazieră, informează Ukrinform.

„Ea (n.r. – Rusia) ne distruge orașele, armata rusă arde tot ce îi iese în cale sau devastează teritoriile ocupate. Principalele arme rusești sunt artileria, bombele aeriene și rachetele de croazieră”, a spus Volodimir Zelenski. 

„Ocupanții nu încearcă să se gândească cum să lupte, au o tactică foarte primitivă: folosesc maximul capacităților de bombe și artilerie pentru a nu avea, pur și simplu, unde să mai întâmpine rezistență”, a precizat Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean a precizat că armata rusă lovește Ucraina în fiecare zi și noapte cu rachete, marea majoritate a acestora ajungând la instalații obișnuite, nemilitare: locuințe civile, școli, sedii de firme, infrastructură.

„Până în această dimineață (n.r. – joi dimineață), împotriva Ucrainei au fost folosite 2.709 de rachete și, având în vedere ritmul utilizării lor, numărul total va ajunge la 3.000 de rachete foarte curând. Acestea nu sunt rachete primitive”, a afirmat Volodimir Zelenski

Mai multe detalii: Volodimir Zelenski: „Armata rusă arde tot ce îi iese în cale sau devastează teritoriile ocupate”

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments