LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 144 | Rușii își consolidează pozițiile defensive în sudul Ucrainei. Regiunea Zaporojie, bombardată

Forțele ruse continuă bombardamentele în mai multe zone din Ucraina. Rusia a anunțat că a încheiat pauza operațională iar, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să cucerească regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei. Duminică după-amiază, regiunea Zaporojie a fost bombardată de ruși. Cetățeanul britanic John Harding, care în ultimii ani a […]

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 144 |  Rușii își consolidează pozițiile defensive în sudul Ucrainei. Regiunea Zaporojie, bombardată
Sursă foto: Libertatea.ro

Forțele ruse continuă bombardamentele în mai multe zone din Ucraina. Rusia a anunțat că a încheiat pauza operațională iar, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să cucerească regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei. Duminică după-amiază, regiunea Zaporojie a fost bombardată de ruși.

20:10 - Acum o ora
17-07-2022

Încă un cetățean britanic a fost capturat de ruși în Ucraina

Cetățeanul britanic John Harding, care în ultimii ani a fost paramedic în rândurile regimentului „Azov”, a fost capturat de ruși, informează BBC.

John Harding, în vârstă de 50 de ani, a fost capturat de militanții autoproclamatei Republici Populare Donețk. El a apărut într-un videoclip în care i-a cerut ajutorul primului ministru al Marii Britanii și în care a transmis că riscă pedeapsa cu moartea. 

Familia și prietenii lui au confirmat pentru BBC că John Harding este în acel videoclip și că au fost contactați de reprezentanți ai ministerului britanic de externe. 

Se pare că Harding a fost capturat în mai împreună cu alți luptători din regimentul Azov, din care făcea parte din 2018. Într-un interviu anterior acordat BBC, înainte de declanșarea războiului, John Harding declara că a decis să-și ofere experiența de medic militar și să-i sprijine astfel pe ucraineni în luptă. 

Alți doi cetățeni britanici luați prizonieri de ruși, Aiden Aslin, Shaun Pinner, au fost condamnați la moarte, împreună cu marocanul Brahim Saadoun, de un tribunal din autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) fiind găsiți vinovați de „activități mercenare”.

Cu aceleași acuzații se confruntă și Dylan Healy şi Andrew Hill, alți doi cetățeni britanici aflați în captivitate în autointitulata Republică Populară Donețk.

De asemenea, asistentul britanic Paul Urey, în vârstă de 45 de ani, a decedat în detenţie la 10 iulie. Familia lui Urey susține că acesta a fost capturat în aprilie în timpul unei misiuni în Ucraina de forţele ruse şi pro-ruse și fusese, la rândul său, acuzat de autorităţile separatiste din Doneţk de „activităţi de mercenariat”.

19:05 - Acum 2 ore
17-07-2022

Mai mulți răniți de la Vinița sunt transportați cu elicopterul la Liov

Guvernatorul regiunii Vinița, Serhiy Borzov, a anunțat, într-un mesaj pe Telegram , că doi dintre răniții în urma atacului cu rachete de joi asupra orașului Vinița au fost transportați cu elicopterul la centrul pentru arși din Lviv.

„Două persoane rănite au fost deja transportate astăzi (n.r. – duminică) cu elicopterul de la Vinița la Lviv, la centrul pentru arși. Încă un pacient este pe drum, iar alți doi răniți grav sunt pregătiți pentru transport”, a precizat Serhiy Borzov.

Potrivit loficialului ucrainean, această decizie a fost luată sâmbătă în cadrul unei consultări la fața locului a specialiștilor de la Institutul Național de Chirurgie și Transplantologie Șalimov, Institutul de Neurochirurgie Romodanov și Institutul de Otolaringologie Profesor Kolomiichenko.

În prezent 67 de victime ale atacului rusesc cu rachete de la Vinița sunt internate. Dintre acestea, 14 sunt în stare gravă, iar 4 sunt în stare critică.

18:25 - Acum 3 ore
17-07-2022

Regiunea Zaporojie, bombardată de ruși

Administrația Regională ucraineană din Zaporojie a anunțat, într-un comunicat pe Facebook, că trupele ruse au bombardat regiunea Zaporojie cu mai multe lansatoare de rachete.

„În jurul orelor 14:00 – 15:00 s-au auzit o serie de explozii în centrul regional. Inamicul trage mai multe lansatoare de rachete în unele așezări de pe linia de contact”, se arată în comunicat.

Potrivit informațiilor preliminare, nu există victime. Infrastructura nu a fost afectată, însă pe mai multe câmpuri din regiune au izbucnit incendii.

17:59 - Acum 3 ore
17-07-2022

Informații britanice: Rușii își consolidează pozițiile defensive în sudul Ucrainei

Ministerul britanic al apărării a transmis, duminică, într-un comunicat, că Federați Rusă încearcă să-și consolideze pozițiile în teritoriile ocupate din sudul Ucrainei,

„Rusia își întărește pozițiile de apărare în teritoriile ocupate din sudul Ucrainei. Este vorba despre deplasări de efective, echipamente militare și provizii între Mariupol, Zaporojie și Herson. De asemenea, trupele ruse din Melitopol intensifică măsurile de securitate”, se transmite în comunicat.

Mișcările defensive ale Rusiei sunt probabil un răspuns la așteptata ofensivă ucraineană, la solicitările ministrului apărării, Serghei Șoigu, în timpul unei vizite recente în Donbas, precum și la atacurile pe care Ucraina le efectuează asupra posturilor de comandă, centrelor logistice și concentrărilor de trupe. 

„Având în vedere presiunea asupra efectivelor militare rusești, întărirea sudului, în timp ce lupta pentru Donbas continuă, indică probabil seriozitatea cu care comandanții ruși percep amenințarea”, se arată în document.

17:25 - Acum 4 ore
17-07-2022

Ucrainenii organizează exerciții militare în regiunea Kiev

Primarul orașului Brovarî, Ihor Sapozhko, a anunțat, duminică, într-un mesaj pe Telegram, că în districtul Brovarî din regiunea Kiev, măsurile de securitate vor fi mărite din cauza exercițiilor militare care vor avea loc în perioada 18-19 iulie.

„Pe 18 și 19 iulie, pe teritoriul raionului Brovarî va avea loc antrenamentul programat al armatei. Administrația militară a raionului Brovarî avertizează cu privire la un posibil control sporit la punctele de control și măsuri suplimentare de securitate”, a precizat Ihor Sapozhko.

16:40 - Acum 5 ore
17-07-2022

Și rușii și ucrainenii anunță că au doborât câteun Su-25

Ministerul rus al Apărării a anunţat că forţele armate au doborât un avion Su-25 în regiunea Nikolaev, precum și două avioane MiG-29. La rândul ei, armata ucraineană a transmis că un soldat al Gărzii Naționale a distrus un Su-25 inamic în Zaporojie.

„Aviația de luptă a Forțelor Aerospațiale Ruse într-o luptă aeriană a distrus trei avioane ale forțelor aeriene ucrainene: două MiG-29 în zonele așezărilor Novopavlovka din regiunea Nikolaev, Vladimirovka în regiunea Dnepropetrovsk și un Su-25 în regiunea Nikolaev”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării, Igor Konașenkov.

„Sergentul Gărzii Naționale a Ucrainei, care are doar 19 ani, îndeplinește în prezent misiuni de luptă, protejând cerul ucrainean din regiunea Zaporojie și bate fără milă inamicul în aer împreună cu credincioasa sa „iubita” MANPADS „Igla”. A distrus un SU-25, al șaselea avion inamic de acest tip”, a transmis Garda Națională a Ucrainei pe Facebook .

16:10 - Acum 5 ore
17-07-2022

Dmitri Medvedev a amenințat Ucraina cu „ziua finală” în cazul în care va ataca Crimeea

Şeful adjunct al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a avertizat că, dacă se vor realiza ameninţările ucrainene cu privire la un atac asupra Crimeei, atunci pentru toți ucraineni va veni imediat o „zi finală”, informează Interfax.ru.

„În acest sens, vreau să spun că este destul de evident că ei înțeleg consecințele unor astfel de declarații, iar consecințele sunt evidente că, dacă se întâmplă așa ceva, pentru ei toți va veni imediat „ziua finală”. Foarte rapid”, a transmis Dmitri Medvedev.

Mai multe detalii: Dmitri Medvedev a amenințat Ucraina cu „ziua finală” în cazul în care va ataca Crimeea

14:58 - Acum 6 ore
17-07-2022

Incendiul izbucnit după lovitura cu rachetă asupra unei întreprinderi industriale din Dnipro, stins după aproape 38 de ore

Timp de aproape 38 de ore, 90 de pompieri s-au luptat cu incendiul a izbucnit la o întreprindere industrială din Dnipro, după o lovitură cu rachetă care a avut loc pe 15 iulie, a anunțat guvernatorul Valentin Reznicenko, relatează The Guardian.

Rachetele rusești au lovit vineri seară o întreprindere industrială din orașul Dnipro și o stradă aglomerată din apropierea acesteia.

Cel puțin trei persoane au fost ucise și alte 16, rănite în urma atacului, iar autoritățile caută în continuare o persoană considerată dispărută.

13:37 - Acum 8 ore
17-07-2022

Șeful Statului Major al Apărării britanice: 50.000 de soldați ruși au murit sau au fost răniți în Ucraina

Rusia și-a pierdut mai mult de 30% din eficacitatea de luptă la sol în războiul din Ucraina, a declarat amiralul Sir Tony Radakin, șeful Statului Major al Apărării din Regatului Unit, la BBC, potrivit The Guardian.

Din aceast cauză, spune Radakin, armata Ucrainei este sigură că va câștiga războiul.

„Ei spun clar că intenționează să-și restaureze întregul teritoriu și văd o Rusie care se luptă, o Rusie despre care considerăm că și-a pierdut mai mult de 30% din eficacitatea de luptă terestră. Ceea ce înseamnă de fapt asta: 50.000 de soldați ruși care fie au murit, fie au fost răniți în acest conflict, aproape 1.700 de tancuri rusești distruse, aproape 4.000 de vehicule de luptă blindate care aparțin Rusiei, distruse”, a declarat amiralul.

„Rusia a început această invazie cu ambiția de a cuceri toată Ucraina, Rusia a avut ambiția de a captura orașele în primele 30 de zile, Rusia a avut ambiția de a crea fracturi și de a pune presiune asupra NATO – aceasta este Rusia ca o provocare pentru ordinea mondială, Rusia eșuează în toate aceste ambiții, Rusia este o națiune mai diminuată decât era la începutul lunii februarie”, a mai spus Sir Tony Radakin.

12:55 - Acum 8 ore
17-07-2022

Borell: Sancțiunile împotriva Rusiei funcționează, dar va dura mult timp pentru a obține efectul dorit

Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă și de Securitate Josep Borrell i-a îndemnat pe europeni să aibă „răbdare strategică” în contextul creșterii prețurilor din cauza sancțiunilor impuse la adresa Rusiei, relatează Ukrainska Pravda, care citează un articol de pe blogul oficialului european.

„Acum, că războiul se prelungește și costul energiei crește, oamenii din Europa și din alte părți se întreabă dacă aceste sancțiuni sunt în vigoare și/sau efectele secundare sunt prea mari. Fără a subestima diferitele probleme care ar putea apărea, inclusiv încercările de a le ocoli, sancțiunile rămân un instrument important de acțiune politică”, subliniază șeful diplomației europene.

Josep Borrell cere însă ”răbdare strategică, pentru că poate dura mult timp pentru a obține efectul dorit”. În plus, spune el, războiul din Ucraina va fi lung și „a permite Rusiei să câștige ar însemna să îi permitem să ne distrugă democrațiile și însăși fundamentul unei ordini mondiale bazate pe reguli internaționale”.

Oficialul european amintește că una dintre principalele măsuri împotriva Moscovei, sancțiunile în domeniul petrolier, se aplică de la finalul anului și precizează că deși Rusia poate găsi noi piețe de vânzare, este nevoită să vândă petrol la un preț cu aproximativ 30 de dolari mai mic.

Desigur, această detoxifiere rapidă de energia rusă are un cost semnificativ pentru o serie de țări și sectoare cu care va trebui să ne confruntăm. Totuși, acesta este prețul pe care trebuie să îl plătim pentru protejarea democrației noastre și a dreptului internațional.

Josep Borrell, șeful diplomației europene:

„Pentru că nu vrem să intrăm în război cu Rusia, sancțiunile economice și sprijinul pentru Ucraina stau la baza acestui răspuns. Iar sancțiunile noastre încep să aibă efect și va fi și mai mult în lunile următoare”, a dat asigurări Josep Borrell.

12:05 - Acum 9 ore
17-07-2022

Guvernator: Două sate din Luhansk sunt încă sub controlul forțelor ucrainene

Guvernul Ucrainei mai controlează în acest moment două sate din regiunea estică Luhansk, anunță guvernatorul Serghei Haidai, pe Telegram, potrivit publicației Ukrainska Pravda.

”Asta îi bântuie pe ruși, care au ordin să meargă la granița administrativă a regiunii Luhansk. Au raportat în mod repetat despre îndeplinirea sarcinii, poate că au primit premiile corespunzătoare, dar încă nu pot depăși cei câțiva kilometri rămași”, scrie oficialul local.

”Unul dintre sate a fost deja capturat de ocupant de mai multe ori, dar armata noastră a respins de fiecare dată inamicul în pozițiile anterioare. Cu toate acestea, inamicul nu se oprește, se întoarce și suferă încă o pierdere”, a adăugat guvernatorul.

Serghei Haidai precizează că forțele ruse au încercat sâmbătă, 16 iulie, să avanseze în direcția Verkhnekamenka, dar s-au lovit de rezistența ucrainenilor și s-au retras.

11:19 - Acum 10 ore
17-07-2022

Explozii puternice în Mikolaiv

Aproximativ zece explozii puternice au avut loc în orașul Mikolaiv din sudul Ucrainei, anunță primarul Alexander Senkevich și guvernatorul Vitali Kim, potrivit Ukrainska Pravda.

Înainte de explozii a avut loc un incendiu, scrie edilul într-un mesaj pe Telegram, în timp ce guvenratorul regional precizează că tirul de rachete a avut loc în jurul orei 3.00 dimineața.

10:45 - Acum 10 ore
17-07-2022

Oficial ucrainean: Centrul de măsurare a radioactivității de la Cernobîl este parțial nefuncțional după ce rușii au luat softuri de la centrală

Directorul adjunct al Centrului de măsurare a radioactivității din zona de excludere a Centralei nucleare de la Cernobîl, Olexandr Barsukov, a declarat pentru Agerpres, că militarii ruși au luat hardurile calculatoarelor şi programele cu care lucrau specialiştii de la centrală astfel că acum centrul este parțial nefuncțional.

Trupele ruse au făcut acest lucru pentru că suspectau că Ucraina produce aici armament nuclear, spune oficialul.

”Când ocupanţii au intrat aici, din relatările celor care au rămas aici, au fost desfăcute toate calculatoarele. Ei susţineau că noi aici ne pregăteam pentru crearea armamentului nuclear. Era o informaţie falsă. Au stricat toate computerele şi softul cu care lucrau toate echipamentele pe care le avem aici. Probabil au căutat informaţii. Au scos toate hardurile şi le-au aruncat prin jur”, a declarat Olexandr Barsukov.

”Au scos toate hardurile şi le-au aruncat prin jur. Am încercat să le căutăm şi să le montăm din nou, dar până acum acest lucru a fost imposibil. Conducerea unităţii noastre duce tratative cu diferite companii, inclusiv cu companiile care ne-au furnizat aceste echipamente. Comisia Europeană ne-a ajutat să creăm acest laborator şi în scurt timp ne-au promis că ne vor aduce softuri noi şi vom încerca să repornim aceste echipamente”, a adăugat Barsukov.

Mai multe informații: Rușii au luat softuri de la Cernobîl, iar centrul de măsurare a radioactivității este parțial nefuncțional, spune un oficial ucrainean

09:55 - Acum 11 ore
17-07-2022

Institutul pentru Studiul Războiului: Vladimir Putin a ordonat trupelor ruse să captureze Harkov

Specialiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) precizează într-un nou raport despre situația din Ucraina că armata rusă își va intensifica probabil atacurile la nord de Harkov.

Potrivit think thank-ului american, este posibil ca președintele Vladimir Putin să fi ordonat trupelor ruse să cucerească întreaga regiune Harkov, însă că sunt șanse mici să se întâmple acest lucru.

”ISW oferă această observație mai degrabă ca o ipoteză decât o evaluare, deoarece dovezile și indicatorii pentru aceasta sunt limitate și circumstanțiale”, se precizează în raport.

”Direcția principală de informații a Ucrainei a publicat o conversație interceptată pe 16 iulie în care un soldat rus a declarat că comandantului său nu îi pasă pierderi, ci vrea doar să ajungă la Harkov. Autoritățile de ocupație susținute de Rusia stabilesc condiții pentru anexarea regiunii Harkov dincolo de teritoriul deținut în prezent, după cum a evaluat anterior ISW”, mai scrie în raport.

În noaptea de 17 iulie a fost anunțată din nou o alertă de raid aerian Harkov, iar apoi localnicii au raportat explozii. Deocamdată nu există detalii despre consecințele atacului, relatează 24tv.ua.

Mai multe informații: Putin a ordonat capturarea primei capitale a Ucrainei sovietice, arată raportul zilnic al Institutului pentru Studiul Războiului

09:28 - Acum 12 ore
17-07-2022

Rusia anunță că a încheiat pauza operațională

Ministerul rus al Apărării a anunțat că pauza operațională a trupelor sale s-a încheiat pe 16 iulie, relatează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Ministrul Șerghei Șoigu i-a ordonat comandantului general al armatei Grupului de Sud, Serghei Surovikin, şi comandantului grupului central, generalul colonel Alexander Lapin, să intensifice operaţiunile ofensive pe toate axele pe 16 iulie, dar ritmul reluării ofensivei ruse va fluctua, estimează specialiștii de la think thank-ul american.

Sâmbătă, 16 iulie, forțele ruse au efectuat mai puține atacuri la sol decât pe 15 iulie, dar au menținut un număr sporit de lovituri de artilerie și de rachete.

16 iul. - Acum 22 ore
16-07-2022

Au fost identificate toate persoanele ucise în atacul cu rachete de la Vinița

Serhiy Borzov, guvernatorul regiunii Viniția, a anunțat, sâmbătă, pe Telegram, că au fost identificate toate cadavrele celor uciși în urma atacului cu rachete al rușilor asupra orașului Vinița.

„În această dimineață (n.r. – sâmbătă dimineață), toate persoanele au fost identificate. Și de mâine vor începe înmormântările”, a transmis Serhiy Borzov.

Oficialul ucrainean a adăugat că 68 de victime se află în prezent internate în spitale, 14 dintre ele sunt în stare gravă, iar 4 sunt în stare critică.

La rândul său, primarul din Vinița, Serhiy Morgunov,  a anunțat că familiile celor răniți sau decedați vor primi un ajutor financiar, în valoare de 25.000 până la 50.000 de grivne.

16 iul. - Acum 23 ore
16-07-2022

Informații ucrainene: Rusia se pregătește pentru o nouă etapă de acțiuni ofensive în Ucraina

Adjunctul șefului serviciului de informații militare al Ucrainei, Vadim Skibitski, a anunțat, sâmbătă, că Rusia se pregătește în acest moment pentru următoarea etapă a acțiunilor ofensive în Ucraina.

„Fără îndoială, pregătirile sunt în curs pentru următoarea etapă a acțiunilor ofensive. Potrivit unor surse, (n.r. ministerul rus la apărării, Serghei Șoigu) chiar a oferit premii generalilor și ofițerilor care s-au remarcat cel mai mult în această „operațiune””, a spus Vadim Skibitski.

Oficialul ucrainean a declarat că, conform informațiilor preliminare, șeful Ministerului Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, a vizitat un grup de trupe ruse și, conform evaluării informațiilor militare ucrainene, comandanții au fost auziți pentru prima dată despre acţiunile şi desfăşurarea „operaţiunii speciale”, precum şi rezultatele acelor activităţi care au fost realizate.

„Dar este necesar să clarificăm informațiile, pentru că este necesar să știm cu siguranță unde a fost, pe cine a ascultat cu urechea și, în consecință, ce informații militare (n.r. trebuie să știm), ce probleme au fost ridicate, ce planuri și intențiile au fost discutate în cadrul acestei întâlniri”, a precizat Vadim Skibitski.

16 iul. - Ieri
16-07-2022

Orașul Pokrovsk, lovit de rachetele rusești. Sunt victime, transmite primarul

Primarul orașului Pokrovsk, Ruslan Trebușkin, a anunța pe Telegram că localitatea a fost lovită sâmbătă de mai multe rachete rusești, fiind înregistrați morți și răniți în rândul populației civile.

„Loviturile cu rachete asupra comunității Pokrovsk continuă. Așa au fost avariate case, iată o mașină spartă. Sunt victime, sunt răniți în rândul populației civile. Oamenii au rămas fără locuințe, multe case au fost avariate: ferestre și uși sparte, totul a fost împins în interiorul și în afara caselor”, a spus Ruslan Trebușkin.

Primarul din Pokrovsk a precizat că în prezent o comisie lucrează la locul exploziilor care s-au înregistrat în sectorul privat, iar daunele sunt în curs de evaluare.

16 iul. - Ieri
16-07-2022

Apărarea antiaeriană ucraineană a distrus 4 din cele 6 rachete lansate de ruși din Marea Caspică

Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat, sâmbătă, într-un comunicat pe Facebook, că apărarea antiaeriană a Ucrainei a distrus patru din cele șase rachete lansate de armata rusă din Marea Caspică.

 „În jurul orei 15:20, pe 16 iulie, bombardierele strategice Tu-95MS ale forțelor de ocupație ruse au lansat un atac cu rachete asupra Ucrainei din zona Mării Caspice. Inamicul a tras șase rachete de tip X-101 (X-555). În jurul orei 16.30, patru rachete au fost distruse de unitățile de apărare aeriană ale comandamentului aerian „Est” în regiunea Zaporojie și Dnipropetrovsk”, se arată în comunicat.

Cele două rachete care nu au putut fi interceptate și distruse de ucraineni au lovit o întreprindere agricolă din regiunea Cerkasî.

16 iul. - Ieri
16-07-2022

Majoritatea companiilor din Ucraina s-au relocat în regiunile Liov, Zakarpattia și Cernăuți

Ministerul ucrainean al economiei a transmis, sâmbătă, într-un comunicat, că majoritatea companiilor și-au mutat unitățile în regiunile Liov (24,6% din întreprinderile relocate), Zakarpattia (16,1%) și Cernăuți (11,4%).

Până vineri, 15 iulie, 678 de întreprinderi au fost relocate în regiuni sigure în cadrul programului de relocare. Dintre acestea, 68% (467 de întreprinderi) și-au reluat deja activitatea. 

Dintre întreprinderile care și-au reluat deja activitățile în noua locație, ponderea cea mai mare o constituie întreprinderile de comerț cu ridicata și cu amănuntul, reparații de autovehicule și motociclete (38,7%), industria prelucrătoare (33,1%), informații și telecomunicații ( 5,9%) , activități profesionale, științifice și tehnice (5,3%).

16 iul. - Ieri
16-07-2022

Alertă aeriană declarată în aproape toată Ucraina

Sâmbătă, a fost anunțată o alertă aeriană pe aproape întregul teritoriu al Ucrainei, informează într-un comunicat ministerul ucrainean al apărării

„Începând cu ora 16:55, a fost emisă o alertă aeriană în toate regiunile, cu excepția Crimeei și regiunii Herson ocupate de ruși”, se transmite în comunicat.

Alertă aeriană înseamnă pericol de atacuri cu rachete, motiv pentru care autoritățile i-au sfătuit pe ucraineni să stea la adăpost.

16 iul. - Ieri
16-07-2022

În Vinița se mai caută o persoană, dată dispărută după atacul cu rachete al rușilor

Centrul de presă al  Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei a raportat, sâmbătă, într-un comunicat pe Telegram, că în Vinița, salvatorii au terminat de îndepărtat resturile clădirilor distruse de lovitura cu rachete rusești de joi. O persoană nu a fost încă găsită.

„Vinița: s-au finalizat lucrările de îndepărtare a resturilor produse de bombardamentele rusești. Trei persoane au fost salvate de unități ale Serviciului de Stat de Urgență. O persoană este în continuare căutată (dispărută)”, se arată în comunicat.

Potrivit Serviciului de Stat de Urgență , în urma bombardamentelor de joi, au fost avariate și distruse 55 de clădiri cu mai multe apartamente și locuințe private, 40 de mașini și două tramvaie.

În atacul cu rachete au murit, potrivit departamentului ucrainean de sănătate, 23 de persoane, inclusiv trei copii. 202 persoane au solicitat ajutor, 68 dintre ele au fost internate, inclusiv patru copii, iar 110 au primit îngrijiri ambulatoriu.

În același timp, șeful Administrației Militare Regionale Vinița, Serhiy Borzov , a raportat 24 de victime. A 24-a victimă este o femeie care a murit sâmbătă, după ce a fost transportată joi la spital cu răni grave.

16 iul. - Ieri
16-07-2022

Șapte civili au murit și 14 au fost răniți în bombardamentele rusești din regiunea Donețk

Guvernatorul ucrainean al regiunii Donețk Pavlo Kirilenko a anunțat sâmbătă, într-un mesaj pe Telegram, că în ultimele 24 de ore, în urma bombardamentelor forțelor ruse 7 civili au fost uciși și alți 14 răniți în regiunea Donețk.

„Pe 15 iulie, rușii au ucis 7 civili din regiunea Donețk: doi în Krasnohorivka, unu în Slovyansk, unu în Avdiivka, unu în Zakitny, unu în Hirnik și unu în Ostrivskyi. Alte 14 persoane au fost rănite. În plus, o persoană care a fost rănită înainte în regiunea Luhansk a murit în Kostyantynivka”, a precizat Pavlo Kirilenko.

Oficialul ucrainean a transmis că în prezent este imposibil de stabilit numărul exact al victimelor din Mariupol și Volnovas.