LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 145 | Două orașe din estul Ucrainei, lovite de rachete rusești. Noi victime printre civili

Forțele ruse continuă bombardamentele în mai multe zone din Ucraina. După asaltul de duminică asupra regiunii Zaporojie, luni au fost semnalate atacuri cu rachete în est – în Torețk, unde au fost găsite până acum cu șase victime civile, și la Nikopol -, în sud, la Mikolaiv, și în nord-est, la Harkov. Bombardamentele au venit […]

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 145 | Două orașe din estul Ucrainei, lovite de rachete rusești. Noi victime printre civili
Sursă foto: Libertatea.ro

Forțele ruse continuă bombardamentele în mai multe zone din Ucraina. După asaltul de duminică asupra regiunii Zaporojie, luni au fost semnalate atacuri cu rachete în est – în Torețk, unde au fost găsite până acum cu șase victime civile, și la Nikopol -, în sud, la Mikolaiv, și în nord-est, la Harkov. Bombardamentele au venit după ce Rusia a anunțat că a încheiat pauza operațională. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să cucerească regiunea Harkov.

16:25 - Acum 5 minute
18-07-2022

Putin spune că Rusia nu poate fi izolată de restul lumii

Președintele Vladimir Putin a afirmat luni că va fi imposibil ca Rusia să fie izolată de restul lumii și că țara sa trebuie să se concentreze pe dezvoltarea propriei tehnologii și pe sprijinirea companiilor cu creștere rapidă, informează Al Jazeera.

„În mod evident, nu ne putem dezvolta în mod izolat de restul lumii (…). În lumea de astăzi, nu poți, știți, să încercuiești totul cu o busolă și să ridici un gard imens, pur și simplu nu este posibil”, a declarat Putin în timpul unei videoconferințe cu oficiali guvernamentali.

Liderul rus a declarat, de asemenea, că Moscova va depăși problemele „colosale” cu care se confruntă țara în materie de înaltă tehnologie, ca urmare a sancțiunilor occidentale drastice impuse de războiul din Ucraina.

„Aceasta este o provocare uriașă pentru țara noastră”, a spus Putin. „Realizând cantitatea colosală de dificultăți cu care ne confruntăm, vom căuta noi soluții într-un mod energic și competent”, a precizat liderul de la Kremlin.

16:15 - Acum 15 minute
18-07-2022

Zelenski numește șefi interimari la conducerea SBU și a procuraturii din Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit șefi interimari la conducerea principalului serviciu de informații (SBU) și a procuraturii țării, în timp ce actuala conducere este suspendată în așteptarea unei anchete asupra celor două departamente, relatează CNN.

Prim-adjunctul șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei, Vasyl Maliuk, va conduce „temporar” SBU, potrivit unui decret prezidențial publicat luni.

Un alt decret prezidențial emis luni prevede că procurorul general adjunct al Ucrainei, Oleksii Symonenko, va conduce interimar biroul procurorului.

14:38 - Acum 2 ore
18-07-2022

Şase morţi în urma unui bombardament rus la Toreţk, în estul Ucrainei

Şase persoane au fost ucise într-un bombardament rus la Toreţk), oraş din Donbas, în estul Ucrainei, a anunţat luni serviciul de stat ucrainean pentru situaţii de urgenţă, potrivit The Guardian.

„Un imobil a fost distrus de un obuz la Toreţk, bombardat în timpul dimineţii. Echipele de salvare au recuperat cinci trupuri neînsufleţite. Trei persoane au fost scoase de sub dărâmături, dintre care una a decedat la spital”, potrivit unui comunicat postat pe pagina de Facebook, însoţit de fotografii cu dărâmăturile.

Operaţiunile de salvare s-au încheiat luni dimineaţa, potrivit aceleiaşi surse.

În afară de Donbas, epicentrul ofensive ruse, bombardamente au fost semnalate de asemenea, luni dimineaţa, la Mikolaiv (Nikolaev, sud), precum şi în regiunile Harkiv (Harkov, nord-est) şi Dnipropetrovsk

14:19 - Acum 2 ore
18-07-2022

Ministrul de externe al Ucrainei a cerut UE să trimită arme suplimentare și noi sancțiuni pentru Rusia

Ministrul de externe al Ucrainei a cerut Uniunii Europene să trimită arme suplimentare în țara sa și să impună sancțiuni suplimentare Rusiei.

„Principalul meu mesaj: arme pentru Ucraina, sancțiuni împotriva Rusiei și tragerea Moscovei la răspundere. Acestea sunt cele trei modalități de restaurare a păcii, asigurare a securității și protejare a stabilității Europei.(…) Încurajez statele UE să sprijine Tribunalul Special pentru Crime de agresiune împotriva Ucrainei”, a scris el pe Twitter.

Miniștrii de Externe ai Uniunii Europene au sosit la Bruxelles pentru o întâlnire crucială în timpul căreia se așteaptă să aprobe mai multe sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invadării Ucrainei. 

Printre măsurile luate în considerare se numără și interzicerea achizițiilor de aur din Rusia, o mișcare deja pusă în aplicare de partenerii internaționali. UE ar putea, de asemenea, să impună sancțiuni care să vizeze și alte persoane din Rusia.

Un înalt oficial al UE a declarat agenției France-Presse că UE ar putea discuta despre noi sancțiuni la întâlnire, dar nu va lua o decizie imediată.

13:38 - Acum 3 ore
18-07-2022

Procurorul general al Ucrainei și șeful Serviciului de Securitate SBU nu au fost demiși, ci „retrași temporar”, spune un consilier prezidențial

Unul dintre principalii consilieri ai lui Volodimir Zelenski a negat că Ivan Bakanov și Iryna Venediktova au fost concediați, declarând în schimb la televiziunea ucraineană că Bakanov a fost „retras temporar din funcție” în timp ce se efectuează „verificări și investigații”, iar Venediktova a fost suspendată, transmite The Guardian.

Andriy Smyrnov, șeful adjunct al biroului prezidențial, întrebat dacă cei doi se pot întoarce la posturile lor, a declarat: „Trăim într-o țară care respectă legea și, desigur, pot concepe (posibilitatea) acestui lucru” dacă investigațiile îi vor exonera”.

Președintele Zelenski a declarat duminică că i-a concediat pe înalții funcționari deoarece a ieșit la iveală că mulți membri ai agențiilor lor au colaborat cu Rusia.

12:51 - Acum 4 ore
18-07-2022

Deblocarea exporturilor de cereale ucrainene este o chestiune de „viață și moarte”, spune un oficial european

Rezolvarea blocadei Rusiei asupra aprovizionării cu cereale ucrainene este o chestiune de „viață și moarte pentru multe ființe umane”, a declarat luni șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, potrivit CNN.

„Rusia trebuie să deblocheze și să permită exportul cerealelor ucrainene”, a declarat Borrell reporterilor înaintea reuniunii miniștrilor europeni de externe la Bruxelles.

Întâlnirea se va concentra pe Ucraina. Ministrul de externe al Kievului, Dmytro Kuleba, este de așteptat să se alăture întâlnirii și să prezinte un raport despre situația de pe teren.

Miniștrii vor discuta despre cum să implementeze mai bine sancțiunile împotriva Rusiei și să sporească sprijinul militar pentru Ucraina, a mai adăugat spus Borrell.

12:13 - Acum 4 ore
18-07-2022

Șoigu ordonă distrugererea rachetelor cu rază lungă de acţiune

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a ordonat generalilor să acorde prioritate distrugerii rachetelor cu rază lungă de acțiune și a armelor de artilerie din Ucraina, după ce armele furnizate de Occident au fost folosite pentru a lovi liniile rusești de aprovizionare, potrivit TASS.

În timpul inspecției, Shoigu l-a instruit pe comandant să lovească cu arme de înaltă precizie armele cu rază lungă de acțiune ale Forțelor Armate ale Ucrainei, din care sunt bombardate zone rezidențiale din Donbas.

Ministerul apărării din Rusia spune că armele sunt folosite pentru a bombarda zonele rezidențiale din Donbasul controlat de Moscova și pentru a incendia în mod deliberat câmpuri de grâu și silozuri de depozitare a cerealelor. 

11:25 - Acum 5 ore
18-07-2022

Klaus Iohannis a trimis în Parlament ratificarea protocoalelor de aderare la NATO a Suediei și Finlandei

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a protocoalelor de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord a Republicii Finlanda şi a Regatului Suediei, anunță într- un comunicat de presă Administrația Prezidențială.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 18 iulie 2022, decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Republicii Finlanda la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949, și a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949”, se arată în comunicatul Adminsitrației Prezidențiale.

Guvernul a aprobat, miercurea trecută, proiectul de lege privind ratificarea protocoalelor de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei.

Cele două protocoale au fost semnate pe 5 iulie la Bruxelles. Parlamentul urmează să se reunească într-o sesiune extraordinară pentru a ratifica aderarea celor două state la NATO.

11:20 - Acum 5 ore
18-07-2022

Războiul din Ucraina ar putea dura încă 4 sau 6 luni, oficial SUA

James George Stavridis, un amiral retras al Marinei Statelor Unite, a precizat că războiul din Ucraina ar putea dura încă 4 sau 6 luni. Fostul comandant al forțelor aliate a mai spus că războiul s-ar putea încheia cu un ”conflict înghețat”, potrivit Nexta.

Între timp Rusia se pregătește pentru noua etapă a ofensivei militare spun oficiali militari ucraineni și britanici.

Armata Ucrainei spune că Rusia pare să se regrupeze în vederea unei ofensive în direcția Sloviansk, un oraș important la nivel simbolic pentru că este controlat în continuare de Kiev deși se află în regiunea estică Donețk.

În același timp, ministerul britanic al apărării notează că Rusia își consolidează pozițiileîn zonele ocupate din sudul Ucrainei, relatează The Guardian.

10:13 - Acum 6 ore
18-07-2022

Orașul Nikopol, lovit de bombardamente rusești

Valentyn Reznichenko, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, a postat pe Telegram pentru a spune că orașul Nikopol din regiunea sa a fost bombardat peste noapte, notează The Guardian.

„Trupele rusești au lovit Nikopol de mai multe ori în timpul nopții cu tunuri antiaeriene. Mai mult de 60 de obuze au fost îndreptate spre cartierele rezidențiale și infrastructura orașului. O persoană a fost rănită. Este vorba despre o femeie în vârstă de 75 de ani. Ea se află în spital. Zeci de clădiri rezidențiale private au fost distruse”, a declarat Valentyn Reznichenko.

09:34 - Acum 7 ore
18-07-2022

Cel puțin 353 de copii ucraineni uciși în urma invaziei Rusiei, transmit autoritățile de la Kiev

Cel puțin 353 de copii ucraineni au murit și peste 665 au fost răniți din cauza invaziei Rusiei, a anunțat luni Parchetul ucrainean pentru minori, potrivit CNN.

Cei mai mulți răniți au fost înregistrați  în Donețk, Harkov și Kiev. Potrivit datelor, cel puțin 2.138 de instituții de învățământ au fost avariate, dintre care 221 au fost complet distruse.

Bilanțul nu ia în calcul victimele din zonele ocupate sau cele în care se dau lupte.

08:50 - Acum 8 ore
18-07-2022

Șeful serviciului de spionaj şi procurorul general al Ucrainei, demiși de Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a înlăturat din funcţie pe şeful Serviciului de Securitate (SBU), Ivan Bakanov, şi pe procurorul general Irina Venediktova, potrivit Ukrayinska Pravda.

Bakanov a fost demis în conformitate cu “articolul 47 al Statutului Disciplinar al Forţelor Armate ale Ucrainei”, care face referire la “neexecutarea (executarea necorespunzătoare) a sarcinilor de serviciu, care duce la victime umane sau la alte consecinţe grave sau la ameninţarea unor astfel de consecinţe”.

Ivan Bakanov, prieten din copilărie al lui Zelenski, conducea SBU din august 2019. Irina Venediktova a fost înlăturată din funcţie în conformitate cu articolul 11 al legii cu privire la “Regimul Juridic al Legii Marţiale”. Procuror general interimar a fost numit Oleksi Simonenko.

08:30 - Acum 8 ore
18-07-2022

Jurnalista Ovsiannikova, reținută de polițiștii ruși în timp ce-și plimba câinii

Poliția a reținut-o duminică pe jurnalista Marina Ovsiannikova, care în martie a întrerupt o emisiune de televiziune în direct pentru a denunța războiul declanșat de Moscova în Ucraina, potrivit The Guardian. 

Reținerea sa  a avut loc la câteva zile după ce aceasta a protestat din nou, singură, lângă Kremlin.

Vineri, Marina Ovsiannikova a publicat imagini pe Telegram în care apare purtând o pancartă lângă Kremlin în semn de protest împotriva uciderii copiilor ucraineni, numindu-l pe Putin „ucigaş”.

Apropiații săi cred că arestarea are legătură cu acest nou protest.

„Marina a fost reținută”, au scris apropiații săi pe contul ei de Telegram. „Nu există informații despre locul în care se află”, mai scriau aceștia.

La scurt timp după postare, Ovsiannikova a publicat ea însăși pe pagina sa de Facebook imagini în timp ce își plimba câinii.

„Am ieșit la o plimbare cu câinii. Abia ce am ieșit pe poartă că oamenii în uniforme m-au abordat”, a relatat ea. „Acum mă aflu la Krasnoselsky, la ministerul de interne”, a mai scris ea, referindu-se la o secție de poliție din Moscova.

Câteva ore mai târziu, Ovsiannikova a transmis că a fost eliberată. „Sunt acasă. Totul este Ok. Dar acum știu că este bine să ai pașaportul și valiza la tine când ieși”, a mai transmis aceasta.

08:17 - Acum 8 ore
18-07-2022

Ucrainenii nu vor accepta decizia Canadei cu privire la turbinele Nord Stream

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat duminică, într-o convorbire cu premierul canadian Justin Trudeau, că ucrainenii nu vor accepta niciodată decizia Canadei de a trimite turbine înapoi în Germania „încălcând regimul de sancţiuni” împotriva Rusiei, potrivit Ukrinform.net.

Este prima convorbire telefonică dintre cei doi lideri de la decizia canadiană, săptămâna trecută, de a permite trimiterea înapoi în Europa a turbinelor reparate în Canada şi destinate gazoductului rus Nord Stream.

Volodimir Zelenski a criticat ferm această decizie, considerând-o „inacceptabilă”. În declaraţia sa postată pe site-ul preşedinţiei, Zelenski a afirmat că i-a comunicat premierului Trudeau că „ucrainenii nu vor accepta niciodată decizia Canadei cu privire la turbinele Nord Stream”.

„Este o problemă de respectare a sancţiunilor. Dacă acum există o încălcare, nu va trece mult până vor fi şi altele”, a adăugat preşedintele, acuzând Rusia de şantaj în ceea ce priveşte furnizarea de gaz. El a subliniat că există şi alte mijloace de transport al gazului rus în Europa.

La rândul său, Trudeau „a reafirmat sprijinul continuu al Canadei pentru Ucraina în faţa agresiunii militare ruse”, potrivit unui comunicat al biroului său.

17 iul. - Acum 18 ore
17-07-2022

Peste 5.000 de copii sunt evacuați zilnic din Ucraina în Rusia

Mihail Mizințev, șeful Centrului Național pentru Controlul Apărării din Federația Rusă, a anunțat că zilnic peste 5 mii de copii sunt evacuați în Rusia din zonele din Ucraina unde se poartă lupte.

„În ultimele 24 de ore, fără participarea autorităților ucrainene, 28.424 de persoane, inclusiv 5.148 de copii, au fost evacuate din regiunile periculoase ale Ucrainei și din regiunea Donbas pe teritoriul Federației Ruse. În total, de la începutul operațiunea militară speciale, 2.612.747 de oameni, dintre care 412.553 copii au intrat în Rusia”, a transmis Milail Mizințev.

Potrivit oficialului rus, 5.150 de mașini private au trecut granița în ultima zi, în total 417.210 de autovehicule intrând din Ucraina în Rusia, după invazia din 24 februarie.

17 iul. - Acum 18 ore
17-07-2022

Șase răniți, dintre care trei copii, în bombardamentele rusești din regiunea Donețk

Parchetul regional Donețk a anunțat, într-un comunicat, că în urma bombardamentelor rusești de duminică trei adulți și trei copii au fost răniți în districtul Bakhmut din regiunea Donețk.

„La 17 iulie 2022, forțele de ocupație ale Federației Ruse au bombardat orașul Soledar și satul Yagidne din districtul Bakhmut. În urma atacurilor masive, trei cetățeni cu vârsta cuprinsă între 38 și 64 de ani au fost răniți. De asemenea, trei copii născuți în 2019, 2020 și 2013 au fost răniți de schije”, se precizează în comunicat.

Potrivit comunicatului, în urma bombardamentului, mai multe case și anexe au fost distruse.

17 iul. - Acum 18 ore
17-07-2022

Poliția ucraineană: 1.346 de civili morți au fost descoperiți în regiunea Kiev

Andrii Nebitov, șeful Cartierului Național al Poliției din regiunea Kiev, a declarat că 1.346 de civili care au fost uciși de soldații ruși au fost deja descoperiți în regiunea Kiev.

„Până astăzi (n.r. – duminică), există 1.346 de cadavre ale civililor uciși. Poliția se ocupă și examinează numai cazurile civililor”, a precizat Andrii Nebitov.

Oficialul ucrainean a subliniat că aceasta nu este cifra finală, poliția căutând și alte posibile victime în zonele în care trupele rusești au fost staționate în această regiune.

17 iul. - Acum 19 ore
17-07-2022

Ucrainenii au respins atacurile rușilor din direcțiile Slaviansk și Bakhmut

Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis într-un comunicat că ucrainenii au respins asalturile inamicului din direcțiile Slaviansk și Bakhmut, provocând pierderi rușilor.

„În direcția Slaviansk , ocupanții au bombardat infrastructura civilă în zonele Donețske, Siversk, Verkhnokamianske, Zvanivka, Vyimka, Ivano-Daryivka și alte așezări. Soldații ucraineni au suprimat rapid asaltul inamicului lângă Hrihorivka. Ocupanții s-au retras cu pierderi”, se arată în comunicat.

În direcția lui Bakhmut, inamicul a bombardat pozițiile trupelor ucrainene cu mortiere, artilerie și rachete.

„Ocupanții au încercat să ia cu asalt și să avanseze în vecinătatea localităților Berestovo, Bilogorivka, Yakovlivka și Novoluhanski. Acțiunile slabe ale inamicului s-au încheiat din nou cu eșec și pierdere de personal”, se spune în raport.

17 iul. - Acum 20 ore
17-07-2022

Încă un cetățean britanic a fost capturat de ruși în Ucraina

Cetățeanul britanic John Harding, care în ultimii ani a fost paramedic în rândurile regimentului „Azov”, a fost capturat de ruși, informează BBC.

John Harding, în vârstă de 50 de ani, a fost capturat de militanții autoproclamatei Republici Populare Donețk. El a apărut într-un videoclip în care i-a cerut ajutorul primului ministru al Marii Britanii și în care a transmis că riscă pedeapsa cu moartea. 

Familia și prietenii lui au confirmat pentru BBC că John Harding este în acel videoclip și că au fost contactați de reprezentanți ai ministerului britanic de externe. 

Se pare că Harding a fost capturat în mai împreună cu alți luptători din regimentul Azov, din care făcea parte din 2018. Într-un interviu anterior acordat BBC, înainte de declanșarea războiului, John Harding declara că a decis să-și ofere experiența de medic militar și să-i sprijine astfel pe ucraineni în luptă. 

Alți doi cetățeni britanici luați prizonieri de ruși, Aiden Aslin, Shaun Pinner, au fost condamnați la moarte, împreună cu marocanul Brahim Saadoun, de un tribunal din autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) fiind găsiți vinovați de „activități mercenare”.

Cu aceleași acuzații se confruntă și Dylan Healy şi Andrew Hill, alți doi cetățeni britanici aflați în captivitate în autointitulata Republică Populară Donețk.

De asemenea, asistentul britanic Paul Urey, în vârstă de 45 de ani, a decedat în detenţie la 10 iulie. Familia lui Urey susține că acesta a fost capturat în aprilie în timpul unei misiuni în Ucraina de forţele ruse şi pro-ruse și fusese, la rândul său, acuzat de autorităţile separatiste din Doneţk de „activităţi de mercenariat”.

17 iul. - Acum 21 ore
17-07-2022

Mai mulți răniți de la Vinița sunt transportați cu elicopterul la Liov

Guvernatorul regiunii Vinița, Serhiy Borzov, a anunțat, într-un mesaj pe Telegram , că doi dintre răniții în urma atacului cu rachete de joi asupra orașului Vinița au fost transportați cu elicopterul la centrul pentru arși din Lviv.

„Două persoane rănite au fost deja transportate astăzi (n.r. – duminică) cu elicopterul de la Vinița la Lviv, la centrul pentru arși. Încă un pacient este pe drum, iar alți doi răniți grav sunt pregătiți pentru transport”, a precizat Serhiy Borzov.

Potrivit loficialului ucrainean, această decizie a fost luată sâmbătă în cadrul unei consultări la fața locului a specialiștilor de la Institutul Național de Chirurgie și Transplantologie Șalimov, Institutul de Neurochirurgie Romodanov și Institutul de Otolaringologie Profesor Kolomiichenko.

În prezent 67 de victime ale atacului rusesc cu rachete de la Vinița sunt internate. Dintre acestea, 14 sunt în stare gravă, iar 4 sunt în stare critică.

17 iul. - Acum 22 ore
17-07-2022

Regiunea Zaporojie, bombardată de ruși

Administrația Regională ucraineană din Zaporojie a anunțat, într-un comunicat pe Facebook, că trupele ruse au bombardat regiunea Zaporojie cu mai multe lansatoare de rachete.

„În jurul orelor 14:00 – 15:00 s-au auzit o serie de explozii în centrul regional. Inamicul trage mai multe lansatoare de rachete în unele așezări de pe linia de contact”, se arată în comunicat.

Potrivit informațiilor preliminare, nu există victime. Infrastructura nu a fost afectată, însă pe mai multe câmpuri din regiune au izbucnit incendii.

17 iul. - Acum 23 ore
17-07-2022

Informații britanice: Rușii își consolidează pozițiile defensive în sudul Ucrainei

Ministerul britanic al apărării a transmis, duminică, într-un comunicat, că Federați Rusă încearcă să-și consolideze pozițiile în teritoriile ocupate din sudul Ucrainei,

„Rusia își întărește pozițiile de apărare în teritoriile ocupate din sudul Ucrainei. Este vorba despre deplasări de efective, echipamente militare și provizii între Mariupol, Zaporojie și Herson. De asemenea, trupele ruse din Melitopol intensifică măsurile de securitate”, se transmite în comunicat.

Mișcările defensive ale Rusiei sunt probabil un răspuns la așteptata ofensivă ucraineană, la solicitările ministrului apărării, Serghei Șoigu, în timpul unei vizite recente în Donbas, precum și la atacurile pe care Ucraina le efectuează asupra posturilor de comandă, centrelor logistice și concentrărilor de trupe. 

„Având în vedere presiunea asupra efectivelor militare rusești, întărirea sudului, în timp ce lupta pentru Donbas continuă, indică probabil seriozitatea cu care comandanții ruși percep amenințarea”, se arată în document.