34.8 C
București
marți, iulie 5, 2022
AcasăZiare NaționaleLibertatea.roMaia Sandu, după ce Moldova a primit statut de țară candidată la...

Maia Sandu, după ce Moldova a primit statut de țară candidată la UE: „Nu schimbă peste noapte situația în țară, însă ne va oferi un sprijin”

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a susținut, vineri, o conferință de presă după ce țara a primit statutul de țară candidată la Uniunea Europeană. „Suntem o țară mică, vulnerabilă care va fi în mai multă siguranță în familia UE, unde putem conta pe susținerea tuturor membrilor”, a precizat Maia Sandu.

„Ieri Consiliul European a decis să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. E un obiectiv spre care am mers mulți ani și pe care l-au susținut majoritatea cetățenilor. Prin decizia de ieri statele membre ale UE și-au confirmat dorința de a sprijini Moldova în procesul de pregătire pentru a ne alătura familii UE”, a spus Maia Sandu în conferința de vineri.

Președintele Republicii Moldova a spus că statutul de țară candidată oferă o direcție clară de dezvoltare, sprijin și speranță.

„Acest eveniment nu schimbă peste noapte lucrurile în țara noastră, dar ne oferă un sprijin mai mare din partea UE pe calea dificilă pe care mergem pentru a consolida pacea și pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale oamenilor. Suntem o țară mică, vulnerabilă care va fi în mai multă siguranță în familia UE, unde putem conta pe susținerea tuturor membrilor”, a mai adăugat președintele Republicii Moldova.

În discursul său Maia Sandu a vorbit și despre războiul din Ucraina care afectează întregul continent și nu numai.

„Știu că sărbătoarea de azi este umbrită de criza majoră cu care ne confruntăm. Țara noastră alături de întreaga Europă trece printr-o perioadă foarte complicată cauzată de războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei. Acest război este cel mai mare act de agresiune de pe continent după cel de-al Doilea Război Mondial. Acest război este la hotarul nostru îl simțim și trăim în fiecare clipă. Atâta timp cât războiul din țara vecină va continua situația economică va rămâne dificilă pentru toți, iar în Ucraina oameni nevinovați vor continua să sufere, de aceea ne dorim restabilirea păcii”, a mai precizat președintele Republicii Moldova.

Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de țări candidate la aderarea la UE. Decizia „istorică” a fost luată în unanimitate joi seara de liderii UE.

Liderii celor 27 de state membre ale UE au recunoscut joi Ucraina și Republica Moldova drept candidate la aderarea la UE, a transmis președintele Consiliului European, Charles Michel. Decizia a fost luată în cadrul unui summit al șefilor de stat și de guvern din UE la Bruxelles și marchează începutul unui proces de aderare lung și complex.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat pe 3 martie cererea de aderare la Uniunea Europeană.

„Astăzi semnăm cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ea este adresată domnului Emmanuel Macron, președintele Franței, țara care astăzi deține Președinția Consiliului Uniunii Europene. Cererea o depunem în următoarele zile la Bruxelles”, spunea atunci Maia Sandu.

Statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană vine cu o serie de beneficii pentru țările aplicante. Acestea devin mai atractive pentru investitori, iar fluxurile comerciale sunt mai uşoare şi stabilitatea este mai mare, conform UE.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments