Medvedev: „Într-o clipă va veni Ziua judecăţii de Apoi”

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea de la Marea Neagră în 2014, după ce președintele pro-Moscova din Ucraina a fost... [...] The post Medvedev: „Într-o clipă va veni Ziua judecăţii de Apoi” appeared first on Cotidianul RO.

Medvedev: „Într-o clipă va veni Ziua judecăţii de Apoi”
Sursă foto: Cotidianul.ro

Refuzul Ucrainei și al puterilor NATO de a recunoaște autoritatea Moscovei asupra Crimeei reprezintă o „amenințare sistemică” pentru Rusia, a declarat duminică fostul președinte rus Dmitri Medvedev. Oficialul rus a spus în cazul unui atac asupra Crimeei, va veni „într-o clipă va veni Ziua judecăţii de Apoi”.

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea de la Marea Neagră în 2014, după ce președintele pro-Moscova din Ucraina a fost înlăturat pe fondul unor proteste de stradă în masă. Moscova a sprijinit apoi și separatiștii înarmați pro-ruși din regiunea Donbas din estul Ucrainei.

„Dacă orice alt stat, fie că este vorba de Ucraina sau de țările NATO, crede că Crimeea nu este rusă, atunci aceasta este o amenințare sistemică pentru noi”, a declarat Medvedev în fața veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial, a relatat agenția de presă Interfax, citată de Reuters.

„Unii clovni exaltaţi şi sângeroşi, care se reped periodic să facă unele declaraţii, încearcă şi să ne ameninţe – am în vedere atacul asupra Crimeei şi altele. Vreau să spun în acest sens, ceea ce este evident, că ei înţeleg consecinţele acestor declaraţii.

Iar consecinţele sunt evidente, în cazul în care se va întâmpla ceva de acest gen, pentru ei toţi acolo într-o clipă va veni Ziua judecăţii de Apoi. Foarte rapidă şi dificilă. A se ascunde va fi foarte greu”, a declarat Medvedev, citat de agenţia rusă de presă RIA – Novosti.

Comentariile sale au fost difuzate la o zi după ce un oficial ucrainean a sugerat că Crimeea, pe care cea mai mare parte a lumii încă o recunoaște ca parte a Ucrainei, ar putea fi o țintă pentru rachetele HIMARS de fabricație americană, recent desfășurate de Kiev în lupta cu forțele rusești.

Vadim Skibitski, un oficial din cadrul serviciilor de informații militare ucrainene, a fost întrebat sâmbătă, într-un interviu televizat, dacă HIMARS ar putea fi folosite asupra unor ținte din Crimeea. El a declarat că Rusia a efectuat lovituri pe teritoriul ucrainean din Crimeea și Marea Neagră și, prin urmare, acestea sunt, de asemenea, ținte justificate.

Crimeea are o importanță strategică deosebită pentru Rusia, deoarece include cartierul general al flotei sale din Marea Neagră, la Sevastopol.

The post Medvedev: „Într-o clipă va veni Ziua judecăţii de Apoi” appeared first on Cotidianul RO.