Medvedev: „O amenințare sistemică pentru noi”

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea de la Marea Neagră în 2014, după ce președintele pro-Moscova din Ucraina a fost... [...] The post Medvedev: „O amenințare sistemică pentru noi” appeared first on Cotidianul RO.

Medvedev: „O amenințare sistemică pentru noi”
Sursă foto: Cotidianul.ro

Refuzul Ucrainei și al puterilor NATO de a recunoaște autoritatea Moscovei asupra Crimeei reprezintă o „amenințare sistemică” pentru Rusia, a declarat duminică fostul președinte rus Dmitri Medvedev.

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea de la Marea Neagră în 2014, după ce președintele pro-Moscova din Ucraina a fost înlăturat pe fondul unor proteste de stradă în masă. Moscova a sprijinit apoi și separatiștii înarmați pro-ruși din regiunea Donbas din estul Ucrainei.

„Dacă orice alt stat, fie că este vorba de Ucraina sau de țările NATO, crede că Crimeea nu este rusă, atunci aceasta este o amenințare sistemică pentru noi”, a declarat Medvedev în fața veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial, a relatat agenția de presă Interfax, citată de Reuters.

„Aceasta este o amenințare directă și explicită, mai ales având în vedere ce s-a întâmplat cu Crimeea. Crimeea s-a întors la Rusia”, a spus Medvedev, care în prezent ocupă funcția de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Comentariile sale au fost difuzate la o zi după ce un oficial ucrainean a sugerat că Crimeea, pe care cea mai mare parte a lumii încă o recunoaște ca parte a Ucrainei, ar putea fi o țintă pentru rachetele HIMARS de fabricație americană, recent desfășurate de Kiev în lupta cu forțele rusești.

Vadim Skibitski, un oficial din cadrul serviciilor de informații militare ucrainene, a fost întrebat sâmbătă, într-un interviu televizat, dacă HIMARS ar putea fi folosite asupra unor ținte din Crimeea. El a declarat că Rusia a efectuat lovituri pe teritoriul ucrainean din Crimeea și Marea Neagră și, prin urmare, acestea sunt, de asemenea, ținte justificate.

Crimeea are o importanță strategică deosebită pentru Rusia, deoarece include cartierul general al flotei sale din Marea Neagră, la Sevastopol.

The post Medvedev: „O amenințare sistemică pentru noi” appeared first on Cotidianul RO.