NASA și Roscosmos vor relua zborurile comune către Stația Spațială Internațională

Statele Unite ale Americii au anunțat vineri, 15 iulie, că vor relua zborurile către Stația Spațială Internațională (ISS) cu Rusia, în ciuda încercărilor Washingtonului de a izola Moscova din cauza invaziei din Ucraina, relatează Reuters și Al Jazeera. Astfel, agenţia spaţială a SUA, NASA, și cea a şi Rusiei, Roscosmos, au semnat un acord pentru […]

NASA și Roscosmos vor relua zborurile comune către Stația Spațială Internațională
Sursă foto: Libertatea.ro

Statele Unite ale Americii au anunțat vineri, 15 iulie, că vor relua zborurile către Stația Spațială Internațională (ISS) cu Rusia, în ciuda încercărilor Washingtonului de a izola Moscova din cauza invaziei din Ucraina, relatează Reuters și Al Jazeera.

Astfel, agenţia spaţială a SUA, NASA, și cea a şi Rusiei, Roscosmos, au semnat un acord pentru integrarea zborurilor către ISS.

Potrivit acordului, astronauţii americani vor putea fi trimişi la bordul navelor spaţiale ruseşti Soiuz, iar cosmonauţii ruşi vor fi primiţi în navetele propulsate de rachetele SpaceX produse în SUA.

„Pentru a asigura continuarea operațiunilor în condiții de siguranță ale Stației Spațiale Internaționale, pentru a proteja viețile astronauților și pentru a asigura o prezență continuă a SUA în spațiu, NASA va relua echipajele integrate pe navele spațiale americane și pe navele rusești Soiuz”, a transmis agenția spațială americană NASA, într-un comunicat de presă.

„Acordul este în interesul Rusiei și al Statelor Unite și va promova dezvoltarea cooperării în cadrul programului ISS”, a precizat, la rândul său, Roscosmos, într-un comunicat, adăugând că înțelegerea va facilita „explorarea spațiului cosmic în scopuri pașnice”.

Primele zboruri integrate, prevăzute în noul acord vor avea loc în septembrie, a precizat NASA, astronautul american Frank Rubio urmând să fie lansat spre ISS de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, utilizat de Moscova, alături de doi cosmonauți ruși, Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin.

În schimb, cosmonauta rusă cosmonauta rusă Anna Kikina va decola spre ISS cu o navă SpaceX Crew Dragon de la centrul spaţial Kennedy al NASA, din Florida, împreună cu doi astronauţi americani.

Agenția spațială americană a precizat că prezența a cel puțin unui rus și a unui american la bordul stației spațiale este crucială pentru menținerea în funcțiune a laboratorului.

„Zborul echipajelor integrate asigură prezența la bordul stației a unor membri ai echipajului instruiți corespunzător pentru întreținerea esențială și pentru ieșirile în spațiu”, a adăugat NASA.

Cu puțin timp înainte de anunțarea încheierii acordului, președintele Vladimir Putin l-a înlocuit pe șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, cu Iuri Borisov, fost viceprim-ministru și ministru adjunct al Apărării.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina