Negocieri intense ar urma să aibă loc în această săptămână între oficiali din Rusia și Ucraina. Este vizat transportul de cereale

Noi evoluții în războiul din Ucraina sunt în plină desfășurare. Negocieri intense ar urma să aibă loc în această săptămână între oficiali din Rusia, Ucraina, Turcia şi din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite pe tema exporturilor […]

Negocieri intense ar urma să aibă loc în această săptămână între oficiali din Rusia și Ucraina. Este vizat transportul de cereale
Sursă foto: B1tv.ro

Noi evoluții în războiul din Ucraina sunt în plină desfășurare. Negocieri intense ar urma să aibă loc în această săptămână între oficiali din Rusia, Ucraina, Turcia şi din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite pe tema exporturilor de cereale ale Ucrainei din Marea Neagră.

Ministrul turc al Apărării Hulusi Akar a declarat săptămâna trecută că Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU vor semna săptămâna aceasta un acord cu privire la instituirea unui coridor pentru exportul de cereale.

Momentan există doar un plan de principii generale privind coridorul de export. Pe de altă partre , Antonio Guterres a avertizat că mai este „un drum lung de parcurs” până vor exista negocieri de pace pentru a pune capăt războiului.

Pe Dunăre și prin portul Constanța pot fi transportate 2 milioane de tone de cereale din Ucraina

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock,  a declarat, vineri, la București, că atât pe Dunăre, cât și prin portul Constanţa pot trece anul acesta două milioane de tone de cereale din Ucraina, anunțul fiind făcut în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său român, Bogdan Aurescu, conform Agerpres.

„Pe Dunăre, prin portul Constanţa pot trece anul acesta două milioane de tone de grâu din Ucraina. Nu este cantitatea totală, însă este o parte importantă, pentru că fiecare tonă contează. Două milioane de tone de cereale ar putea fi bune pentru o ţară ca Pakistanul şi pot hrăni 16 milioane de oameni. Fiecare efort contează şi merită”, a specificat ministrul german, conform G4media.ro.

De asemenea, ministrul a specificat că „Am reuşit în iunie să transportăm 2,5 milioane de tone din Ucraina, aproximativ jumătate din cantitatea exportată în anii precedenţi”.