19.4 C
București
joi, iulie 7, 2022
AcasăPosturi TVB1tv.roO bucată a Lituaniei ar putea fi sacrificată pentru a evita un...

O bucată a Lituaniei ar putea fi sacrificată pentru a evita un al treilea război mondial

Țările NATO ar putea conveni să sacrifice o parte din Lituania pentru a preveni escaladarea într-un al treilea război mondial. Este opinia expertului Mikhail Samus, care activează la Centrul de Cercetare, Conversie și Dezarmare a Armatei, raportează Unian.

„De fapt, există un teritoriu atât de mic, se numește Gap Suwalki, pe care Rusia îl poate ocupa. Este interesant cum NATO va reacționa. Va putea NATO să activeze în mod consolidat articolul 5, privind apărarea comună, sau vor fi cei care vor spune: să nu intrăm într-o confruntare directă cu Rusia, aceasta este plină de mari probleme.

Atunci, ei pot lua poziția că să sacrificăm o parte din Lituania, să dăm Rusiei un coridor între Kaliningrad și Belarus și să nu permitem escaladarea în cel de-al treilea război mondial. Putin poate juca cu asta. El înțelege că există aceeași Germania sau Ungaria, poate Franța, care nu vor un război direct cu Rusia, ei înțeleg că nu sunt pregătiți pentru el”, spune Samus.

Planul de capturare a teritoriului a fost elaborat

Expertul a remarcat că scenariul de capturare a coridorului Suwalki al Federației Ruse și al Belarusului a fost deja elaborat în timpul exercițiilor.

„La toate exercițiile strategice, în special cele ruso-belaruse occidentale, începând cu Zapad 2017, s-a practicat această operațiune. Capturarea coridorului Suwalki a fost mereu în scenariile exercițiilor”

Potrivit expertului, în timpul exercițiilor coridorul era capturat timp de câteva ore. În acest interval scurt de timp poate reacționa doar Lituania sau Polonia. NATO, ca organizație, va avea nevoie de zile sau chiar săptămâni pentru a interveni.

„Dar cel mai important lucru este că coridorul Suwalki este important pentru țările baltice, dacă este blocat, acestea sunt tăiate atât logistic, cât și teritorial de alte țări NATO.

 În acest context, alte țări NATO vor trebui să activeze articolul 5 sau Polonia va trebui să străpungă singur acest coridor, să intre într-o confruntare militară directă cu Rusia ori să aștepte decizia de la Bruxelles”, a precizat expertul.

Amenințări la adresa Lituaniei

Din 18 iunie, Lituania a  oprit tranzitul mărfurilor sancționate între regiunea Kaliningrad și principalul teritoriu al Federației Ruse. Ulterior, guvernatorul  regiunii Kaliningrad, Anton Alikhanov, a spus că decizia Lituaniei de a interzice tranzitul reprezintă „străgularea economică a regiunii”. Potrivit lui Alikhanov, autoritățile vor solicita o revizuire a deciziei.

Un membru al Consiliului Federației,  Andrey Klishas, ​​a declarat că „încercarea Lituaniei de a stabili o blocada de transport în regiunea Kaliningrad este o încălcare a suveranității Rusiei asupra acestei regiuni”.

 

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments