32.3 C
București
miercuri, iulie 6, 2022
AcasăPosturi TVB1tv.roOpoziția după primul discurs al lui Macron după alegerile legislative: Președintele a...

Opoziția după primul discurs al lui Macron după alegerile legislative: Președintele a inversat rolurile, el trebuie să ne spună ce compromisuri va face

Partidele de stânga și de dreapta din Franța au răspuns (negativ) joi, la apelul de miercuri a președintelui Emmanuel Macron, cerându-i să clarifice ce compromisuri este dispus să facă pentru a le obține sprijinul.

Macron a enervat din nou și stânga și dreapta

Opoziția respinge propunerile șefului statului. Atât la stânga, cât și la dreapta, partidele de opoziție au considerat că Emmanuel Macron nu a ținut suficient cont de rezultatele alegerilor legislative, care l-au privat de majoritatea absolută, și refuză să semneze un „cec în alb”, angajându-se să facă compromisuri fără a înțelege pe deplin ce înseamnă acestea.

Președintele francez Emmanuel Macron a ținut miercuri primul discurs de când coaliția sa a pierdut controlul parlamentului în alegerile de duminică. „Trebuie să învățăm să guvernăm și să legiferăm diferit”, a recunoscut Macron în primele sale comentarii publice după eșecul electoral.

Președintele Macron a declarat că opoziția trebuie să fie pregătită să lucreze cu el în cazul unor probleme „majore” și a promis măsuri privind inflația, schimbările climatice și șomajul în cursul acestei veri. El a continuat prin a face apel la grupurile legislative să fie clare în a indica „cât de departe sunt gata să meargă”. Opoziția a reacționat imadiat spunând că discursul lui Macron e un fel de ultimatum și că pregătește dizolvarea Adunării Naționale.

Foto: Hepta – Zuma Press / Alexis Sciard

Purtătoarea de cuvânt a guvernului lui Macron: Este orice altceva, dar nu un ultimatum. Toți deputații par să aibă altă părere.

Purtătoarea de cuvânt a guvernului a reacționat joi, 23 iunie, la discursul televizat al lui Emmanuel Macron din ziua precedentă, care a pus întreaga responsabilitate în brațele opoziției. „Nu există niciun ultimatum” din partea lui Emmanuel Macron, a subliniat Olivia Grégoire. „Când se va întoarce de la Consiliul European, în 48 de ore, vom începe să construim, este începutul drumului, nu este sfârșitul. Este orice altceva, dar nu un ultimatum”, a insistat ea.

„Dacă Emmanuel Macron rămâne concentrat pe proiectul său, el este cel care va bloca Franța”, a declarat socialista Valerie Rabault. „Președintele Republicii a inversat rolurile”.

Jordan Bardella (RN), a reacționat la invitația la „compromis” lansată aseară de șeful statului: „Jupiter este cel care a fost depășit de votul francezilor, așa că depinde de el să spună astăzi ce cale este dispus să urmeze (…) față de partidele de opoziție.

„Emmanuel Macron trebuie să facă o schimbare, nu se poate preface de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat la legislative”, asigură Rachida Dati (RN).

„Este imposibil pentru noi să participăm la punerea în aplicare a proiectului lui Emmanuel Macron”, a declarat și Emmanuel Bompard joi, la o televiziune. Deputatul Nupes a perceput propunerea șefului statului drept „o formă de a scuipa poporul francez”. „Emmanuel Macron nu a făcut o propunere, a dat un ultimatum. Ne este imposibil să participăm” a mai spus el.

Aurore Bergé, noua președintă a grupului Renașterea din Adunarea Națională (începând de miercuri), a comentat și ea, joi, discursul lui Emmanuel Macron. „Opoziția va fi pregătită să se prezinte în fața francezilor, presupunând că nu va vota pentru majorarea pensiilor la 1 iulie?”, a întrebat ea.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments