27.6 C
București
miercuri, iulie 6, 2022
AcasăZiare NaționaleLibertatea.roOrdinul privind modalitatea de distribuire a pastilelor de potasiu, publicat în Monitorul...

Ordinul privind modalitatea de distribuire a pastilelor de potasiu, publicat în Monitorul Oficial. Comprimatele sunt gratuite, dar cu prescripție de la medicul de familie

Ordinul ministrului Sănătății care stabilește mecanismul de distribuire către populație a pastilelor de iodură de potasiu a fost publicat în Monitorul Oficial, a anunțat, vineri, Ministerul Sănătății. Instituția a transmis că pastilele se administrează numai în caz de incident nuclear și la indicațiile autorităților.

În termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a ordinului, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București transferă comprimatele de iodură de potasiu 65 mg către farmaciile comunitare, cu sprijinul companiilor de distribuție de medicamente.

Pentru a intra în posesia iodurii de potasiu 65 mg, cetățenii se vor adresa medicului de familie, care trebuie să le elibereze prescripția medicală. În baza acesteia, farmaciile vor furniza comprimatele de iodură de potasiu 65 mg care le revin.

Ministerul Sănătății a transmis că în farmacii vor fi disponibile în mod gratuit materiale informative cu privire la utilizarea corectă a comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg.

Potrivit ordinului, comprimatele vor fi distribuite gratuit populației de către farmaciile comunitare. Lista acestora este disponibilă pe pagina web a Ministerului Sănătății, la secțiunea “Campanie distribuție iodură de potasiu”: https://www.ms.ro/campanie-distributie-iodura-de-potasiu/

Comprimatele de iodură de potasiu se administrează NUMAI în caz de incident nuclear, la indicațiile autorităților.

Ministerul Sănătății

Cum se administrează iodura de potasiu:

Iodura de potasiu 65 mg se va administra numai la indicațiile autorităților și doar în caz de eveniment sau incident nuclear. Metodele de informare ale autorităților în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/și chiar prin intermediul sirenelor de protecție civilă.

Doze recomandate și mod de administrare:

Comprimatul cu iodură de potasiu 65 mg se administrează pe cale orală și poate fi mestecat sau înghiţit. Pentru administrare la copii cu vârsta sub 6 ani, doza poate fi zdrobită şi amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt. În cazul administrării la sugari (cu vârsta sub 1 an), doza poate fi dizolvată în lapte, apă, suc de fructe, sau zdrobită şi amestecată cu lapte sau suc de fructe.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments