Papa Francisc a aprobat beatificarea unui preot ucrainean, executat în Uniunea Sovietică

Peter Orosz, episcop ucrainean executat prin împuşcare în Uniunea Sovietică în anul 1953, va fi beatificat la aproape 70 de ani de la moartea sa, scrie AFP, potrivit Agerpres. Papa a recunoscut „virtuţile eroice” ale prelatului şi a autorizat Congregaţia pentru cauzele sfinţilor (Congregatio de causis sanctorum) să-l promulge drept „venerabil”, prima etapă spre beatificare, […]

Papa Francisc a aprobat beatificarea unui preot ucrainean, executat în Uniunea Sovietică
Sursă foto: Libertatea.ro

Peter Orosz, episcop ucrainean executat prin împuşcare în Uniunea Sovietică în anul 1953, va fi beatificat la aproape 70 de ani de la moartea sa, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Papa a recunoscut „virtuţile eroice” ale prelatului şi a autorizat Congregaţia pentru cauzele sfinţilor (Congregatio de causis sanctorum) să-l promulge drept „venerabil”, prima etapă spre beatificare, a anunţat agenţia de presă Vatican News.

Vaticanul recunoştea de altfel martiriul pentru credință al prelatului, născut în 1917 în Ungaria într-o familie de religie greco-catolică.

Numit preot în 1942 la Mukacevo, în vestul Ucrainei, a fost hirotonit clandestin episcop auxiliar în 1944.

După război, el a fost somat să se alăture Bisericii Ortodoxe ruse, dar a refuzat.

La 27 august 1953, preotul a fost arestat la Silţe (Transcarpatia), în timp ce „ducea euharistia unui om bolnav” şi împuşcat.