Pensionarii germani primesc „azil” în Grecia, pe perioada iernii, pentru a evita criza energetică

Pensionarii germani care vor să scape de costurile crescute la energie și de inflația galopantă sunt bineveniți în Grecia, a transmis ministrul elen al Turismului, scrie The Guardian, în contextul în care estimările arată prețuri de șapte ori mai mari Perspectiva le dă fiori pensionarilor germani, îngrijorați că nu se vor descurca financiar la iarnă. […]

Pensionarii germani primesc „azil” în Grecia, pe perioada iernii, pentru a evita criza energetică
Sursă foto: Libertatea.ro

Pensionarii germani care vor să scape de costurile crescute la energie și de inflația galopantă sunt bineveniți în Grecia, a transmis ministrul elen al Turismului, scrie The Guardian, în contextul în care estimările arată prețuri de șapte ori mai mari

Perspectiva le dă fiori pensionarilor germani, îngrijorați că nu se vor descurca financiar la iarnă.

În aceste condiții, ministrul grec al Turismului, Vasilis Kikilias, îi invită să petreacă anotimpul rece în țara sa, unde vor avea parte de vreme caldă, ospitalitate și prețuri mici în magazine și restaurante.

„La toamnă și la iarnă ne-am bucura foarte mult să-i primim pe pensionarii germani care își doresc să se bucure de iarna mediteraneană, cu ospitalitatea grecească, vreme blândă și un nivel ridicat al serviciilor. Vă așteptăm”, a declarat Kikilias, pentru tabloidul german Bild.

Acesta a comparat invitația cu oferirea de „azil turistic”, spunând că este un gest de recunoștință pentru contribuabilii germani care au susținut prin taxele plătite refacerea Greciei după criza financiară din 2008.

Primarii din toată Grecia au susținut și ei inițiativa ministrului grec.

Panagiotis Simandirakis, primarul orașului port Chania din Creta, a dat asigurări că insula oferă cele mai bune condiții pentru ca oamenii să supraviețuiască crizei din iarnă. De la o cafele și franzele până la mașinile închiriate, toate sunt mai ieftine decât în Germania, a argumentat el.

Invitația grecilor ar putea fi interpretată ca un truc de marketing pentru creșterea turismului elen în sezonul rece, după mai mulți ani în care acest sector economic esențial a fost puternic afectat de pandemie.

Pensionarii din Germania consideră însă că este o idee bună pentru a evita efectele inflației care a ajuns la 8% deja.

„Este o sugestie destul de utilă, mai ales dacă ar putea ajunge să ne coste mai puțin decât statul acasă”, a spus Petra Schneider, o pensionară din Köln.

Asociația agențiilor de turism din Germania (VUSR) a anunțat încă din mai că Guvernul ar economisi mai mult pe termen lung, dacă ar acorda un voucher de vacanță de 500 de euro de persoană pentru ca germanii să plece în destinații cu vreme caldă decât să aloce subvenții pentru acoperirea costurilor energiei.

Germania riscă să se confrunte cu probleme de alimentare cu gaz la iarnă. Lucrările de întreținere a magistralei Nord Stream 1, prin care intră cea mai mare parte a gazelor naturale importate din Rusia, prin Marea Baltică, au început luni.

Există temeri că Gazprom, care deține conducta, at putea folosi lucrările ca pretext pentru a nu relua furnizarea.