34.8 C
București
marți, iulie 5, 2022
AcasăZiare NaționaleLibertatea.roPeste 2.000 de români trăiesc în mahalalele din Nantes, în cocioabe de...

Peste 2.000 de români trăiesc în mahalalele din Nantes, în cocioabe de lemn și tablă: „Avem bani să trăim, dar copiii noștri sunt analfabeți”

Într-un reportaj publicat pe site-ul televiziunii franceze TV5, două familii de români cu copii vorbesc despre viața lor în mahalalele din Nantes, acolo unde trăiesc, conform sursei citate, între 2500 și 2800 de oameni, majoritatea români.

Pe un drum mărginit de gunoaie și mașini stricate, un băiat trece în fugă pe o bicicletă, înainte de a derapa în fața uneia dintre casele înguste de lemn, dintr-o mahala din Nantes, unde locuiesc 350 de oameni.

În urmă cu câteva luni, mama lui, Daniela Costantin, a fost nevoită să meargă pe acest drum lung și plin de gropi, aducând în cutii apă, pentru a fce de mâncare și a-i spăla pe copii. De atunci, ONG-ul Solidarités International a instalat o sursă de apă potabilă.

Într-un film documentar lansat la jumătatea lunii iunie, partea a șasea a unei serii intitulată „Cu ochii tăi”, asociația povestește „viețile uitate” și „lupta de zi cu zi” a locuitorilor mahalalelor din Nantes, asemănătoare cu cea a soților Costantin, la care actorul Roschdy Zem a mers pentru a „face vizibilă” o „populație constant ignorată”.

Peste 2.000 de români trăiesc în mahalalele din Nantes, în cocioabe de lemn și tablă: „Avem bani să trăim, dar copiii noștri sunt analfabeți”
Un bărbat ține în brațe un copil într-o mahala populată aproape exclusiv de români, mulți dintre ei din minoritatea romă, în Nantes. Foto: Profimedia Images

În Nantes, între 2.500 și 2.800 de persoane, aproape toate de origine română și unele din minoritatea romă, trăiesc în aproximativ 58 de mahalale, conform Solidarités International, ceea ce face din Loire-Atlantique al doilea departament francez cu cele mai multe mahalale, după Seine-Saint-Denis.

„Pentru că aici se lucrează mult la câmpuri, la vii, în abatoare”, explică pentru AFP Brice Guillaume, coordonatorul ONG-ului.

Muncitori agricoli, Daniela si Ovidiu Costantin si-au construit casa cu materiale recuperate din groapa de gunoi din apropiere.

În această mahala vastă împărțită în cinci „zone”, casele sunt din lemn și tablă. Coșurile de la sobele cu lemne pietruite, împreună în încălzitoarele de apă abandonate, se văd pe unele acoperișuri.

„Aici avem un loc de muncă și destui bani pentru a trăi”, spune Daniela Costantin, 39 de ani. Ea face o pauză, apoi oftează: „Dar copiii noștri sunt analfabeți”.

Peste 2.000 de români trăiesc în mahalalele din Nantes, în cocioabe de lemn și tablă: „Avem bani să trăim, dar copiii noștri sunt analfabeți”
Ovidiu și Daniela Constantin, în cocioaba lor din Nantes. Foto: Profimedia Images

La 10 și 13 ani, cei mici din familia Costantin au mers la școală „doar câteva săptămâni” de la începutul anului. Ei sunt încă înscriși la o școală în apropiere de mahalaua din care au fost evacuați cu câteva luni în urmă și nu au mijloace de ajunge acolo în fiecare dimineață.

Potrivit Dihal (Delegația Interministerială pentru Cazare și Acces la Locuință), 70% dintre copiii care locuiau în mahalale și rulote în 2021 nu fuseseră niciodată la școală, făceau acest lucru cu intermitență, sau abandonau școala.

Într-o mahala ceva mai aproape de centrul orașului, Catalina Ritzi, 32 de ani, explică zâmbind că datorită școlii, copiii ei au învațat câteva cuvinte în franceză în fiecare săptămână. Într-un cărucior, cel mai mic, în vârstă de un an și jumătate, are picioarele legate și un bandaj pe ceafă.

Tocmai a petrecut o lună în spital, după ce s-a strecurat într-o cadă cu hidromasaj unde sora lui mai mare, în vârstă de 14 ani, se pregătea să toarne apă rece peste apă fierbinte. „Din fericire, aici sunt medici buni. În România e atât de complicat să fii bine îngrijit.”, spune mama.

Cătălina s-a alăturat fratelui și cumnatei ei în urmă cu un an în această mică mahala de 45 de locuitori, una dintre cele trei în care Solidarités International, subvenționată de metropola Nantes, a instalat deja toalete conectate.

În ultimul său raport, publicat în mai, Colectivul Național pentru Drepturile Omului Romeurope solicită o lege „obligatorie” pentru reducerea numărului mahalalelor într-un mod „demn și durabil”, în același timp îmbunătățind mai întâi condițiile de viață acolo.

Peste 2.000 de români trăiesc în mahalalele din Nantes, în cocioabe de lemn și tablă: „Avem bani să trăim, dar copiii noștri sunt analfabeți”
Copii mergând pe un drum prăfuit în mahalaua locuită de români, majoritatea de etnie romă, în Nantes. Foto: Profimedia Images

„Abolirea lor clară și forțată este nerealistă și de nerealizat. Prioritatea este de a le face cât mai demne.”, susține Anthony Ikni, delegat general al Romeurope.

La trei ani și jumătate, nepotul Cătălinei nu este încă la școală, dar vorbește deja franceză: „Bună ziua, te rog o gogoașă”, spune cu mândrie băiețelul, care cunoaște și cuvântul „brutărie”. Părinții lui , care lucrează într-o afacere de curățenie, au aplicat pentru locuințe sociale în urmă cu un an. „Dacă nu avem un răspuns în octombrie, ne întoarcem în România.”, oftează Mădălina Constantinescu, 24 de ani.

În mahala, „vara e bine, dar iarna este prea grea”, spune tânăra. „Am venit să le oferim copiilor noștri o viață mai bună. Dacă nu sunt fericiți, nu are sens.”

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments