Polițiștii vor fi dotați cu gadgeturi biometrice 

Dispozitivele costă 3,4 milioane lei, adică 34.000 de lei pe bucată, licitația fiind în SICAP. Livrarea produselor se face în 90 de zile [...] The post Polițiștii vor fi dotați cu gadgeturi biometrice  appeared first on Cotidianul RO.

Polițiștii vor fi dotați cu gadgeturi biometrice 
Sursă foto: Cotidianul.ro
Poliția Română cumpără 100 de dispozitive mobile biometrice pentru identificarea pe loc a indivizilor, inclusiv după amprenta digitală. Aceste dispozitive biometrice, odată aflate în posesia agentului, permit acestuia ca, la identificarea unui cetățean, să treacă dincolo de verificarea datelor din buletin. Anume să-i ia pe loc amprenta cetățeanului și s-o caute dacă nu cumva apare în baza de date a Poliției și/sau să-l caute pe acesta pe mai multe rețele sociale, pentru a vedea dacă foto din buletin corespunde cu alte fotografii ale lui.
Dispozitivele costă 3,4 milioane lei, adică 34.000 de lei pe bucată, licitația fiind în SICAP. Livrarea produselor se face în 90 de zile de la semnarea contractului cu firma câștigătoare.
„…conform Regulamentului (UE) 2018/18621, ori de câte ori identitatea unei persoane nu poate fi stabilită prin niciun alt mijloc, ar trebui să se utilizeze datele dactiloscopice, amprente papilare, în încercarea de identificare. Identificarea unei persoane prin utilizarea datelor dactiloscopice ar trebui să fie permisă în toate cazurile.
„Regulamentul privind instituirea, funcționarea și utilizarea Sistemului de informații Schengen (SIS) în domeniul cooperării polițienești și al cooperării judiciare în materie penală prevede la articolul 43 norme specifice privind verificarea sau efectuarea de căutări prin utilizarea a imaginilor faciale și a amprentelor papilare, astfel: “Se pot efectua căutări în datele dactiloscopice în orice situație în scopul identificării unei persoane. Cu toate acestea, se efectuează căutări în datele dactiloscopice în scopul identificării în cazul în care identitatea unei persoane nu poate fi stabilită prin niciun alt mijloc în acest scop, SIS central conține un sistem automat de identificare a amprentelor digitale (AFIȘ)”, scrie în Caietul de Sarcini.
Tot aici, aflăm că există și o legătură cu Bruxelles-ul. Astfel, identificarea biometrică are ca scop „a asigura un echilibru satisfăcător între obiectivele regulamentului și protecția drepturilor și libertăților fundamentale”, iar „Consiliul UE recomandă statelor membre să ia în considerare efectuarea de căutări biometrice scopul confirmării identității sau în scopul identificării în contextul misiunilor de securitate publică și al combaterii imigrației ilegale, în cazul în care identitatea unei persoane nu poate fi stabilit prin alte mijloace”.
 România este în proces de schimbare a actualelor cărți de identitate cu unele de tip biometric, cu mult mai multe elemente de identificare. La nivelul anului 2030, toate buletinele vor fi înlocuite cu cărțile biometrice.

The post Polițiștii vor fi dotați cu gadgeturi biometrice  appeared first on Cotidianul RO.