Putin a ordonat capturarea primei capitale a Ucrainei sovietice, arată raportul zilnic al Institutului pentru Studiul Războiului

Ministerul rus al Apărării a anunțat încetarea pauzei operaționale, confirmând astfel evaluarea Institutului pentru Studiul Războiului din 15 iulie conform căreia forțele ruse reiau probabil atacurile la sol de-a lungul mai multor axe, în Ucraina. Una dintre ele e spre Harkov și ISW (Institute for the Study of War) crede că Putin a ordonat direct […]

Putin a ordonat capturarea primei capitale a Ucrainei sovietice, arată raportul zilnic al Institutului pentru Studiul Războiului
Sursă foto: Libertatea.ro

Ministerul rus al Apărării a anunțat încetarea pauzei operaționale, confirmând astfel evaluarea Institutului pentru Studiul Războiului din 15 iulie conform căreia forțele ruse reiau probabil atacurile la sol de-a lungul mai multor axe, în Ucraina. Una dintre ele e spre Harkov și ISW (Institute for the Study of War) crede că Putin a ordonat direct cucerirea celui de-al doilea oraș ucrainean.

Încetarea pauzei operaționale este puțin probabil să conducă la o creștere masivă a atacurilor la sol în Ucraina și va fi mai degrabă caracterizată de atacuri la sol limitate și continue, concentrate pe linia Sloviansk-Siversk-Bahmut.

Este posibil ca Kremlinul să fi ordonat forțelor ruse să preia controlul asupra întregii regiuni Harkov. Analiștii ISW consideră că este extrem de puțin probabil ca rușii să reușească să cucerească Harkov și întreaga regiune. Potrivit analiștilor, în zilele următoare, armata rusă își va intensifica probabil atacurile la nord de Harkov, dar este puțin probabil să reușească să obțină câștiguri teritoriale serioase.

ISW a adăugat că Federația Rusă continuă să tragă cu artilerie de-a lungul întregii linii a frontului.

În dimineața zilei de 17 iulie, rușii încearcă să păstreze pozițiile ocupate în direcția Harkov. Ei au bombardat zonele așezărilor Petrivka, Sosnivka, Slatine, Prișib, Ruski Tișki, Rasadnik și Verhni Saltiv, scrie Unian.

Pentru a identifica schimbările în pozițiile trupelor ucrainene și pentru a regla focul, rușii au efectuat recunoașteri aeriene cu drone „Orlan-10”.

Harkov, orașul vizat de armata rusă, conform datelor ISW, a fost declarată la 19 decembrie 1919 oficial capitala Republicii Sovietice Ucrainene nou-create (mai târziu – Republica Sovietică Socialistă Ucraineană în cadrul URSS).

Kievul a primit statutul de capitală a Ucrainei abia în 1934.

Institutul pentru Studiul Războiului ( ISW ) este un think tank din Statele Unite, fondat în 2007 de Kimberly Kagan , care oferă cercetări și analize cu privire la problemele de apărare și afaceri externe. A produs rapoarte despre Războiul din Siria, Războiul din Afganistan și Războiul din Irak , „concentrându-se pe operațiunile militare, amenințările inamice și tendințele politice în diverse zone de conflict”. În prezent, publică rapoarte zilnice despre invazia rusă a Ucrainei din 2022.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia