34.8 C
București
marți, iulie 5, 2022
AcasăZiare NaționaleLibertatea.roReacția Kremlinului, după ce Moldova a primit statutul de stat candidat la...

Reacția Kremlinului, după ce Moldova a primit statutul de stat candidat la UE: „din anumite motive e asociat cu antirusismul”

Acordarea Ucrainei și Moldovei a statutului de membru candidat al Uniunii Europene este o chestiune europeană internă a declarat secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, într-un briefing la Kremlin. Dar oficialul rus a mai adăugat că această decizie e asociată cu antirusismul, scrie cotidianul Izvestia.

„Acestea sunt, desigur, afaceri interne europene. Este foarte important pentru noi ca toate aceste procese să nu ne aducă mai multe probleme și mai multe probleme în relațiile țărilor menționate cu noi. Există deja suficiente astfel de probleme”, a spus Peskov.

El și-a exprimat, de asemenea, speranța că această situație nu va duce la o deteriorare suplimentară a relațiilor dintre Rusia și UE, deoarece acestea sunt deja destul de rele. „Nu e nimic de spus despre Ucraina aici, totul este clar acolo, dar acum vedem Moldova, care vrea să devină europenă mai mult decât europenii înșiși vor, și încearcă să ia de capul ei niște măsuri.”, a spus reprezentantul oficial al Kremlinului.

El a subliniat că statutul de candidat al Chișinăului este „din anumite motive asociat cu antirusismul”. „Cu cât devin mai anti-ruși, li se pare că europenii ar trebui să îi placă mai mult. Ne-am dori cu adevărat să se întâmple acest lucru!”, a spus Peskov.

Vicepreședintele Consiliului Federației, Konstantin Kosacev, a exprimat opinia că acordarea statutului de candidat Ucrainei și Republicii Moldova nu ar avea consecințe practice. În plus, consideră că această decizie este umilitoare pentru Uniunea Europeană, „din moment ce este imposibil să ne imaginăm alte țări care să fie la fel de departe de criteriile de la Copenhaga precum Ucraina și Moldova”.

Liderii celor 27 de state membre ale UE au recunoscut joi Ucraina și Republica Moldova drept candidate la aderarea la UE, a transmis președintele Consiliului European, Charles Michel. Decizia a fost luată în cadrul unui summit al șefilor de stat și de guvern din UE la Bruxelles și marchează începutul unui proces de aderare lung și complex.

„Un moment istoric”, a transmis Charles Michel pe Twitter după decizia liderilor UE, felicitându-i totodată pe președinții Volodimir Zelenski și Maia Sandu. „Viitorul nostru este împreună”, a mai scris președintele Consiliului European pe Twitter.

Maia Sandu a salutat decizia Consiliului European. „Zi istorică pentru Moldova: Consiliul European ne-a oferit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor”, a scris președintele Moldovei pe Facebook.
Citeşte întreaga ştire: Moldova și Ucraina au primit statutul de state candidate la aderarea la UE. Președintele Consiliului European: „Un moment istoric”

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments