35.6 C
București
marți, iulie 5, 2022
AcasăPosturi TVB1tv.roReducerea livrărilor de gaze din Rusia afectează 12 state UE. Frans Timmermans:...

Reducerea livrărilor de gaze din Rusia afectează 12 state UE. Frans Timmermans: „Riscul întreruperii complete este acum mai real ca niciodată”

Frans Timmermans, vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european, avertizează că un număr de 12 ţări membre ale Uniunii Europene suntafectate de reducerea livrărilor de gaze din Rusia. Acesta a avertizat că riscul întreruperii complete este acum mai real ca niciodată, scrie Reuters.

Avertisment privind întreruperea gazelor rusești

Zece din cele 27 state membre UE au emis „alertă timpurie” privind aprovizionarea cu gaze – primul şi cel mai puţin sever din cele trei niveluri de criză identificate în reglementările UE privind siguranţa alimentării cu energie, a explicat Timmermans.

Statelor membre UE li se cer planuri de pregătire privind modul în care vor gestiona întreruperile în aprovizionarea cu gaze în cele trei niveluri de criză: alertă timpurie, alertă şi urgenţă.

Săptămâna trecută, Rusia a redus cu 40% fluxurile prin gazoductul Nord Stream 1, citând probleme legate de echipamente, după ce deja tăiase gazele către Polonia, Bulgaria, Ţările de Jos, Danemarca şi Finlanda, ţări care au refuzat să plătească în ruble.

Situație gravă în Germania

Germania a ridicat nivelul de risc din planul său național de urgență privind gazele la al doilea cel mai mare nivel de „alarma”, în urma reducerilor abrupte ale aprovizionării din Rusia.

Alerta intensificată înăsprește monitorizarea pieței, iar unele centrale electrice pe cărbune vor fi reactivate, a anunțat joi Ministerul Economiei într-un comunicat. Guvernul a spus că va renunța la opțiunea de a adopta legislație care să permită companiilor energetice să transfere creșterile de costuri către case și întreprinderi.

„Va fi un drum stâncos pe care trebuie să îl parcurgem ca țară”, a spus ministrul Economiei, Robert Habeck. „Chiar dacă nu simțim încă, suntem într-o criză a gazelor.”

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments