România s-a clasat pe locul 2 în lume la Olimpiada Internaţională de Fizică. Elevii români au cucerit patru medalii de aur şi una de argint

România a obţinut patru medalii de aur şi una de argint la Olimpiada Internaţională de Fizică. A 52-a Olimpiadă Internaţională de Fizică a fost organizată online de Elveţia şi a reunit 369 de concurenţi, potrivit […]

România s-a clasat pe locul 2 în lume la Olimpiada Internaţională de Fizică. Elevii români au cucerit patru medalii de aur şi una de argint
Sursă foto: B1tv.ro

România a obţinut patru medalii de aur şi una de argint la Olimpiada Internaţională de Fizică.

A 52-a Olimpiadă Internaţională de Fizică a fost organizată online de Elveţia şi a reunit 369 de concurenţi, potrivit Agerpres.

O nouă performanță pentru elevii români

Un alt rezultat excepţional al elevilor români! La Olimpiada Internaţională de Fizică (IPhO2022), echipa României a obţinut un rezultat excepţional, clasându-se pe locul 2 la nivel mondial, fiind de departe cea mai bună echipă din Europa”, a transmis, duminică, pe Facebook, ministrul Educației.

Echipa ţării noastre a fost coordonată de profesor dr. Delia Constanţa Davidescu şi de conferenţiar universitar dr. Adrian Dafinei, participarea României fiind susţinută de Ministerul Educaţiei, împreună cu Societatea Română de Fizică.

Felicit elevii români care au obţinut acest rezultat excepţional: Vlad Ştefan Oros, elev la Liceul ‘Grigore Moisil’ Timişoara – medalie de aur, cel mai bun concurent european; Andrei-Darius Dragomir, elev la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti – medalie de aur; Alexandru Momoiu, elev la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti – medalie de aur; Răzvan-Gabriel Marcu, elev la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti – medalie de aur; George-Cristian Ardeleanu, elev la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti – medalie de argint. Încă o dată, felicitări copiilor şi mulţumiri tuturor celor care au contribuit la această performanţă deosebită!”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Pe echipe, rezultatele IPhO2022 arată astfel: Echipa Chinei a obţinut cinci medalii de aur, echipele României şi Coreei de Sud au obţinut câte patru medalii de aur şi una de argint, iar echipa Statelor Unite ale Americii – trei medalii de aur şi două de argint.

Dintre participanţii din ţările europene, echipa Germaniei a obţinut două medalii de aur, două de argint şi una de bronz, echipele din Bulgaria şi din Ungaria – câte o medalie de aur, echipa Vietnamului a câştigat trei medalii de aur, una de argint şi una de bronz. Au mai obţinut câte două medalii de aur echipele din Taiwan, Emiratele Arabe Unite şi India. Echipele din Australia, Singapore, Israel, Kazakhstan, Indonezia, Georgia şi Hong Kong şi-au adjudecat câte o medalie de aur.

De reținut că rezultatul fenomenal obținut de elevii români la a 52-a Olimpiadă Internaţională de Fizică vine după o altă performanță de excepție, precum clasarea pe locul 1 în Europa și pe locul 5 în lume la Olimpiada Internațională de Matematică, care s-a desfășurat la Oslo, la care pe primele locuri s-au situat China şi Coreea, după care au fost urmate de SUA şi Vietnam, iar România s-a clasat pe locul cinci, cu două medalii de aur și patru de argint.