34.8 C
București
marți, iulie 5, 2022
AcasăPosturi TVB1tv.roRubla rusească a ajuns la cea mai puternică valoare din 2015 încoace

Rubla rusească a ajuns la cea mai puternică valoare din 2015 încoace

Rubla rusească ajunge la cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani. Mai exact, a avut miercuri 52,3 unităţi pentru un dolar, după ce scăzuse la 139 de unităţi pentru un dolar după sancțiunile aplicate de UE și SUA ca urmare a invaziei din Ucraina, conform CNBC.

Rubla se întărește

La sfârşitul lunii februarie, după prăbuşirea iniţială a rublei şi la patru zile după ce a început invazia Ucrainei pe 24 februarie, Rusia a mărit de peste două ori dobânda de referinţă, la 20%, faţă de nivelul anterior de 9,5%.

Creşterea puternică a rublei din ultimele luni este citată de Kremlin drept ”o dovadă” că sancţiunile occidentale nu funcţionează.

”Ideea era clară: zdrobiţi economia rusă în mod violent. Nu au reuşit. Evident, asta nu s-a întâmplat”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin săptămâna trecută, în cadrul Forumului Economic Internaţional anual de la Sankt Petersburg.

Ce spun specialiștii

Cu toate acestea, analiștii consideră că autoritățile nu au avut mijloace eficiente pentru a influența moneda rusă, iar permiterea vânzărilor de active de către nerezidenți ar fi imposibilă din punct de vedere politic. Inițial, rubla a fost lovită puternic de războiul din Ucraina, moneda rusească atingând un minim istoric de aproape 121,53 unități/dolar pe 10 martie, când SUA și UE au început să izoleze țara de sistemul financiar internațional. Însă, după ce Moscova a impus exportatorilor vânzări obligatorii de valută și a cerut unor cumpărători de produse energetice să plătească în ruble, moneda și-a revenit și a intrat pe o traiectorie ascendentă, cu o apreciere de 118% de la minimul record.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments