Rusia a instalat lansatoare de rachete în zona centralei nucleare Zaporojie, anunță operatorul ucrainean Energoatom

Forțele ruse care controlează teritoriul centralei nucleare Zaporojie, din sudul țării, au instalat acolo sisteme de tiruri de rachete, de unde lansează atacuri asupra raionului Nikipol, a anunțat vineri, 15 iulie, președintele operatorului ucrainean Energoatom, Petro Kotin, potrivut AFP, citată de Agerpres. ”Situaţia (de la centrală) este extrem de tensionată şi tensiunea creşte pe zi […]

Rusia a instalat lansatoare de rachete în zona centralei nucleare Zaporojie, anunță operatorul ucrainean Energoatom
Sursă foto: Libertatea.ro

Forțele ruse care controlează teritoriul centralei nucleare Zaporojie, din sudul țării, au instalat acolo sisteme de tiruri de rachete, de unde lansează atacuri asupra raionului Nikipol, a anunțat vineri, 15 iulie, președintele operatorului ucrainean Energoatom, Petro Kotin, potrivut AFP, citată de Agerpres.

”Situaţia (de la centrală) este extrem de tensionată şi tensiunea creşte pe zi ce trece. Ocupanţii îşi aduc acolo maşinăriile, inclusiv sistemele de rachete cu care au lovit deja peste râul Nipru şi pe teritoriul Nikopol”, aflat la 80 de kilometri de Zaporojie, a precizat oficialul într-un mesaj pe Telegram.

Petro Kotin spune că până la 500 de soldați ruși ”controlează” în acest moment zona în care se află centrala nucleară.

”Echipamente grele (tancuri, vehicule blindate), ocupanţi şi camioane încărcate cu armament şi explozivi rămân staţionate pe situl centralei”, a adăugat el.

Între timp, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a subliniat, joi, că este important ca reprezentanții AIEA să viziteze contrala nucleară Zaporojie pentru „operaţiuni esenţiale de securitate, siguranţă şi protecţie”.

De la începutul războiului din Ucraina, agenția nu a mai mers în control la centrala considerată ca fiind cea mai mare din Europa.

De altfel, autoritățile ucrainene susțineau în urmă cu câteva săptămâni că vizita reprezentanților AIEA la Zaporojie ar putea legitima prezența forțelor ruse în zonă.

Ocupat de trupele ruse de la începutul lunii martie, situl este operat în continuare de personalul ucrainean, potrivit unui comunicat al AIEA care vorbește despre o situaţie „extrem de dificilă” din cauza „presiunii constante asupra personalului”.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Foto: Hepta