Rusia anunță că a destructurat o celulă teroristă în Crimeea

Serghei Aksjonov, guvernatorul rus al regiunii Crimeea, a declarat că Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) a arestat şase membri ai grupului islamist Hizb-ut-Tahrir [...] The post Rusia anunță că a destructurat o celulă teroristă în Crimeea appeared first on Cotidianul RO.

Rusia anunță că a destructurat o celulă teroristă în Crimeea
Sursă foto: Cotidianul.ro

Autorităţile ruse au anunţat, miercuri, destructurarea unei celule teroriste care ar fi la originea recentelor atacuri comise în Crimeea, în timp ce Administraţia de la Kiev ameninţă cu distrugerea podului care traversează Strâmtoarea Kerci.

Serghei Aksjonov, guvernatorul rus al regiunii Crimeea, a declarat că Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) a arestat şase membri ai grupului islamist Hizb-ut-Tahrir, conform site-ului Tagesschau.de. Serghei Aksjonov afirmă că celula era coordonată de pe teritoriul Ucrainei pentru a comite acte de sabotaj în Crimeea. După anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, mai mulţi combatanţi ucraineni de etnie tătară s-au alăturat grupului islamist Hizb-ut-Tahrir, considerat organizaţie teroristă de către Rusia.

În Crimeea au avut loc o serie de atacuri în ultimele săptămâni, la unităţi militare, depozite de armament, centrale electrice şi asupra infrastructurii feroviare, Rusia denunţând „acte de sabotaj”. Starea de urgenţă în Crimeea, declarată la nivel zonal pe 9 august, a fost prelungită şi extinsă marţi de autorităţile ruse, în contextul atacurilor. Oficiali ruşi anunţau marţi că Serviciul Federal de Securitate (FSB) suspectează că atacurile din Crimeea au fost comise de o unitate de elită a armatei ucrainene.

Ucraina nu a recunoscut direct atacurile în Crimeea, dar a sugerat că ar putea fi opera armatei ucrainene. „Este vorba despre demilitarizare în acţiune. O readucere aminte a faptului că regiunea Crimeea ocupată de Rusia este afectată de explozii la depozite de muniţie şi pericole letale pentru invadatori şi hoţi”, a declarat marţi Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii preşedintelui Volodimir Zelenski. Un alt oficial ucrainean a confirmat sub protecţia anonimatului, pentru cotidianul The Guardian, că în Crimeea acţionează agenţi ucraineni.

Mihail Podoliak a avertizat miercuri că Ucraina ar putea ataca podul construit de Rusia peste Strâmtoarea Kerci, între Crimeea şi teritoriul rus continental. „Acest pod este o structură ilegală şi Ucraina nu şi-a dat acordul pentru construirea sa. Generează daune ecologice în peninsulă şi trebuie demolat. Mai puţin contează cum – voluntar sau nu”, a afirmat consilierul prezidenţial ucrainean, citat de cotidianul Le Figaro.

În contextul riscurilor atacurilor, autorităţile ruse au creat miercuri după-amiază un punct de control la trecerea podului care traversează Strâmtoarea Kerci. „Autorităţile de ocupaţie au creat un punct de control în apropierea Podului Kerci-Crimeea. Îi verifică pe cei care părăsesc Crimeea, verifică actele, vehiculele şi bunurile personale”, a declarat Denis Savcenko, coordonatorul organizaţiei SOS Crimeea (Crimea SOS), citat de postul de televiziune Sky News.

The post Rusia anunță că a destructurat o celulă teroristă în Crimeea appeared first on Cotidianul RO.